Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 10.05. 2024
Dnes má svátek Blažena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pernštejn - gotický hrad u Nedvědice na Moravě

17. 04. 2010 | Česká republika
Na jednom ze skalnatých ostrohů Českomoravské vysočiny, údolími, vyrývanými do tohoto prastarého masívu řekou Svratkou a jejími přítoky, nad zeleným mořem lesů, jež byly v dávných dobách domovem jelenů, medvědů, vlků a zubrů i lovců, uhlířů a kutačů rud, stojí nad městečkem Nedvědicí jeden z našich nejzachovalejších a nejkrásnějších hradů - Pernštejn.

Gotický hrad se nachází u Nedvědice na Moravě v okrese Žďár nad Sázavou na vysoké skále, nad soutokem řeky Svratky a Nedvědičky.

 

Hrad Pernštejn

Jméno "Pernštejn" pochází z německého slova Bärenstein, což znamená "medvědí kámen". Hrad je pojmenován po pernštejnské vážené rodině, po jednom z nejvýznamnějších moravských šlechtických rodů, který v té době vlastnil část České země.

Už z daleka jsou nad lesy vidět špičky věží majestátního hradu. Pernštejn trůní na vysoké skále, která o pořádný kus převyšuje své okolí. Není se čemu divit, hrad musel být co nejnedobytnější.

Zachoval se dodnes jakoby zázrakem ve své neporušené gotickorenesanční podobě tak, jak jej dostavěli v první polovině 16. století Pernštejnové, tehdy nejbohatší a nejmocnější panský rod Českého království. S architektonickou zachovalostí hradu však bohužel kontrastuje stav pernštejnských písemností. Nenávratně zmizely truhlice, ve kterých byly na hradě uschovávány důležité dokumenty i kronika rodu, kterou znal ještě Jungmann. V minulosti býval Pernštejn významným a bohatým sídlem. Tak jak vypadal hrad v 16. stol., tak vypadá dodnes. Tedy s malou kosmetickou úpravou. Když jej dobývali Švédové, podařilo se jim sestřelit dvě patra hranolové věže. Ta je dnes o něco nižší a s palácem ji nespojují dvě přemostění, ale jen jedno. Největší slávy hrad dosáhnul na přelomu 15. a 16. století. Rod Pernštejnů se rozrostl, a tak bylo třeba malý hrádek přebudovat na velké sídlo. Byl rozšířen hradní palác a zřízeno nové nádvoří. Vznikla také první přístavba vně ohradní zdi. Hrad začal ztrácet obranný charakter a proměňoval se v obytné místo, z opevnění zůstalo jen to nejnutnější. Hradby, brány a střílny. V 16. století navštívila hrad renesance. Byly zútulňovány obytné místnosti, postaven byl také nový trakt a zařízena knihovna, která dodnes čítá okolo 13 000 svazků a listin.

 

Co na hradě uvidíte

Prohlídka Pernštejna vás provede historií hradu i jeho pověstmi, kdo ví, třeba se vám podaří narazit na místní bílou paní. Ovšem pozor, vyhněte se pohledu do hradních zrcadel, prý berou krásu. Nevěříte-li pověstem, nechte se unést krásou čtyř různobarevných oken symbolizujících čtyři roční období. Ta se nachází na věži jménem Barborka, je pojmenovaná po svaté Barboře, ochránkyni všech hradů, horníků a vojáků. Každá prohlídka začíná u vrátnice, která se nachází před vstupem do hradního paláce. Nad vstupními dveřmi se skví rodinný znak Pernštejnů, zubr s houžvím v nozdrách. Před vstupem do hradu nejednoho návštěvníka jistě napadne, že hrad vypadá vcelku neobvykle i zvenku. Jak by také ne. Celý hrad je obložen slušivými arkýři, které vytváří zajímavý efekt. Způsobují, že plocha hradu v přízemí je menší než ve vyšších patrech.

Za povšimnutí stojí i stavební materiál. Při delším pohledu zjistíte, že zdi hradu jsou lehce atypické. Není se čemu divit, na stavbu hradu byl použit mramor - netradiční materiál na stavbu hradu. Mimo hradní palác je přístupná temná hladomorna a honosná hradní kaple. Obojí se nachází v samotném areálu hradu, za pokladnou. 

 

Město Bystřice nad Pernštejnem

Město obklopují hluboké lesy. Bystřicí protéká stejnojmenná řeka Bystřice. Bylo založené ve 13. století (první písemná zmínka pochází z roku 1298), získalo svoje pojmenování díky říčce Bystřici, která tímto městem protéká. Ve 14. století se Bystřice stala hospodářským a obchodním centrem okolních vsí, které patřily do pernštejnského panství. V roce 1580 byla Bystřice povýšena Rudolfem II. na město. Roku 1588 Jan z Pernštejna prodal Pernštejn a pernštejnské panství městu Brnu a tím skončila vláda Pernštejnů v tomto městě. Majitel města se posléze často měnil. Brno zanedlouho prodalo Bystřici Václavu Plesu Heřmanskému ze Sloupna. Roku 1905 byla zavedena do města železnice, což mělo za následek rozvoj průmyslu. K rozvoji města také přispěl rozvoj uranového průmyslu v Dolní Rožínce. Dne 10. května 1925 dostala Bystřice přízvisko "nad Pernštejnem".

 

Zvole nad Pernštejnem

První zmínka pochází z roku 1307. V roce 1488 byla ve Zvoli tvrz. Dominantním i nejcennějším objektem v obci je kostel sv. Václava. Byl postaven podle plánu J. B. Santiniho. Nádherná stavba na půdorysu řeckého kříže má dvě věže a kopuli se svatováclavskou korunou, zeměkoulí a křížem.

 

obec Dolní Rožínka

První zmínka o obci pochází z roku 1369. V letech 1503-1589 byla majetkem pánů z Pernštejna a v roce 1731 připadla rodu Mitrovských. Ti sídlili na zdejším zámku až do roku 1945. Po roce 1954, kdy se zde začalo s průzkumem a následnou těžbou uranové rudy se obec několikanásobně rozrostla. 

 

Muzeum veteránů Dolní Rožínka

V obci Dolní Rožínka - v obci jako v každé takové bylo kdysi postaveno zemědělské družstvo. Dnes je právě tam umístěno muzeum historických vozidel. V nově opravené hale je opravdu k vidění pěkný kus historie. Od Tatry 12, přes různé modifikace Tatry 57, autobusu na podvozku asi T 43, přes šestikolovou Tatru k armádním 805. Ty byly k vidění se zajímavými, ne moc běžnými karoseriemi.

Z poválečných strojů se můžete podívat na legendární 603, několik 613, včetně dvou dochovaných kusů T 613 vyrobených v modifikaci rychlá sanita. Bylo jich vyrobeno jen pár. Fungovaly dobře.

Doby šedesátých let reprezentují stroje naší armády Gaz 69 a 69A, dále pak modrobílé vozy Veřejné bezpečnosti. To už opravdu člověk nevidí vlastně nikde. V muzeu jsou k vidění i motoristické lahůdky.

 

Šiklův Mlýn

Nedaleko obce Zvole u Bystřice nad Pernštejnem se nachází velký přírodní park Westernového městečka Šiklův Mlýn. 

Návštěvníci se rázem ocitnou v Americe konce 19. století. Ke shlédnutí jsou stavby, postavené podle původních vzorů. Najdete zde velký Saloon, kavárny a herny, městské lázně, kostelík se hřbitovem, úřad šerifa i s vězením a muzeum železnice "UNION PACIFIC" se svým nádražím. 

Pravidelně se zde koná velká westernová show s ukázkami jízdy na koni, včetně filmových, kaskadérských a pyrotechnických efektů, scének z pravého westernu, ukázek rýžování zlata, jízdy na elektrickém býkovi, soutěží a mnoho dalších zajímavostí.

 

Nedvědice

Městečko Nedvědice patří se svými třinácti sty obyvateli k největším obcím Tišnovska. Již od začátku 20. století je vyhledávaným letoviskem, poněkud později i střediskem zimních sportů. Známý je nedvědický mramor, který zde býval těžen v několika lomech a byl po staletí používán na mnoha významných církevních i světských stavbách. Získal dokonce ocenění i na světové výstavě v Paříži. Ve středu městečka Nedvědice se nachází farní kostel sv. Kunhuty, který byl postaven v roce 1727 na místě dřevěného kostelíka z roku 1520. Hlavní oltář patří mezi cenné řezbářské práce. Nedvědice leží v mírně zvlněné krajině na levém břehu Lužnice, severovýchodně od Soběslavi, na rozhraní pánve Soběslavských blat a výše položenou planinou v ohbí Lužnice jižně od Tábora. 

 

Lyžařský areál Nutrie Nedvědice - Kovářová

Na Kovářové jsem se už jako malá holka učila lyžovat. V roce 1928 byl v Nedvědici založen první lyžařský oddíl při Sportovním klubu Pernštejn, který pořádal závody v běhu na lyžích (10 a 12 km), ve skoku na lyžích a ve sjezdu. Nejvíce byly využívány terény kolem Kovářové. Po osvobození v roce 1945 však již nebyl oddíl obnoven, tradice sjezdového lyžování ovšem pokračovala. Nedvědice byla vyhlášeným lyžařským střediskem především pro návštěvníky z Brna.

 

Ski Karasín

Skiareál u obce Karasín nedaleko Bystřice nad Pernštejnem. Lyžařská škola, noční lyžování, umělé zasněžování. Ke skiareálu patří parkoviště a restaurace jejíž součástí i rozhledna s krásným výhledem na Českomoravskou vrchovinu.

 

Na Pernštejnu jsem byla mnohokrát a ráda se tam vracím, moc se mi hrad líbí. Poprvé jsem tento hrad spatřila asi ve 2 letech, když jsem začala jezdit kolem hradu s rodiči do Nedvědic lyžovat. Prý jsem uměla dříve lyžovat než chodit. V Nedvědíně je ideální sjezdovka právě pro děti nebo začínající lyžaře. Později jsme začali jezdit na Karasín, kam občas jezdíme dodnes.

 

Jessynka – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Pernštejn - gotický hrad u Nedvědice na Moravě:

Pernštejn - gotický hrad u Nedvědice na Moravě
Pernštejn - gotický hrad u Nedvědice na Moravě
Pernštejn - gotický hrad u Nedvědice na Moravě
Pernštejn - gotický hrad u Nedvědice na Moravě
Pernštejn - gotický hrad u Nedvědice na Moravě
Pernštejn - gotický hrad u Nedvědice na Moravě
Pernštejn - gotický hrad u Nedvědice na Moravě
Pernštejn - gotický hrad u Nedvědice na Moravě
Pernštejn - gotický hrad u Nedvědice na Moravě
Pernštejn - gotický hrad u Nedvědice na Moravě
Pernštejn - gotický hrad u Nedvědice na Moravě
Pernštejn - gotický hrad u Nedvědice na Moravě
Pernštejn - gotický hrad u Nedvědice na Moravě
Pernštejn - gotický hrad u Nedvědice na Moravě
Pernštejn - gotický hrad u Nedvědice na Moravě
Pernštejn - gotický hrad u Nedvědice na Moravě
Pernštejn - gotický hrad u Nedvědice na Moravě
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4   5  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Patří k našim oblíbeným místům, rádi se tam vracíme, pokud máme cestu kolem. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
úžasně a moc krásně,ale i dost dlouze napsaný článek určitě vybízí k návštěvě tohoto velice známeho hradu!!
Obrázek uživatelky
profil
MŮJ OBLÍBENÝ HRAD
Obrázek uživatelky
profil
Vaše články se mi moc líbí. A úplně souhlasím s níže uvedeným názorem, který napsala "roryska".
Obrázek uživatelky
profil
ˇUplně se mi vybavilo, jak jsem jako malá holka koukala těmi barevnými okénky na věži. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles