Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pečujte o svůj vztah

2. 10. 2018 | Knižní tipy
Název: Pečujte o svůj vztah
Podtitul: … dokud se ještě máte rádi
Autor: Mattias Stølen Due
Překlad: Překlad Markéta Kliková
Nakladatelství: Portál
Datum vydání: 2018
Vazba: Brožovaná
Počet stran: 192
Cena: 325 Kč

Cesta k pozitivní změně partnerského vztahu nepřináší žádný zázračný návod na štěstí, ale pracuje s tím, co má dvojice stále ještě k dispozici a může to změnit. Velmi jemná, citlivá a čtivá příručka doplněná motivačními otázkami vychází z předpokladu, že lidé nejsou jen hříčkami vnějších okolností a instinktů.

Pečujte o svůj vztahChtějí-li si udržet dlouhodobý vztah, je třeba k němu přistupovat zodpovědně, vyvolávat změny a dosažené cíle normalizovat a zvnitřnit. Autor poskytuje cenné rady, jak rozpadu vztahů předcházet, nikoli řešit teprve jeho následky: Zjistěte, co můžete udělat sami. Buďte dobrým přítelem. Zaměřte se na to dobré. Mluvte o problémech. Chápejte svého partnera. Vyprávějte o sobě. Dotýkejte se navzájem. Berte v úvahu vnější vlivy.

O autorovi knihy Pečujte o svůj vztah:


Mattias Stølen Due je psycholog a ředitel dánského Centra pro rozvoj rodiny. Zaměřuje se na práci s posilováním pohody a štěstí v rodině. Pořádá kurzy pro páry, věnuje se párové terapii a školí odborníky.

Ukázka z knihy Pečujte o svůj vztah:


Internalizační a externalizační jazykové prostředky

Pravíme-li, že Slunce hřeje, tvrdíme tím, že jednou z jeho nejvýraznějších vlastností je teplo. Říkáme tím, že je teplo pro Slunce charakteristické a že by Slunce nebylo Sluncem v případě, že by nehřálo. Jestliže Peter ve výše uvedeném příkladu zvolá, že je Lotte hysterka, doslova a do písmene tím tvrdí, že Lotte se rovná hysterie. Hysteričnost se stává defi nicí Lottiny osobnosti. Jedná se o účinné a zploštělé užívání jazyka, které jejich vztahu zrovna dvakrát neprospěje.

V narativní terapii se často používá metoda externalizace. Spočívá v tom, že z přídavných jmen tvoříme podstatná jména. Zní to jako nudné cvičení z hodin jazyka na základní škole, avšak pokud si osvojíme myšlenku, která se za tím skrývá, zjistíme, že má velké důsledky pro vnímání sebe samotných i partnera. Kdyby Peter užil jazyk externalizačně, řekl by například: „Připadá mi, že se mezi nás vkrádá hysterie a narušuje diskuzi.“

V tomto výroku je hysterie podstatným a nikoli přídavným jménem a zároveň také není problém na straně Lotte. Peter ji tím neklasifikuje jako (věčnou) hysterku. Problémem je, že se do jejich debaty dostaly prvky hysterie. Takže už není problémem člověk Lotte. V této souvislosti nadále nedává smysl obviňovat partnera výroky typu „jsi blbec“, „žárlíš“, „jsi protivná“. A smysl nedává ani to, že bychom podobnými výroky obviňovali sami sebe.


Tuto knihu Pečujte o svůj vztah koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Portál.

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !