Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 07.05. 2024
Dnes má svátek Stanislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nejen vápník potřebují naše kosti

26. 11. 2012 | Péče o tělo
Vitamin D je pro naše tělo velice důležitý. Je totiž nezbytný pro vstřebávání vápníku z potravy a pro jeho následné vázání v kostech. Pokud máme vitaminu D nedostatek, nejen, že nám měknou kosti, ale také slábne náš imunitní systém a my jsme tak náchylnější k různým nemocem. Statistiky to potvrzují, většině lidí vitamin D chybí.

Mnozí z nás mají zafixováno, že vápník a vitamin D mají význam pouze pro děti, tedy v období růstu. Lékaři i další odborníci však varují, že jak vápník, tak i vitamin D potřebujeme po celý život. V dětství a pubertě pro tvorbu kostí, později pak pro udržení jejich zdraví. Zatímco u miminek je doporučená denní dávka vitaminu D 600 IU (400 IU odpovídá 10 mikrogramům vitaminu D), u dospělých (19 – 50 let) je to 1000 až 2000 IU/den.

Dětská křivice už naštěstí vymizela

Nejen vápník potřebují naše kostiSice se dnes lékaři s křivicí téměř nesetkají, přesto se nedá říci, že bychom měli vyhráno. Nedostatek vitaminu D nás totiž stále trápí. Z dětství si pamatujeme, jak nám maminka dávala po lžičkách rybí tuk. Ač jsme ho tehdy proklínali, dnes už víme, že prospíval našemu zdraví, především tedy našim kostem. O děti se obecně více staráme.  „U nás je doporučeno podávat vitamin D dětem narozeným na jaře po dobu 12 měsíců, dětem narozeným na podzim a v zimě po dobu 18 měsíců, “ upřesňuje MUDr. Jana Čepová, specialistka na klinickou biochemii a vnitřní lékařství. Jenže sotva trochu povyrosteme, začneme zapomínat a myslíme si, že vápník a vitamin D je jen pro malé. To je důvodem, že většina Čechů stále trpí jejich nedostatkem. Vápník a vitamin D je potřeba doplňovat neustále, v průběhu celého života.

I dospělí vitamin D potřebují

A jaké jsou příznaky nedostatku vitaminu D? „Úplně na začátku žádné. Nedostatek vitaminu se neprojeví jako angína, kdy pomnožená bakterie vyvolá horečku. Nedostatek tohoto vitaminu se projevuje plíživě. Nic nás nebolí, nic nás neomezuje. O to horší jsou následky,“ vysvětluje lékařka.  Osteoporózou, tedy nemocí projevující se řídnutím kostní tkáně, trpí v ČR téměř tři čtvrtě milionu obyvatel. Ročně prodělá osteoporotickou zlomeninu krčku stehenní kosti 21 tisíc Čechů. Osteoporózu nezpůsobuje pouze aktuální nedostatek vápníku a vitaminu D. Je především důsledkem nedostatečné kostní hmoty vybudované v období do puberty.

Hledá se vitamin D

Základním zdrojem vitaminu D je sluneční záření. Díky sluníčku lze získat až 95 % z celkového doporučeného denního příjmu. Jenže vitamin D se do těla dostává po 15 až 20 minutách. Opravdu trávíme denně na slunci tolik času? Když už ven přeci jen vyrazíme, natřeme se krémem s co nejvyšším faktorem, který vstřebávání vitaminu D zamezuje. Celý den jsme pak zavřeni mezi čtyřmi stěnami – ať už v práci u počítače, nebo doma u televize. Náš životní styl se citelně změnil, vitamin D proto musíme přijímat především z potravin.
Nejen vápník potřebují naše kosti „Stravou je třeba doplňovat vitamin D neustále.  Velice důležitá je konzumace mléčných výrobků a ryb. Je však řada lidí, kterým ryby „nevoní“. I tito lidé ale mají již řadu možností. I v naší republice se dá vybrat řada potravin, které jsou obohaceny o vitamin D. Nejsou to již pouze rostlinné tuky, ale také řada velmi chutných mléčných výrobků obsahuje navíc vitamin D. V zahraničí se tento vitamin přidává i do pečiva, džusů nebo minerálních vod,“ vyjmenovává vhodné potraviny MUDr. Čepová.

Ryby nebo mléko

Dobrým zdrojem vitaminu D jsou ryby. Ideální jsou sardinky, stejně jako treska, tresčí játra, sleďové filety či losos. Věděli jste třeba, že pečením lososa nedochází ke ztrátě vitamínu D, zatímco při smažení se jej vytratí až 50 %? Dejme si však ruku na srdce. Jak často se v našem jídelníčku ryby objevují? Kolikrát za týden je servírujeme našim dětem? Není nic snazšího, než do stravy nás a našich dětí zařadit i mléčné výrobky. Mléko a mléčné výrobky jsou bohatým zdrojem nejen vápníku.

Zdroj: Lactel


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
tak já využívám asi jen to sluníčko,mléko používám jen občas do vaření.Alespoň si občas dám jogurt nebo sýr.Je to ale málo.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Mléko a jiné mléčné výrobky jsou denně na našem jídelníčku.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles