Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 06.05. 2024
Dnes má svátek Radoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nejkrásnější místa Šumavy: Polka a okolí

7. 08. 2012 | Česká republika

Šumava již dlouhá léta patří k celoročně turisticky nejvyhledávanějším cílům. Život zdejších obyvatel se dnes hodně liší od života před pár desítkami let, Šumava dávno není chudým pohraničím a vojáky chránící naši vlast byste v příhraničních obcích naštěstí už také hledali marně. Krása šumavské přírody zůstala - šumavské lesy, slatě, horské potoky a říčky v překrásných údolích… - to všechno si okamžitě zamilujete.

Celá Šumava je bohatě protkaná sítí turistických značených cest. Nechybějí ani dnes tolik oblíbené cyklotrasy a v zimě trasy pro běžkaře. Všechny jsou doplněné poměrně velkým množstvím informačních tabulí. Krásných míst je tu spousta, ale některá jsou turisty přece jen vyhledávaná více než ostatní. Podívat se můžete i do míst se stále téměř panenskou přírodou; do pohraničí, kam byl dříve návštěvníkům vstup odepřen. Méně známé, turisty poměrně nedoceněné, ale krásné místo je například Polka a její okolí.

Nejkrásnější místa Šumavy: Polka a okolíKdyž se řekne polka, většině lidí se vybaví takty notoricky známého společenského tance. Tentokrát bude ale řeč o něčem jiném: Polka bývala osada založená Schwarzenberky v první polovině 18. století. Ležela nedaleko soutoku Poleckého potoka s Teplou Vltavou a podobně jako mnoho dalších osad v té době se její obyvatelé živili zpracováváním dřeva z okolních lesů. Dřevo dopravovali po vodních tocích, často za pomoci umělých vodních nádrží. Jedna taková byla postavena i tady, na horním toku potoka, který byl upraven k plavení palivového dřeva. Původní německý název tohoto místa zněl Elendbachl, ale používala se také jeho zkrácená verze Elend (česky bída). V roce 1921 vznikl český název Polka - podle potoka, který tvořil rozhraní vimperského panství a dělil jej na půlku, tedy pólku.

Tato dnes již zaniklá dřevařská osada žila pokojným životem, stával tu například mlýn (v roce 1913 přebudovaný na  vodní elektrárnu), zájezdní hostinec, cihelna, dokonce také výrobna hraček  nebo škola, která byla ještě po válce (v roce 1948) nákladně opravena, ale už o dva roky později ji bohužel potkal stejný osud jako většinu stavení v pohraničí - byla zdevastována. I z hospody a dalších stavení zůstaly jen vyrabované trosky, původní němečtí obyvatelé byli po válce odsunuti...  Sice byla ještě snaha obec doosídlit, přišli sem noví obyvatelé, ale ti odsud brzy odešli. V dnešní době už  o existenci někdejší obce vědí jen opravdoví pamětníci; ze všech domů se zachoval pouze jediný, který byl nedávno po náročné rekonstrukci otevřen návštěvníkům jako Pension Polka. Kromě něj tu můžete ještě spatřit opravená Boží muka, která byla přemístěná z původního místa pod staletým modřínem mezi dva jasany nad cestu směrem na Novou Polku a Knížecí pláně. Jinak už nic nenasvědčuje o tom, jaký tu v minulosti býval život.

Polka leží v nedotčeném údolí, v samotném srdci Šumavy v nadmořské výšce 830 m. Uchvátí vás krásou polecké nádrže, rozvážným tokem Teplé Vltavy, rozlehlými loukami i lesy…  Patří k obci Horní Vltavice; najdete ji za silnicí Borová Lada - Horní Vltavice, nedaleko Františkova.  Z této samoty můžete podnikat turistické i cykloturistické výlety do okolí: do Horní Vltavice, na Knížecí pláně, na Bučinu, na Kvildu, do Strážného, do Borové Lady… Trasu si tu vybere opravdu každý a ať už se vydáte kterýmkoliv směrem, určitě nebudete litovat. Přijeďte a přesvědčte se sami na vlastní oči o kráse a kouzlu tohoto místa.

Panenská příroda vám ochotně poskytne svou náruč a věřím, že na stres všedních dnů si tady ani nevzpomenete…


Autor: Uznevim
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Nejkrásnější místa Šumavy: Polka a okolí:

Nejkrásnější místa Šumavy: Polka a okolí
Nejkrásnější místa Šumavy: Polka a okolí
Nejkrásnější místa Šumavy: Polka a okolí
Nejkrásnější místa Šumavy: Polka a okolí
Nejkrásnější místa Šumavy: Polka a okolí
Nejkrásnější místa Šumavy: Polka a okolí
Nejkrásnější místa Šumavy: Polka a okolí
Nejkrásnější místa Šumavy: Polka a okolí
Nejkrásnější místa Šumavy: Polka a okolí
Nejkrásnější místa Šumavy: Polka a okolí
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
zajímavé Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
som pred rokmi bola, ale o Polke počujem (vlastne čítam) prvý raz.
Teším sa na ďalší článok o Šumave.
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíko Polce jsem nidky neslyšela - díky za hezký článek a nové poznatky
Obrázek uživatelky
profil
snad to také někdy uvidím !
Obrázek uživatelky
profil
Na Šumavě je tolik krásných a zajímavých míst stojících za návštěvu, že se to ani nedá popsat Smajlík - budou i další články, ale všechna místa těžko obsáhnou Smajlík.
Tohle je jen jedno z mnoha míst, berte to jako inspiraci...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles