Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Obři, trpaslíci, vodníci a skryté poklady - nejkrásnější pověsti

20. 04. 2017 | Knižní tipy
Název: Obři, trpaslíci, vodníci
a skryté poklady - nejkrásnější pověsti

Autor: Růžička David
Nakladatelství: Alpress
Rok vydání: 2017
Formát: 205 × 135 mm
Vazba: pevná
Počet stran: 224 stran
Cena:  184 Kč

Nejen hrady a zámky, ale i skály, rybníky a obyčejná stavení jsou opředeny kouzelnými pověstmi o tajemných obrech, trpaslících, vodnících, zbloudilých duších i strašidelných tvorech.  Co skrývá podzemí hrádku Brdo a žije vodník v Jiřském rybníku? Jsou duchové na Sychrově? A co čerti ve mlýnech nebo obři ve skalách? Nevěříte? Ale co kdyby to byla pravda…

Obři, trpaslíci, vodníci a skryté poklady - nejkrásnější pověstiUkázka z knihy Obři, trpaslíci, vodníci a skryté poklady - nejkrásnější pověsti:



Můj dům, můj hrad, říká staré přísloví a jeho moudrost lze vztáhnout i  na pověsti a vyprávění předložená čtenářům v této knize. V pověstech bývá hrad nejen mohutná kamenná stavba na skále či za ochranným kruhem vodních příkopů, své hrady mají také obři, trpaslíci či vodní a  lesní bytosti. A ejhle, najednou tvoří hrad tajuplná skála buď pro obra, nebo často pro trpaslíky, pokud jde o její nitro. Pidimužové ovšem často sídlí v podzemí, kde je potkávají havíři a všichni ti, kteří se snaží dobýt poklady z útrob matky země, tradičního hájemství pánů trpaslíků.

Jiní trpaslíci či skřítci dávají přednost životu v lesích. Lesní hrady nejsou patrné pouhýma očima a člověk se o nich dozví až díky kouzlům, pokud jej trpaslíci uznají za hodného, aby mu pomohli, nebo nedej bože uškodili, rozzlobení i pro pouhou maličkost. Jako hrady někdy vnímali svá obydlí i mlynáři, nezřídka svobodní mužové, v jejichž světnicích zaznělo nejedno vyprávění vandrovních tovaryšů či krajánků, nejlépe takové, aby zaujalo kouzly či hrůzostrašnými motivy.

Zatímco pro vodníka byl hrad rybník či potok sousedící s mlýnem, nezřídka vzdělaný a sečtělý mlynář si uprostřed stavení a okolních hospodářských budov opravdu mohl připadat jako v bezpečí pevných hradeb nějakého hradu. aké proto čas od času můžeme narazit na mlýny – zejména ty z 19. či počátku 20. století – ozdobené podle tehdejší módy třeba věžičkami či branou, jako by to byl hrad. O mlynářích se také často tradovalo, že znají kouzla nebo jsou ve spojení s kouzelnými bytostmi.


Knihu Obři, trpaslíci, vodníci a skryté poklady - nejkrásnější pověsti koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Alpress.

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !