8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jsou cereálie vhodné k snídani?

26. 01. 2009 | Výživa
Podle Světové zdravotnické organizace je obezita jedním z nejvážnějších zdravotních problémů. Každým rokem přibývá dětí trpících obezitou nebo nadváhou. Jsou opravdu cereálie, které lákají děti na různé hračky a komiksové příběhy na krabicích, nevhodnou potravinou pro malé zákazníky? Nebo i tady platí všeho s mírou?

To byl úryvek článku na webu www.spotrebitele.info ze dne 7.1.2009, který si můžete přečíst v celém znění . Jiná média také nešetří kritikou na cereálie, které ještě nedávno slavily triumf zdravé výživy, především pro děti. “Dětské cereálie nejsou vhodnou každodenní snídaní. Bez výjimky totiž obsahují příliš velké množství cukru, soli a někdy také příliš mnoho tuku“.

A zmatení spotřebitelé si teď možná řeknou: Ze zdravého jídla se rázem stane velký strašák pro rodiče, kteří chtějí dopřát svým dětem to nejlepší. Spotřebitelka Anna reaguje na náš článek „Cereálie k snídani“a píše: “Vítám takový typ článků, jen mi zde trochu chybí shrnutí, či třeba doporučení, zda vůbec dětem cerálie dávat, jak často, případně nahradit za jinou značku či jiný podobný cereální, zdravější produkt?“

Zdravá snídaněMusím přiznat, že je to opravdu příběh s otevřeným koncem, a proto jsem se obrátila na poradnu www.istob.cz a její lektorku Ivu Málkovou, která mi odpověděla: „Nabídka cereálií jde ve vlnách, napřed velké nadšení a pak zase zavrhování - záleží vždy na celém kontextu a škodlivé na cereáliích je  to občasné množství přidaného cukru. Pokud se k cereálnímu výrobku přidá nějaká bílkovina - mléko, jogurt, tak je to vhodná snídaně. Firmy vyrábějící cereálie mají docela přiměřené misky - když si tam dítě dá 3-4 lžíce a zalije mlékem, je to přiměřená porce."

Není problém, aby to měly děti v přiměřeném množství na snídani, ale ony tyhle cereálie pod dojmem reklamy a "zdravosti" jedí celý den, chroupou to mimo jídelní režim.

A ještě pár rad z pera Jany Divoké, opět z poradny Stop obezitě /Stob/, terapeutky dětské obezity:

Jak by se měly děti stravovat?

Dětský jídelníček by měl být především pestrý a vyvážený. To znamená, že by měl zajistit příjem vhodného poměru základních živin (bílkovin, tuků a sacharidů) a dostatek vitamínů a minerálních látek. Důležitý je také pravidelný jídelní a pitný režim. Dítě by mělo jíst 5-6x denně (snídani dopolední svačinu, oběd, svačinu, večeři, příp. druhou večeři nejpozději 2-3 hodiny před ulehnutím). Pitný režim by měl být krytý zejména neslazenými nápoji. Příjem tekutin se liší v souvislosti s věkem a životním stylem dítěte, eventuálně teplotou okolí, ale obecně lze říci, že denně by mělo dítě vypít 2 litry tekutin. Příjem by měl být vyšší u dětí, které vykonávají intenzivně nějaký sport, v letních parných dnech nebo při pobytu v teplém prostředí.

Co doporučit a co naopak ne?

V dětském jídelníčku by neměly chybět především mléčné výrobky a sýry (zejm. tvrdé), libové maso, celozrnné pečivo (u dětí do 10 let je doporučen však pouze 1 ks denně), přiměřená porce přílohy (rýže, těstoviny), zelenina a ovoce. Omezeny by měly být sladkosti, slazené nápoje, sladké a bílé pečivo, slané chipsy, krackery, arašídy a jiné podobné pochutiny, uzeniny a smažená jídla.

Abychom pro dítě zajistili vyvážený jídelníček, můžeme se držet u každého jídla principem „zdravého talíře“, z kterého 1/3 tvoří sacharidová složka (pečivo, příloha, ovoce), 1/3 bílkovinná složka (maso, mléčné výrobky, sýry apod.) a z 1/3 zelenina.

Co dát dítěti k snídani, co na svačinu do školy?

Příklad snídaně
kus pečiva namazaný rostlinným tukem s 2 plátky tvrdého sýra, nebo tvarohovou pomazánkou s rajčetem a sklenicí mléka, nebo bílý jogurt s ovocem a trochou musli a čajem.

Příklady svačiny
jogurt nebo tvarohový mléčný výrobek s ovocem a k tomu do mističky pokrájenou zeleninu

zeleninový salát s balkánským, nebo jiným sýrem, 1 porce ovoce

menší kus pečiva (bagetka), slabě potřená rostlinným tukem, plátkem sýra a šunky,doplněná listy salátu, rajčetem nebo jiným druhem zeleniny.

Tak to byly pro vás rady přímo od odborníků, kteří se zabývají dětskou obezitou. Více se také můžete dovědět na internetových stránkách www.istob.cz . Je důležité naučit dítě jíst pestrou stravu. Nechce-li jíst, určitě není dobré ho nutit, mějte trpělivost, ale hlavně nenahrazujte sladkostmi. Pokud je ve vaší rodině zvykem dávat dítěti za odměnu bonbon, nebo čokoládu, zamyslete se, zda takový přístup nezměnit. To je také jedna z důležitých rad odborníků.

Zdroj: SOS

ZUZI
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
mne obdobne propadajú prehnane sladké...neviem prečo ich tak presladzujú?
Obrázek uživatelky
profil
ale já na to s těmi cereáliemi přišla u svýho prcka sama. když mu dám k snídani půl krajíčku chleba a půl talířku ovoce nebo zeleniny, tak další jídlo chce zhruba za dvě hodiny, ae najednou hups! Dostal misku cereálií s mlíkem a během půl hodiny se zase dožadoval ham ham! Takže teď mu vždycky dám na svačinu jablko nebo tak něco a k tomu lžíci cereálií s mlíkem a je to Smajlík Gábísek je spokojený, protože má, co mu chtná a já jsem taky spokojená, protože vím, že se dobře najedl Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Alergici a ekzematici (oni jsou to vlastně taky alergici) by se měli cereáliím obloukem vyhýbat a z mléčných výrobků jíst jen kysané jogurty nebo sýry...
A k těm svačinám v kelímku: víte co dělají děti opřestávkávh kdy mají svačit? Já mám pocit, že všechno možné, jen ne to, že by v klidu seděly a spořádaně baštily lžičkou z kelímku nebo misky cokoliv.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles