8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 01.05. 2024
Dnes má svátek všichni pracující
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Plavání miminek

22. 04. 2012 | Cvičení
Zajímá vás plavání miminek? Většina miminek má kladný vztah k vodě, protože jim připomíná nitroděložní prostředí, ve kterém byla obklopena plodovou vodou. V prvních dnech a týdnech by se mělo novorozeně koupat jen v dětské vaničce nebo kyblíčku, a teplota vody by měla být 36-37 stupňů.

Na plavání miminek do bazénu je sice možné jít již po zhojení pupečníkové jizvy, ale vhodnější je počkat až po ukončení šestinedělí. Pokud půjdete na plavání takto brzy, lze u miminka využít i vrozeného reflexu zadržení dechu při kontaktu s vodou.


Skoro každá maminka má ze začátku strach z manipulace, ale ke konci novorozeneckého období už většinou mají vše zvládnuté. Nejdůležitější je, aby miminko bylo ve vodě spokojené a plavání ho bavilo. V žádném případě by se nemělo do plavání nutit. Pokud v bazénu začne miminko plakat, nemělo by se v plavání miminek pokračovat, ale maminka ho může jít třeba nakojit nebo zabavit hračkami a pokračovat v plavání později. Některým dětem totiž trvá adaptace na nové prostředí delší dobu, a některá miminka se adaptují téměř okamžitě a bez potíží. Musíte vašemu miminku poskytnout čas, který potřebuje a v žádném případě na něj nespěchat.

Na plavání miminek do bazénu můžete jít i s dudlíkem, protože miminku to poskytne oporu a pocit bezpečí, který hodně potřebují. Před plaváním by mělo být dítě vyspalé a asi hodinu po jídle. Většinou každá hodina plavání se skládá z přivítání se, malé rozcvičky, rozplavání se, polohování a trénování správných úchopů miminka, trénink na potápění a neměly by chybět hry. Potápění by nemělo být cílem plavání, mělo by se potápět, jen když bude chtít, určitě k tomu dítě nenuťte. I tak se v bazénu naučí plno jiných dovedností a kolem 1 roku se může začít učit potápět samo z vlastní vůle, aniž byste je k tomu museli nutit.

Plavání miminek zlepšuje psychomotorický vývoj, dobře působí na lepší trávení, také prospívá spánkovému režimu a kompletně posiluje svalový aparát. Také miminku posiluje imunitní systém a odolnost organizmu. V neposlední řadě naučí dítě nebát se vody a být s vodou kamarád a podporuje začlenění dětí do kolektivu. Navíc přináší nový prvek komunikace mezi rodičem a dítětem, a tím se zlepšuje jejich vzájemné vnímání a poznání. Miminka také aktivním přirozeným pohybem ve vodě získají nové různorodé zkušenosti, osvojí si nové dovednosti, a to jak motorické, tak i sociální, také rozvíjejí svá poznání, komunikační schopnosti a hlavně se osamostatňují.

Jestliže půjdete na plavání miminek do veřejného bazénu, pravděpodobně bude muset mít miminko nějaké plavky, aby se jeho moč a hlavně stolice nedostala do vody. Většina bazénů vám je buď zajistí, nebo alespoň poradí. Plenkové plavky umožňují koupání novorozenců a batolat ve veřejných bazénech nebo existují přímo koupací kalhotky, které mají vnitřní vodotěsnou vrstvu, která nepropouští ani okolo nožiček a ani okolo pasu. Vhodné je s sebou mít i dětský župánek, do kterého hned po koupání miminko zabalíte. Také si s sebou vezměte osušku pro sebe i miminko, krém nebo olej na namazání, svačinu, pití, čistou normální plínku a jednorázovou přebalovací podložku. Také si můžete vzít vatové tyčinky do uší, náhradní oblečení, vlhčené ubrousky a nějakou tu hračku.


Markéta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Já jsem začala chodit plavat s malou v 6 měsících a myslím že je to tak akorát a ohromně se jí to líbí.
Obrázek uživatelky
profil
Osobně se mi to nelíbí. Já jsem sice výborný plavec ale u svého mimča to zjišťovat nehodlám. Ale nikomu to neberu
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článekSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles