Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 07.05. 2024
Dnes má svátek Stanislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Myslete EKOlogicky

24. 08. 2023 | Zajímavosti

Stačí začít malými kroky u často používaných věcí, jednorázové nahradit znovupoužitelnými. Přemýšlet nad tím, zda by to šlo udělat lépe pro naši planetu, pro budoucnost. Ekologie je nyní globálním trendem a čím dál tím více se dostává do povědomí každého člověka.

Osobní hygiena

Před šesti lety jsem vyměnila jednorázová holítka za nerezová. Pořizovací cena byla přibližně 150 korun a stačí pouze vyměňovat žiletky dle potřeby. Pokud se o holítko budete řádně starat, vydrží vám klidně do konce života. Pokud si tedy porovnáte náklady na pořízení takového opakovaně použitelného holítka a neustálý nákup jednorázových holítek, nejenže budete více ekologičtí, ale také potěšíte svou peněženku.

Dalším příkladem je odličování. Téměř každá žena denně spotřebuje 1-2 odličovací tamponky, které následně skončí v odpadcích. Přitom tu máme opakovaně použitelnou alternativu, a to tamponky pratelné. Nyní se již dají sehnat snad v každé drogerii za pár korun. Stačí se jen odlíčit běžným způsobem a jednou za čas je vyprat v pračce. Pokud používáte řasenku, doporučuji je před praním zvlášť odmočit a pro jistotu prát raději s tmavým prádlem.

Trochu intimnějším tématem je používání alternativních menstruačních pomůcek, kterými jsou například kalíšek či kalhotky. Obojí je možné používat neustále dokola, a proto vydrží několik let. Pokud si opět porovnáte pořizovací náklady s vložkami nebo tampony, ušetříte ve finále za ty roky mnoho peněz.

Nákupy a domácnost

Také občas vyrazíte do obchodu jen pro chleba a nakonec se to zvrhne v něco většího, proto poté na pokladně pořizujete za pár korun igelitku nebo papírovou tašku? Představte si, že děláte takové nákupy třeba 4 do měsíce. To jsou 4 tašky po 7 korunách, to je 336 korun za rok. Za to můžete mít několik stylových opakovaně použitelných plátěnek rovnou několik.

Na nákup ovoce a zeleniny mohu jedině doporučit látkové sáčky. Nejenže vypadají mnohem lépe než plastové sáčky, ale mají i mnohem více využití. Můžete je použít třeba na špinavé prádlo během cestování nebo v nich skladovat ve spíži cibuli. Vyperte dle libosti a znovu použijte.

Měli jste už tu čest objevit nerezová či skleněná brčka? Jejich velkou výhodou je to, že se dají použít jak na studené, tak i na teplé nápoje. Po použití je jednoduše umyjte pomocí kartáčku, který se k nim častokrát prodává, a je to.

Mimo domov

Pro cesty mimo domov jsou přímo stvořené opakovaně použitelné hrnky na kávu či láhve na vodu. Nápoje si můžete připravit již doma před odchodem ven, což je opět nejen ekologické, ale také ekonomické. Půl litru vody z kohoutku stojí přibližně 0,75 korun, půl litru kupované i 30 korun. Některé stravovací podniky jsou dokonce tolerantní co se týká odnosu jídla do vlastní krabičky.     Až si půjdete příště do své oblíbené restaurace pro oběd s sebou, zkuste se jich zeptat.


Nvkxlv - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Myslete EKOlogicky:

Myslete EKOlogicky
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
vaše rady jistě trochu přírodě pomohou...Smajlíktroška k trošce..taky se troch snaźíme..
Obrázek uživatelky
profil
když se mě zvrtne nákup-nakupuji do krabice, kterých je plný obchod

skleněná, kovová brčka nepoužívám, netuším jak často je v kavárně ap. umývají, jestli vůbec

odličovací tampony jsou příjemnější než pratelná “žíněnka”

láhev, hrnek na vodu je vyrobený z plastu, jednou je vyhodíte, kam dám špinavý plastový hrnek než ho někde umyju?

odnos jídla do vlastního - téměř nereálné a opět si donesete vlastní plast, který jednou vyhodíte.
Kde je zmiňované EKO?
Doporočuji vám návštěvu spalovny, kde uvidîte zázrak třídění, možná pochopíte, jak to vlastně nefunguje.

V Japonsku začnou vypoštět kontaminovanou radioaktivní vodu z poškozené jaderné elektrárny do Tichého oceánu po dobu 30-40 let.

Svět stojí na brčkách, chápu vaše nadšeni, ve smyslu každý by měl začít u sebe. A tam to také začíná a končí.

Vámi doporučované eko je nákladné na vodu, ta je a ještě bude vzácná.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles