Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 06.05. 2024
Dnes má svátek Radoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Malé vyprávění o vodárenské věži v Karviné

18. 07. 2023 | Česká republika

U nás v Karviné máme zajímavou architektonickou dominantu, která si zaslouží následující povídání. Je jí bývalá vodárenská věž v Karviné.

Kruhová věž má 6 podlaží o výšce 39,4 m a průměru 11,4 m. Nad posledním podlažím je umístěn vodojem, který již neslouží svému účelu. Uvnitř věže je dochována část původního technického zařízení. Stavba věže byla zahájena v roce 1928 a dokončena byla v roce 1930.

Vodárna dodávala vodu do vodovodního řádu města Fryštát. V době druhé světové války sloužila vodárenská věž jako pozorovatelna. V závěru války byla poškozena nacisty. Po vybudování vodního přivaděče Petrovice–Karviná v roce 1972 byl ukončen provoz a vodárenská věž byla odpojena od vodovodní sítě.

Od té doby chátrala až do doby, kdy ji koupili manželé Liboskovi. Ti ji původně chtěli přestavět na hotel. Věž je ale mimo obvyklé centrum dění, bokem, v klidnější části města. V její blízkosti se sice nachází Rehabilitační budova Lázní Darkov, přesto manželé svůj záměr přehodnotili a rozhodli se nakonec pro moderní bytové jednotky v originálním prostoru věže. Vodárenská věž tak byla upravena pro rezidenční bydlení. Ve věži se nachází 7 bytů o velikosti asi 50 m² a v nejvyšším patře je situován mezonet (4+kk) o velikosti 115 m². V přilehlé budově je celkem pět bytů, čtyři o velikosti 56 m² (2+kk) a jeden o velikosti 135 m2 (4+kk). Ve věži je instalován výtah o nosnosti 630 kg. Rekonstrukce bytů byla zahájena v roce 2016.

Byty mohly být i větší, ale všechno technické vybavení se muselo instalovat dovnitř. Výtah či schodiště nebylo možné vzhledem k památkové ochraně instalovat na vnější plášť objektu. Přesto nové byty nabízejí nevšední bydlení s unikátní vyhlídkou do okolí. Bývalá vodárenská věž se tak opět stala architektonickou dominantou Karviné, která navíc slouží každodenně lidem. Celkem vzniklo v areálu, který je koncipován jako čistě rezidenční s vlastním parkovištěm a pozemkem pro volnočasové aktivity, třináct nových bytů.

V době, než došlo k přestavbě vodárenské věže na rezidenci Vista, byla věž cílem procházek mnoha lidí. I já se k ní ráda procházela. V okolí věže dokonce děti v zimě bobovaly a jezdily na sáňkách. Okolí věže je totiž klidné a věž je vzdálena jen několik metrů od Černého lesa v Karviné. Ten dělí Českou a Polskou republiku. V Černém lese naleznete i pěknou studánku. A tak i Karviná nabízí zajímavé a reprezentativní bydlení.

 

Pegonela - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Malé vyprávění o vodárenské věži v Karviné:

Malé vyprávění o vodárenské věži v Karviné
Malé vyprávění o vodárenské věži v Karviné
Malé vyprávění o vodárenské věži v Karviné
Malé vyprávění o vodárenské věži v Karviné
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
hezká architektonická ozdoba Vašeho městaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil


Pěkný článek i fotky Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článek
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles