Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 10.05. 2024
Dnes má svátek Blažena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nenechte váš vztah vyhasnout, Valentýn je příležitost

14. 02. 2013 | Vztahy
Strávit společně celý život – to je jedno z přání zamilovaných. Dlouholeté soužití ale vyžaduje víc. Oba partneři na něm musí neustále pracovat. Zabránit vkrádání nudy a stereotypu do vztahu však nebývá snadné. Jak na to? Na Valentýna vám poradí sexuolog, psychoterapeutka a odbornice na vztahy.

Zažehněte znovu plamen vášně

S přibývajícími lety společného soužití se může intimní život partnerů změnit jen v nutnou a nudnou rutinu. Jejich mozky totiž přestávají produkovat hormony zamilovanosti v takovém množství jako na počátku vztahu a snižuje se tak sexuální apetit. Oslabovat jej mohou i nemoci, stres ze zaměstnání nebo běžné denní povinnosti. Navíc u žen se s blížícím přechodem klesá hladina estrogenu v krvi a rychleji se u nich snižuje libido. „Při obnově sexuálního života je důležité zaměřit se na spokojenost a příjemný prožitek pro oba partnery. Pro erotické naladění i po mnoha letech soužití se ukazuje užitečné mít neustále společné příjemné prožitky, divadlo, kino, tanec, posezení s přáteli, či jenom společnou večeři mimo domov,“ vysvětluje sexuolog a gynekolog MUDr. Pavel Kolan.

Nenechte váš vztah vyhasnout, Valentýn je příležitostValentýnský tip: Pořiďte si domů Kámasútru. Společné listování může být nejen inspirující, ale i zábavné.

Pohlazení vydá za tisíc slov

Po mnoha letech vztahu si mohou partneři vzájemně zevšednět. Každodenní rutina a snaha o zajištění chodu rodiny může otevřít dveře lhostejnosti a netečnosti. Ze soužití se postupně vytrácejí společně strávené okamžiky, tolerance a pochopení. Jedním z viníků bývá i nedostatek času věnovaný budování a zlepšování vztahu. „Ve své praxi se často u partnerských dvojic setkávám s pocitem, že se stali pro svůj protějšek jen inventářem domácnosti nebo pouhým finančním zdrojem. Z toho může vzniknout dlouhodobá frustrace, jež vyvolává u některých lidí potřebu pozornosti a v některých případech vyústí až v nevěru,“ objasňuje Mgr. Jana Březinová, psycholožka. Projevy citů a ujištění o důležitosti partnera mohou pomoci zabránit vyhasnutí vztahu. „Nemusí se jednat o velká gesta, což bývá především pro některé muže problém. Postačí i drobné projevování pozornosti, například květina, milá SMSka, pohlazení nebo objetí,“ dodává Mgr. Jana Březinová.

Valentýnský tip: Snažte se partnera každý týden překvapit, například oblíbeným jídlem nebo milým vzkazem.
 

Společně, ale s mírou

Pro partnerské dvojice, nejen ty čerstvě zamilované, je důležité trávit čas společně. Jeho náplní mohou být například společné zájmy. Věnovat by se jim měly i dvojice s malými dětmi. „Společné koníčky mohou pomoci stmelit a udržet vztah v okamžiku, kdy se děti osamostatní a odejdou z domu. Partneři tak mají náplň svého volného času a zabrání se i vzniku syndromu tzv. prázdného hnízda, kterým mohou trpět nejen ženy ale i muži,“ říká Mgr. Martina Horáková, specialistka na vztahovou problematiku. Nic se ale nemá přehánět. Po společných aktivitách musí přijít na řadu i chvíle, které by partneři měli trávit odděleně – například sklenka vína s přáteli, cvičení, návštěva kosmetiky nebo kadeřníka. Jen tak se na sebe může dvojice opět těšit a naplno si užít chvíle společné.

Valentýnský tip: Naplánujte si na jeden víkend v měsíci společnou aktivitu. Můžete třeba zajít na masáž ve dvou.

Zdroj, foto: Leyter



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !