Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Návštěva Benešova

17. 10. 2020 | Česká republika

Město Benešov se rozkládá zhruba čtyřicet kilometrů jihovýchodně od Prahy. První písemná zmínka pochází z druhé poloviny jedenáctého století. Na vyvýšenině Karlov byla založena osada s kostelíkem. Později se centrum přesunulo s výstavbou městského tržiště na dnešní Masarykovo náměstí.

Pražský biskup Tobiáš z Benešova si vybudoval sídlo na Konopišti, následnými majiteli byl rod Šternberků. Po nich Benešov zdědil znak - osmicípou zlatou hvězdu na modrém poli. Na přelomu devatenáctého a dvacátého století koupil Konopiště následník habsburského trůnu František Ferdinand d’Este. Za své vlády v Benešově rozšířil pivovar, který vaří pivo Ferdinand. Také vybudoval všeobecnou veřejnou nemocnici. Rozvoj konopišťského panství a města Benešova byl zastaven sarajevským atentátem a následnou první světovou válkou. Za druhé světové války byla část města vystěhována kvůli zřízení cvičiště SS.

Nejdříve jsme navštívili turistické informační centrum, kde jsme načerpali spoustu informací. Poté jsme se vydali na prohlídku zajímavých míst. Některé z nich vám přiblížím:

Kostel svaté Anny – barokní kostel s půdorysem řeckého kříže. Postaven byl v letech 1705-1715 spolu s piaristickou kolejí. Bohužel je nyní v rekonstrukci.

Radnice – je nyní hezky opravená, pochází ze sedmnáctého století.

Dolní zvonice – byla původně dřevěná zvonice z roku 1834. Je zde zavěšen gotický zvon Ave Maria z roku 1322. Je jedním z nejstarších v Čechách a vyzvání u příležitosti významných událostí.

Zřícenina minoritského kláštera – založil ho staroboleslavský probošt Tobiáš z Benešova v letech 1246-1257. Rozsáhlý opevněný komplex byl v roce 1420 vypálen husity. Za třicetileté války došlo k úplnému zničení stavby. Dochováno je pouze vysoké torzo pětibokého kněžiště se dvěma okny a fragmenty s opěrnými pilíři. Je zde bronzová maketa podoby kláštera ze čtrnáctého století.

Horní zvonice – samostatná věž u vchodu do kostela svatého Mikuláše. Je zde zavěšen zvon Matky Boží z roku 1437 a Mikulášský zvon z roku 1483.

Kostel svatého Mikuláše – je nejstarší dochovanou stavbou, pochází ze třináctého století ve slohu raně gotickém. Po požáru byl přestavěn na barokní, uvnitř je cenná barokní výzdoba – sochy a nástěnné malby. Na jižní straně je zachován gotický profilový portál členěný sloupky.

Památky jsou soustředěny v blízkosti Masarykova náměstí, které je centrem města. Je zde bohatá květinová výzdoba doplněná stromy a kašnou. K odpočinku tu mají dost laviček. Jednu jsme hned využili k posezení a vychutnání si výborné zmrzliny z dračího ovoce. Budovy na náměstí jsou téměř všechny hezky opravené. Měla jsem z tohoto náměstí se zelení uprostřed dobrý pocit.


Jaa123 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Návštěva Benešova:

Návštěva Benešova
Návštěva Benešova
Návštěva Benešova
Návštěva Benešova
Návštěva Benešova
Návštěva Benešova
Návštěva Benešova
Návštěva Benešova
Návštěva Benešova
Návštěva Benešova
Návštěva Benešova
Návštěva Benešova
Návštěva Benešova
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
zajímavé
Obrázek uživatelky
profil
Benešovem jsme jen projížděli, navíc v noci, takže jen letmým pohledem se toho moc neuvidí. Ale v článku jsem se něco málo dověděla. A podle fotek je to moc pěkné město.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
TAM jsem ještě nebyla
Obrázek uživatelky
profil
Benešov je pěkný
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles