Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Odložím to na zítra

13. 05. 2010 | Knižní tipy
Název knihy: Odložím to na zítra
Autor: Katharin Passig, Sascha Lobo
Nakladatelství: Portál
Rozměry: 210 x 150 mm
Počet stran: 192 str.
Cena: 248 Kč

Téměř každý má sklon odkládat věci a hrnout před sebou nevyřízené povinnosti.  Pro tuto vlastnost existuje označení prokrastinace, v anglicky mluvících zemích je známá pod označením LOBO (Lifestyle of Bad Organisation).


odlozim-to-na-zitraChcete se vyhnout tlaku nekonečných seznamů úkolů, zvládat nedostatek času a přetlak termínů bez špatného svědomí? Takhle to můžete řešit třeba při problémech s domácností. Dříve, ach, dříve se lidé měli krásně. Kdo zrovna nesmrkal do ubrusu, platil hned za čistotného. Jednou ročně se udělalo velké prádlo. A kolik nepořádku už mohl nadělat člověk, který vlastnil sotva víc než jednu košili, jeden talíř a jednu dřevěnou truhlici? Jak ale přibývalo časopisů o bydlení, rostly požadavky na stav jeskyně, která měla svým obyvatelům původně jen poskytovat teplý útulek před deštěm. Dnes už se situace vyhrotila natolik, že se žádná svépomocná příručka pro nepořádníky neobejde bez podrobných rad, jak spravovat, čistit a prezentovat těch průměrně 15 tisíc předmětů v domácnosti.

Rady, jak věcem vykázat jejich hranice:

Ruce pryč od úložných řešení
Každá, i ta sebepraktičtější krabice, kterou si plni naděje zakoupíte v IKEA, problém nezmírní, nýbrž přitahuje nové předměty stejně jako dutina stromu veverky. „Přijde den, kdy pila chce řezat,“ praví lidové rčení. Ještě jistěji přijde den, kdy chce regál něco obsahovat. A čím větší jsou dodatečné úložné prostory, tím větší bude problém.
Virtuální vlastnictví je lepší vlastnictví
Všechno, co je na internetu, můžete bezstarostně zahodit, rozdat nebo prodat. Ale pozor! Kdo na pevném disku ukládá fotografie, hudbu nebo texty, jen nahrazuje jednu problematickou formu vlastnictví jinou. Skenováním, ripováním, kopírováním, nahráváním a tříděním dat je možné strávit stejně mnoho času stejně nudným způsobem jako oprašováním a ukládáním reálného majetku.
Ve sporném případě – pryč s tím
Tady pomůže osobní vyhazovací poradce. Pro tuto pozici je kvalifikován každý přítel, který nemá s vyhazováním věcí ještě větší problémy než vy sami.  Slůvko „nechat“ by mělo být použito jen ve spojení „nechat vyhodit“.
Velká balení jsou ďábelsky nebezpečná
Nikdy nekupujte v akcích a velká balení obsahující víc, než právě potřebujete, ať už jsou jakkoli levná.
Nakupujte prozíravě
Do domu nesmí žádný přístroj, který pravidelně potřebuje nové baterie, zvláště speciální „knoflíkové“, případně jiné náhradní díly. Nikdy je nedokážete obstarat a pak si buď čistíte zuby elektrickým kartáčkem s deset let starou výměnnou hlavou, potažmo nemůžete vyhodit nefunkční elektronický teploměr, protože vlastně přece potřebuje jen nové baterie.
Plány oprav a renovací rozdělte na malé úseky
Stále znovu se stává, že člověk nedotáhne do konce, co si předsevzal – z mnoha dobrých či špatných důvodů.  Úkoly proto musí být strukturovány tak, aby je bylo možné v kterémkoli bodě bez větších nepříjemností na rok pozastavit.
Vytřídit věci nestačí
Vytříděné věci se rády pevně uchytí ve sklepě, na půdě nebo pod postelí, proto je třeba co nejrychleji je dostat z domu.
Věci by občas měly raději držet klapačku
Začněte s drobnostmi, zahoďte list papíru. A brzy se můžete propracovat ke kouskům oblečení, třeba ponožkám nebo spodkům. Jednoho dne třeba dosáhnete nejvyššího stupně osvícení a zvládnete bez mrknutí oka vyhodit rukopisné poznámky, fotografie, dárky a plyšáky.


Tuto knihu Odložím to na zítra koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Portál.

PetraC
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !