Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pelhřimovské Muzeum rekordů a kuriozit slaví čtvrtstoletí

6. 07. 2019 | Kultura
Bylo otevřeno přesně před 25 lety v jedné z pelhřimovských městských bran. Muzeum rekordů a kuriozit v Pelhřimově je jediným zařízením svého druhu ve střední Evropě. V průběhu 25 let jeho existence došlo k řadě událostí, které možná stojí v souvislosti s kulatými narozeninami instituce, jež mapuje česká NEJ…, za zmínku:

- muzeum vzniklo z nadšení lidí kolem tehdejšího klubu Dobrý den, a to nikoliv s ctižádostí vzniku profesionálního muzea či zařízení, které dá přívlastek svému městu (Pelhřimov je znám jako město rekordů).

-Celou poslední noc před otevřením expozice pracovalo v jednotlivých patrech věže několik vytrvalců, kteří ještě ve chvíli, kdy první hosté zahajovali svou prohlídku, instalovali o patro výš popisky k některým exponátům. Prvními exponáty se stala např. obří kávová lžička (253 cm), nejmenší motocykl (28 cm, 50 km/hod.) či obří hlavolam – předměty, které měl pisatel těchto řádků do té doby doma v obýváku.

housle ze sirek-hned první sezónu přišly tisíce lidí a hlavně se začali hlásit další a další rekordmani a tvůrci pozoruhodných exponátů (funkční jízdní kolo celé ze dřeva, největší kartáček na zuby – 305 cm…)
-muzeum bylo několikrát osloveno k účasti na zahraničních festivalech, kde reprezentovalo Českou republiku jako zemi nápaditých a zručných lidí

-v r. 2005 byla v Pelhřimově otevřena druhá rekordmanská expozice s názvem Zlaté české ručičky-unikáty ze sirek (funkční kytary, housle, mandolíny, vázy, obrazy - vše ze sirek. Přes 90 exponátů, 571 871 sirek a 248 344 zápalkových hlaviček, 63 310 hodin práce jediného člověka – Tomáše Kordy + desítky další dokladů o rukodělné zručnosti českých rekordmanů)

-již za 4 měsíce po otevření však přišla povodeň a Dům dobrých dnů, v níž tato expozice sídlí, protekly tisíce hektolitrů vody a bahna. I tak však Muzeum rekordů a kuriozit, které má otevřeno jako jedna z mála podobných institucí celoročně (včetně všech pondělků a svátků), nepřerušilo svou činnost.

- po čase byla otevřen další turistický cíl : stezka s názvem „Procházka Českou
knihou rekordů“:
- přibližně 1,5 km dlouhý okruh centrem Pelhřimova - města rekordů vycházející z Muzea rekordů a kuriozit a končící v Domě dobrých dnů (na Nábřeží rekordů a kuriozit) s expozicí ZLATÉ ČESKÉ RUČIČKY – SVĚTOVÉ UNIKÁTY ZE SIREK s možností prohlédnout si obří exponáty, seznámit se s řadou rekordmanů a na třech zvukových tabulích si dle vlastního výběru zadat a vyposlechnout přes 300 rekordních údajů z České knihy rekordů, a to v několika světových jazycích.
Motorka z 22 druhů dřeva- v průběhu let přibývaly další exponáty (kamenné housle, funkční parní stroj ze skla, kostely z 63 tisíc zrnek rýže, největší čokoládový zámek - sošky vyřezané ze špejlí - obří bunda – unikátní motocykl Jawa Pérák vytvořený v měřítku 1:1 z 22 druhů dřeva – dokonalá miniaturizace Muchovy slovanské epopeje (obrazy mají 37x25 mm, ale nic na nich oproti originálům nechybí) – největší třímetrový nerezový příbor vytvořený laserem …) a desítky dalších. V Muzeu rekordů a kuriozit je dnes k vidění na pět stovek trojrozměrných předmětů zapsaných v České knize rekordů a rozsáhlá fotodokumentace pozoruhodných výkonů českých lidí.

-V mezidobí se mezi rekordmany zapsaly i takové osobnosti, jakými jsou či byli Věra Čáslavská, Karel Gott, manželé Zátopkovi, Martina Sáblíková, divadloSpejbla a Hurvínka…

- Muzeum rekordů a kuriozit si společně s Agenturou Dobrý den vzaly do vínku DĚLAT LIDEM RADOST. Jednak návštěvníkům poodhalením toho, jaké pro ně rekordmani připravili neuvěřitelné pikantnosti, a jednak samotným rekordmanům zápisem do prestižní České knihy rekordů (tedy důstojným oceněním jejich umu). Smyslem práce Muzea rekordů je hledání mistrů svého oboru, pozitivních vzorů, lidí, kteří jsou jedničkami v tom, co dělají, ale mnohdy se o nich neví… a rekordmanství bývá cestou z bezejmennosti! Dokladem toho může být i samotné město Pelhřimov.

Zdroj, foto: Agentura Pelhřimov


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Pelhřimovské Muzeum rekordů a kuriozit slaví čtvrtstoletí:

Pelhřimovské Muzeum rekordů a kuriozit slaví čtvrtstoletí
Pelhřimovské Muzeum rekordů a kuriozit slaví čtvrtstoletí
Pelhřimovské Muzeum rekordů a kuriozit slaví čtvrtstoletí
Pelhřimovské Muzeum rekordů a kuriozit slaví čtvrtstoletí
Pelhřimovské Muzeum rekordů a kuriozit slaví čtvrtstoletí
Pelhřimovské Muzeum rekordů a kuriozit slaví čtvrtstoletí
Pelhřimovské Muzeum rekordů a kuriozit slaví čtvrtstoletí
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles