Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ostrov Rujána

21. 05. 2020 | Evropa

Ostrov Rujána, německy Rügen, je největší ostrov v Německu v Baltském moři. Délka ostrova je od severu na jih 52 km a od západu na východ 41 km. Celý ostrov se dá přejet za hodinu.

Nejužší místo mezi ostrovem a pevninou v úžině Strelasund je široké 2,5 km. Ostrov spojuje s pevninou dlouhý most se železnicí a silnicí. Ostatní dopravu zajišťují trajekty. Pod mostem místy vysokým i 50 m mohou proplouvat i velké nákladní lodě. Most byl postaven v roce 1936. 

Hlavním městem ostrova je přístav Sassnitz, s trajektovým spojením do švédského Trelleborgu, litevské Klaipedy a na dánský ostrov Bornholm. V bývalém odbavovacím terminálu pro trajekty je muzeum podmořské archeologie. Vyřazená britská ponorka M. S. Otu z roku 1962 je chloubou přístavu. Ponorka je 90 m dlouhá, 8 m široká, ponor 5,5 m. Posádku tvořilo 68 mužů. Mohla se ponořit až 300 m hluboko, na hladině plula rychlostí 12 uzlů a pod hladinou rychlostí 17 uzlů. V ponorce je zachováno původní vybavení, v jejích prostorách se nachází i muzeum osudů válečných událostí na moři. Další atrakce, jízda parním vláčkem po trati v dlouhé 24 kilometrů, je zpestřením nejen pro děti.

ostrov RujanaNárodní park Jasmund je nejmenší národní park v Německu, v roce 2011 byl zapsán na seznam UNESCO. Park tvoří bukový les ponechaný svému osudu bez zásahu člověka, žijí v něm různí vzácní živočichové i nevšední rostliny. Výletní lodí je možné podniknout plavbu kolem přírodního parku v oblasti nad Sassnitzem a shlédnout jej tak z mořské hladiny. Stejně tak lze shlédnout křídové útesy, což jsou další přírodní úkazy na ostrově. Pro pěší jsou hlavním lákadlem vyhlídky Königsstuhl a Wissower Klinken.

Písečné pláže a přímořské lázně nabízí městečko Binz. Město Binz svou elegancí a luxusem nabízí očekávanou lázeňskou pohodu. Hlavní promenáda lázní je lemovaná originálními hotely, navazuje přímo na mořské molo.

Prora je největší dochovaný architektonický monument z nacistické éry. Jde o na pláži stojící čtyřkilometrový panelák pro 20 000 lidí, který měl sloužit k ubytování lázeňských hostů. Dlouhý betonový kolos byl postaven v letech 1936 -1939, v rámci nacistického pracovního hnutí Kraft durch Freude. Prora se táhne podél pláže a tvoří ji osm identických šestipodlažních bloků ukrývajících tisíce pokojů, všechny s výhledem na moře. Stavba o délce 450 m vznikla z popudu samotného Adolfa Hitlera. V největším přímořském lázeňském komplexu se měli rekreovat pracující s jejich rodinami. Komplex ale nikdy nebyl dokončen a rekreanty nikdy nehostil. Nacisté do vypuknutí druhé světové války nestihli postavit bazény, solária, obchody či nemocnici. Prora sloužila jako výcvikové středisko pro ozbrojené složky, později také jako nouzová ubytovna pro lidi, kteří přišli o domovy následkem bombardování, a ještě později jako lazaret. Po válce objekt využívala Rudá armáda a poté východoněmecká Národní lidová armáda.

Kap Arkona je mys 45 m vysoký a patří mezi nejnavštěvovanější místo. Na mysu jsou pozůstatky hradu, novodobá socha se čtyřmi hlavami a tři majáky. První maják je rozhledna a věž pro měření polohy a výšky mořské hladiny, další dva jsou klasickými majáky. Původní maják z roku 1827 o výšce 19,3 m sloužil 75 let a dosah jeho světla byl 14,8 km. Nový maják z roku 1902, o výšce 35 m dosvítí až 40 km. Z ochozu majáku se naskýtá překrásný pohled na mořskou hladinu a na celý ostrov. Pod dvojicí majáků, nad bývalou rybářskou vesnicí Vitt, se skrývá bunkr německé armády.

Peenemünde je vesnice známá především díky přilehlému výzkumnému středisku německé Luftwaffe používanému během druhé světové války. U vesnice se roku 1937 začalo budovat armádní výzkumné středisko, probíhal zde vývoj nacistických zbraní, byly zde vyvinuty systémy noční navigace a radarů. Byl tu použitý první kamerový systém na světě. Ve vojenské vývojové základně pracovalo zhruba dvanáct tisíc lidí, vojenských a civilních zaměstnanců, válečných zajatců. Součástí komplexu byl malý pracovní koncentrační tábor Karlshagen, který byl pobočkou koncentračního tábora Ravensbrück. V srpnu roku 1943 byla základna bombardována a částečně zničena. Z důvodu odhalení základny byla výroba raket na počátku roku 1944 přesunuta do podzemní továrny, v květnu 1945 byla základna obsazena sovětskou armádou až do roku 1952, kdy byla předána do rukou Němců. V padesátých a šedesátých letech zde probíhalo rozebírání nepotřebných součástí základny. Byla zachována pouze elektrárna, letiště a železniční spojení s městečkem Zinnowitz. Do znovusjednocení Německa roku 1990 zde existovala nepoužívaná letecká základna, v roce 1993 byla i ta zrušena a dnes se letiště používá pouze pro vyhlídkové lety.

Výlet na Rujánu za poznáním lze jen doporučit. Vzhledem k tomu, že se jedná o cestu na sever, očekávejte letní teploty jen do 25 stupňů, chladnější moře a neustále foukající vítr.


HankaHH - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Ostrov Rujána:

Ostrov Rujána
Ostrov Rujána
Ostrov Rujána
Ostrov Rujána
Ostrov Rujána
Ostrov Rujána
Ostrov Rujána
Ostrov Rujána
Ostrov Rujána
Ostrov Rujána
Ostrov Rujána
Ostrov Rujána
Ostrov Rujána
Ostrov Rujána
Ostrov Rujána
Ostrov Rujána
Ostrov Rujána
Ostrov Rujána
Ostrov Rujána
Ostrov Rujána
Ostrov Rujána
Ostrov Rujána
Ostrov Rujána
Ostrov Rujána
Ostrov Rujána
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
moc pěkné
Obrázek uživatelky
profil
na RUJANĚ A VE STRALSUNDU JSEM BYLA V 18LETECH A PAK Z DĚTMI ,MOC SE MI TAM LÍBILO,ALE MOŘE MĚLO 18 STUPNŮ.
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíkpěkný článek i fotkySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Pomlázka