Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 07.05. 2024
Dnes má svátek Stanislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Po stopách Starých pověstí českých – do Stadic

12. 11. 2013 | Česká republika

Kulturních památek spjatých s úsvitem našich dějin a opředených řadou mýtů a legend máme u nás celou řadu. Pražský hrad, Vyšehrad, Blaník, Říp... Tyto jmenované určitě nemají o návštěvníky nouzi. Jsou ale místa, pro naši národní historii rovněž důležitá, kde příliš turistů nepotkáte, přestože příběh, který se k nim vztahuje, dobře známe. „...Tam blízko řeky Běliny oře váš vojvoda, jehož potomstvo bude vládnout této zemi na věky věkův...“ Nepochybuji, že už víte, že dnes zamíříme za Přemyslem Oráčem do Stadic.

Nevelká vesnička na břehu Bíliny je poněkud utopena pod rychlostní komunikací R63 vedoucí z Ústí nad Labem do Teplic a tzv. Královské pole s pomníkem nalezneme asi půl kilometru od obce.

Pomník nechal postavit v roce 1841 hrabě Ervin Nostitz-Rieneck a tvoří jej pluh na mohutném kvádru zdobeném reliéfy, které zachycují scény z pověstí. Na jedné vidíme setkání Libušina poselstva s Přemyslem, na druhém je jeho příchod na Vyšehrad. Jsou dílem sochaře Josefa Maxe.

StadicePodle historiků se pověst v různých obměnách objevuje u řady národů. I ta naše prošla mnoha proměnami a úpravami, ale stále je populární. Jak by ne, je to hezký příběh - když kníže skončil se zemědělstvím a věnoval se politice, jeho vláda přinesla zemi řád a blahobyt. A také je inspirativní a poučná pro budoucí generace. Třeba že „zorat co se dá“ se má před tím, než se stanete vladařem a ne naopak. A pokud se stěhujete na Hrad, máte voly nechat na poli...

Nedaleko pomníku i v obci Stadice narazíme na lískové keře. Dost možná jsou to potomci původní posvátné lísky, která vyrostla z prutu, kterým Přemysl poháněl voly.

Parkovat se dá u pomníku nebo v centru Stadic, kde si povšimneme sochy Panny Marie s datem 1770 a dřevěné zvoničky. Nedaleko je i místo, kde dle pověsti stával statek, ze kterého pocházel Přemysl Oráč.

Ze Stadic se můžeme vydat i na krátkou procházku opačným směrem než je Královo pole. Červená značka nás po půl kilometru dovede přes kamenný most a po břehu Bíliny ke Královskému prameni. Ze lví hlavy zde vytéká křišťálově čistá voda, která přináší příjemné osvěžení turistům i místním zahrádkářům. Okolí pramene je osazeno tabulemi od SČVK (Severočeské vodovody a kanalizace, a.s.) na nichž se dočteme řadu informací o místě, vodě a vodohospodářství v oblasti.

Přímo nad pramenem roste nejvyšší památný strom Ústecka, 28 metrů vysoká lípa velkolistá. Obvod kmene je uváděn 460 cm a stáří 200 let.

Pokud zavítáte na Ústecko, krátké zastavení ve Stadicích lze jen doporučit.


IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Po stopách Starých pověstí českých – do Stadic:

Po stopách Starých pověstí českých – do Stadic
Po stopách Starých pověstí českých – do Stadic
Po stopách Starých pověstí českých – do Stadic
Po stopách Starých pověstí českých – do Stadic
Po stopách Starých pověstí českých – do Stadic
Po stopách Starých pověstí českých – do Stadic
Po stopách Starých pověstí českých – do Stadic
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
VYNIKAJICI, VYSTIŽNE A VTIPNESmajlík. FOTOGRAFIE KVALITNI JAKO VŽDYSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Ike, toto místo mám v autoatlasu označené již pár let, že se podíváme,kdybychom se někde poblíž ocitli...Jinak je označen mimo jiné i Kokořín, Točník, Žebrák,Karlštejn,Amerika,Říp, ale nějak to ještě nevyšlo..
Obrázek uživatelky
profil
tak toto som si prečítala veľmi rada.
Myslím, že takých nenápadných a utopených a pritom veľmi zaujímavých miest je v Československu veľa, len sa o nich (na škodu nás všetkých) akosi nepíše, nepropagujú sa.
A pritom nie sú o nič menej dôležité, ako napríklad tie hore menované miesta.
Obrázek uživatelky
profil
přesně jak je psáno "utopené", trošku jsme bloudili
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles