Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 07.05. 2024
Dnes má svátek Stanislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Na návštěvu do Sedlčan

25. 11. 2016 | Česká republika

Sedlčany jsou osmitisícovým středočeským městem, leží na Sedlčanské kotlině na soutoku Mastníku a Sedleckého potoka.

V městském znaku najdete rožmberskou pětilistou růži a to proto, že v 15. století město patřilo Rožmberkům.

V husitské době bylo město Sedlčany protivníkem husitského Tábora. K této době se váže pověst, díky níž se ve městě každoročně pořádají slavnosti Rosa.

Podle pověsti se Žižka rozhodl město přepadnout. Poslal posla do Benešova, aby se tamní občané k přepadení připojili. Posel ale zabloudil. Místo do Benešova dorazil do Sedlčan, kde záměr o přepadení prozradil, netušíc, že je ve špatném městě. A byl čas na přípravu. A za ranní rosy byl prý  Žižka poražen. Je to samozřejmě jen pověst, ale každý důvod pro oslavu je dobrý.

V roce 1580 město získal jeden z nejznámějších českých rybníkářů - Jakub Krčín. Dodnes jsou na něj Sedlčany pyšné a to přesto, že měl mnohé spory s měšťany pro neshody s mýtem. Závěr života strávil na Sedlčansku, kde také  roku 1604 zemřel. V místním muzeu najdete  o Krčínovi nejednu zmínku.

Po jeho smrti připadlo město Lobkovicům.

V 19. století došlo k  vybudování železniční tratě Olbramovice - Sedlčany a město se rozrůstalo.

SedlčanyNešťastné období pro město nastalo za 2. světové války. Došlo zde totiž ke zřízení nacistického vojenského výcvikového prostoru a k vystěhování Sedlčanska i jeho okolí. Byla zde dokonce zřízena pobočka přesídlovací kanceláře, která zařizovala vystěhování obyvatelstva. Obyvatelé si museli najít jiné ubytování. Nejprve si mohli lidé odvézt i své věci. Později byli ale nucení nechat majetek na místě. Měli být vysídleni všichni, kromě těžko nahraditelných profesí.

Na paměť násilného vysídlení Sedlčanska v letech 1943–1945 stojí na Sukově náměstí sousoší Lidé bez domova.

Pokud budete městem Sedlčany projíždět, nezapomeňte se podívat na jednu z dominant města - gotický kostel svatého Martina. Dali ho vybudovat Rožmberkové přestavbou staršího románského kostela.

U vchodu do sakristie stávala kostnice. Dnes jsou ale kosti už uloženy pod kamenným křížem. Podle pověsti jsou to padlí husité. Ale pravděpodobně jsou to spíš oběti moru.

V loňském roce byla v kostele objevena unikátní nástěnná malba ze 14. století - Průvod a Klanění tří králů. Proběhlo i její restaurování.

Centrum města tvoří náměstí T. G. Masaryka s novorenesanční novou radnicí. Zajímavá je také stará radnice, ve které dnes najdete městské muzeum. Najdete zde několik expozic - pravěk, středověk, Jakub Krčín,  cechovní místnost, novověk, národopis a Sukova síň. Po tomto slavném skladateli se jmenuje i místní kulturní dům.

A pokud se do Sedlčan chystáte 25. či 26. listopadu, můžete se těšit na akci s názvem Netradiční Vánoce v muzeu.  Jsou to předváděcí dny řemesel spojené s prodejem různých dárečků. Můžete se podívat např. na výrobu svíček, různých dekorací, šperků a nebo ochutnat spoustu dobrot.

A nezapomeňte se také 26. listopadu účastnit rozsvícení vánočního stromečku na náměstí T. G. M.  Akce je spojená s pokusem o rekord -  nejvíce lidí s knihou Josefa Lady. Bude hrát skupina Repete, proběhne křest knihy, křest Betlému a mnohé další. Nudit se určitě nebudete.


Chanahd - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Na návštěvu do Sedlčan:

Na návštěvu do Sedlčan
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Sedlčany jsou mými vzpomínkami na dětství a prázdniny strávené u babičky. Měla osm sourozenců a většina z nich žila v blízkém okolí Sedlčan, takže jsme pěšky vyráželi do Janova, Kosovy Lhoty, "Přibejšky"7**. Moc ráda na to vzpomínám a byť jsem důchodového věku, občas i ve snech se do Sedlčan vracím"********
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíkstromek už nestihnu
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles