Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Na nože! Peklo v zákulisí pizzerie

12. 10. 2010 | Televizní tipy
Dětem na táboře zachutnal víc oběd modrého týmu a červení museli ze svých řad vyřadit nejslabšího. Palec dolů dostal Jirka, který se jevil zbytku skupiny jako špatný týmový hráč. Další boj o imunitu proběhne v pizzerii. Všichni se bojí, že budou muset házet pizzou, šéf je ale vyvede z omylu.

„Ti z vás, kteří se myslí, že to dnes bude o pizze, nemají pravdu. Otestujeme vaše schopnosti na pozici šéfkuchaře, budete řídit servis kuchyně. Profesionální kuchyně není jenom o tom umět dobře vařit,
“ zadává úkol Zdeněk Pohlreich a vrhne soutěžící do běžného obědového provozu. „Tahle disciplína je o zkušenostech,“ doplňuje šéf a pokračuje: „Je to komplexnější. Zvládnout stres, ovládnout se, nezmatkovat, to je to, oč tu běží.“

Šéfkuchař Kamil sleduje, jak si uchazeči o titul superšéfa a milion korun povedou. Bude spravedlivý? Další den se bude vařit česká, francouzská a italská kuchyně. Jak tohle mezinárodní kolo dopadne, uvidíte v úterý 12. října ve 21.20 na Primě. Snad nám Francie s Itálií nevyhlásí válku, doufá šéf.

na-nozeV době oběda je v pizzerii narváno a ohromný provoz. Soutěžící se musejí postupně během čtvrt hodiny osvědčit jako šéfkuchaři, zadávat všechny objednávky a rozhodnout, jaké jídlo doputuje k hostům a jaké se raději vrátí zpět do kuchyně. Když dojdou místnímu šéfkuchaři Kamilovi nervy, pošle je nemilosrdně zpátky do šatny k ostatním čekajícím. Jarda dělal v pizzerii šéfkuchaře a věří si. Zná ale poněkud jiný systém, navíc mu Kamil sahá výškou tak do pasu a on se obává, že to nebude dělat dobrotu. Ambiciózní David je spíš sólový hráč, vždyť pracuje jako privátní kuchař. Jak si poradí? Systém s lístky je ale docela podobný tomu, jaký zná ze svého působení v zahraničí. Rozpozná v té rychlosti, jestli je jídlo správně dochucené, není převařené nebo nedodělané? Je lákavé poslat objednávku pryč a raději si ji rychle „odfajfkovat“, i když není stoprocentní. Zdeněk řídí svůj malý penzion v Dubí a šéfuje úzkému týmu mladých spolupracovníků. Myslí si ale, že vést lidi umí. Italskou kuchyni nevaří a do pizzerií nechodí, je to pro něj zkrátka „italská vesnice“. Kamilovi se nelíbí, jakým způsobem ochutnává pastu a že mu zteplalo tiramisu. Na jeho místo tedy pofrčí Jamie. Vždycky nervózní a roztržitý řadový kuchař se úkolu nezalekne, i když má prý „180 tepů za minutu, možná i za sekundu“.

Soupeři se domnívají, že „raketa z Brna“ se svou hyperaktivitou vydrží šéfovat týmu pizzerie asi tak minutu, než přistane v šatně. A Jamie? Moc se mu líbí, že ho ostatní aspoň chvíli poslouchali. Je to zkrátka mazec! Vystresovaný Mirek zatouží po víně. „Zdá se, že v New Yorku bylo na všechno víc času,“ ušklíbá se nad zpomaleným a náhle nějak zamlklým dědkem šéf. Na Roberta, který vaří italskou kuchyni ve stejné firmě, se sází jako na favorita. Zato Zdeněk Pohlreich dává Robertovi tak minutu, než mu v kuchyni řeknou, že je pěkně s..e. A protože umírá zvědavostí a Robert je uvnitř už minuty čtyři, jde se tam podívat. Je zdejší šéfkuchař Kamil „namistrovanej a zakomplexovanej“, jak si myslí Robert? Petr je profesionál a tváří se sebevědomě, ale dojmy kolegů ho také trochu rozhodí. Pizzerie je totiž zatím nejhektičtější servis, jaký dosud účastníci soutěže Na nože! zažívají. Iveta má sice kurz na přípravu pizzy, ve vedení restaurace je ale naprostá amatérka. Její bílé cvičky se stanou zdrojem obveselení Kamila i personálu pizzerie, jenže zafungují jako bílá vlajka. Kde je Kamilova bojovnost? Je jako vyměněný.

„Možná Ivetě nabídnou aspoň místo hostesky,“ jízlivě podotýká Jarda. Není tam ta Iveta už nějak moc dlouho? Není, „je totiž něžná, čistotná a precizní“, hodnotí její počínání Kamil. „Není to ale hlavně tím, že je to holka a někdo konečně menší než Kamil?“ přemýšlejí zhrzení vyloučení kuchaři. Iveta si ostatně myslí, že v kuchyni vládne dobrý systém. „Tvůj první systém,“ usadí ji Jarda. Další amatér Lukáš zatouží v zákulisí pizzerie po flexibilitě
a méně stresu. Prý by se měl Kamil taky co nejdříve najíst, aby nebyl tak nervózní. Kamil už je zase jako ostříž a domnívá se, že steak za 450 korun by neměl doputovat k hostu studený. Kdo si tedy nakonec oblékne zástěru imunity? Kamil má tři favority, o vítězi ale rozhodne šéf, který má po celou směnu oči na stopkách. To ale nevadí, aby se v pizzerii báječně nebavil…

Evropský kulinářský trojboj

Tři družstva po třech soutěžících, tři patroni, tři porotci, tři národní kuchyně a tři chody ovládnou další den kulinářské studio. David, Iveta a Jarda šéfují třem týmům a vylosují si vlaječku země, jejíž kuchyni budou vařit. Iveta se Zdeňkem a Lukášem českou, Jarda s Petrem a Jamiem francouzskou a David s Mirkem a Robertem italskou. Čechům bude radit Jaroslav Sapík, Francouzům Jean Paul Manzac a Italům Davide Lagomarsino. Žádné jídlo by se nemělo dělat přes dvě hodiny.

České menu:
Kulajda s liškami
Králík po myslivecku s bramborovým pyré
Taštičky s povidly

Zdeněk vaří konečně českou kuchyni, kde by se mohl předvést. Stejně se mu ale klepou ruce, když krájí karotku – a ještě ji bude muset udělat glazovanou!
Vařit českou kuchyni se může zdát jako lehký úkol. Připravit ale jídlo tak, aby bylo stravitelné, lehké, podle zásad moderní gastronomie, v tom může krásně poradit právě odborník Jaroslav Sapík. A pozor na kulajdu, nejoblíbenější polévku Evy Filipové, ta je na kulajdu pes!
na-noze
Italské menu:
Mušle svatého Jakuba s celerovým pyré
Saltimbocca s restovanou zeleninou (= telecí medailonky na šalvěji, parmské šunce a bílém víně)
Tiramisu

Davidovi je celkem jedno, co vaří. Je na cizí kuchyně zvyklý. Jeho italský jmenovec mu radí, ať zůstanou oběma nohama na zemi, italská kuchyně je jednoduchá ve své složitosti. Robert má ale svou hlavu, telecí maso udělá tak, jak ho připravuje ve své restauraci. Italský tým si totiž věří. Mirek si nalil dvojku červeného a jeho patron nevěří svým očím. Italský šéfkuchař by ho zabil, kdyby u něj pil při práci. Když se dílo povede a je hotovo, možná, ale nyní, během soutěže, kdy jde o všechno? A proč to italské sekci trvá tak dlouho, kde to vázne?

Francouzské menu:

Mušle svatého Jakuba pečené ve slanině s česnekovým pyré
Kachní prsa s ratatouille
Čokoládové soufflé s jahodovým coulis (= omáčkou)

Jarda a Jean Paul Manzac se dohadují o přísadách. Jarda by mušle dochutil troškou sójovky, ta ale do francouzské kuchyně vážně nepatří. Není to jazyková bariéra, ale spíš názorová, která dělá týmu občas potíže. Francouzský patron umí česky perfektně. Jamie má z francouzského vaření hrozný respekt, téhle fajnové kuchyně se obává, považuje ji za nejtěžší.

Chvíle pravdy se blíží. Prezentace a ochutnávka všech menu rozhodnou, kdo si zabalí nože a pojede domů. Může být česká kuchyně sexy, jak si přeje Roman Vaněk? Shledá dostatečně přitažlivým jídlo Ivetiny skupiny? Proč je ale tak studené? Zachrání to taštičky? Ach, ty mušle! Vždycky hrozí, že v nich zůstane zrnko písku. Zaskřípe mezi zuby zmlsané poroty i tentokrát? „To je samej New York, samá Francie,“ utahuje si z Mirka šéf. A v italské kuchyni je asi vždy lepší poslechnout mistra než si jít s tvrdou českou palicí za svým. Italové vaří lehkou rukou a zvládnou svěží koncovky, to ale Robertovi moc nevyjde. A co kachní prsa? Nejsou pro Francouze moc propečená a pro Čechy nedodělaná? I to je samozřejmě věc názoru patronů a rozhodující poroty. Kdo jako další opustí soutěž Na nože!?

Patroni českého, francouzského a italského družstva

Jaroslav Sapík
Legendární propagátor české kuchyně pochází z vyhlášené rodiny, která se gastronomii věnuje od 17. století. Je přesvědčený, že svíčková s knedlíkem nebo pečená kachna se zelím mohou být moderním jídlem, a ve své restauraci U Koně o tom své hosty přesvědčí. O české kuchyni tvrdí, že je srovnatelná s kuchyní francouzskou. Umí jí připravit tak, že zaujme nejen chutí, ale i vzhledem. Kvůli rodinné restauraci opustil místo šéfkuchaře pražského hotelu Ambassador. Vařil v Evropě a Asii, při recepcích na Pražském hradě jeho kuchyni ochutnal Václav Havel i papež Jan Pavel II. V roce 2009 byl vyhlášen Restauratérem roku.

Jean Paul Manzac

Pochází z jižní Francie, malého města Agen mezi Bordeaux a Toulouse v oblasti Gaskoňska. V Praze vlastnil restauraci Brasserie M, která se snažila o autentickou francouzskou kuchyni a doporučoval ji i michelinský průvodce. Gaskoňská kuchyně se specializuje na husí a kachní játra, kachny, husy, hrdličky, holuby, ale i mořské ryby a plody moře. „Je těžké mluvit o francouzské kuchyni jako takové. Každá oblast se vyznačuje svými pokrmy," upozorňuje Jean Paul Manzac, který dobře ví, o čem mluví. Nyní se specializuje na obchod s francouzskými potravinami a gastronomické poradenství. V Čechách léta žije, vaří a podniká, má tu rodinu.

Davide Lagomarsino
Držitel prestižní ceny Stříbrný talíř, který uděluje Italská kulinářská akademie, působil čtrnáct let zejména v australském Sydney, kde byl majitelem luxusní restaurace Zeffirelli. Za jeho kuchyní tam zavítali Nicole Kidmanová, Russel Crowe, Keanu Reeves, Robert De Niro a významní australští politici. Byl privátním kuchařem Raisy a Michaila Gorbačovových při jejich pobytu v Austrálii. Již dva roky působí v České republice ve vyhlášené italské restauraci a společně s manželkou Karolínou nabízejí speciality italské, australské i mezinárodní kuchyně.

Zdroj: Prima

Veronika J.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Na nože! Peklo v zákulisí pizzerie:

Na nože! Peklo v zákulisí pizzerie
Na nože! Peklo v zákulisí pizzerie
Na nože! Peklo v zákulisí pizzerie
Na nože! Peklo v zákulisí pizzerie
Na nože! Peklo v zákulisí pizzerie
Na nože! Peklo v zákulisí pizzerie
Na nože! Peklo v zákulisí pizzerie
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pořady s tímto panem kuchařem jsou fajn, fandím mu ..
Obrázek uživatelky
profil
koukám, líbí se mi, teď naposledy měla slečna "malý problém" s hovězím jazykem - jak chce potom dělat kuchařku, ta by měla umět uvařit všechno.... a ne, že se jí něco ekluje...taky byly hezký ty dorty od pánů - ale to beru, nejsou to cukráři Smajlík (obzvlášť ten jeden se sněhulákem)Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles