Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Podle čeho vybírat vhodný fotoaparát?

21. 08. 2008 | Technika
Usmívá se na vás lákavě některý z nejmodernějších digitálních fotoaparátů? Nepátrejte příliš po počtu jeho pixelů a raději se zaměřte na velikost snímače a kvalitu objektivu. Samozřejmě že pixely jsou při výběru podstatným faktorem, ovšem zase ne tak podstatným, jak se výrobci snaží předstírat.

 

Velikost snímače

Jedním ze základních parametrů je citlivost snímače na světlo. Dobrý fotoaparát je takový, který dokáže zachytit maximum světla, což umožňuje pořídit jasný a přesný snímek. Důležitou roli přitom hraje nejen ISO, ale především velikost snímače. Pro kompaktní snímače je obvyklá hodnota 1/2.7", ovšem můžeme se setkat s rozpětím mezi 1/3.2" (velmi malý) až 2/3. Pro reflexní snímače je minimální hodnota 1.8" (někdy se nazývá APS-C). Všechny tyto informace najdete v technické příručce přístroje.

FotoaparátRada tedy zní: všímejte si těchto parametrů více než počtu pixelů – ani miliony pixelů, avšak na malém snímači, nejsou v zásadě k ničemu. Je to totéž, jako byste nacpali dvanáct vajec do krabičky pro šest – zkuste to a uvidíte výsledek. Stejně tak pixely – čím více pixelů, tím jsou menší a citlivější na „šum“, čímž se ztrácí detaily, barvy i dynamika. Zachytíte méně kontrastu a hrozí podexpozice nebo přeexpozice. Rozlišení od 2 do 4 MP bohatě stačí pro snímek o velikosti 20 x 30 cm.

 
Kvalita objektivu
Také objektiv je parametr, který umožňuje lépe zachytit světlo a pořídit tak jasný snímek bez „šumu“. Velikost otvoru je uvedena na obvodu objektivu. Většinou se setkáme s údaji ve tvaru f/2.8, případně F2.8, někdy také 1:2.8. Čím je hodnota menší, tím více světla fotoaparát pojme. Jinými slovy, velký objektiv dokáže zredukovat dobu snímání a zvyšuje tak pravděpodobnost, že fotka bude zaostřena. Naopak, pokud je objektiv otevřený dlouho, fotka může být rozmazaná.



Zdroj: SOS

Hana Houbičková
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
s každým novým jsme byli nadšení, jak dělá lepší fotky než ten předcházející a uvažujeme zase o dalším, já už se na ty naše fotky nemůžu koukatSmajlík Jinak fotografové amatéři, udělají "mizerné" fotky i na drahém kvalitním foťáku a s tím porovnáním, jednou jsme měli možnost porovnat fotky do detailu s foťákem za 2500 Kč a s foťákem za 15000. Kvalitou fotek se od sebe opravdu nelišili, člověk to musí umět zmáčknout, jinak mu je takový foťák nanic.
Obrázek uživatelky
profil
no, nemůžu souhlasit s Weendy ... teď jsem byla na závodech v Těrlicku, kde se jezdil okruh motorek. U takové akce, kde tě nepustí moc blízko k vytouženému objektu je objektiv hodně důležitý ... na některé fotky z klasického digifoťáku se nedá koukaat .. nebo takové sekvence ... taky neuděláš jen tak s každým .... hold, sice si připlatíš, ale rozdíl od lepšího poznáš vždycky....
Obrázek uživatelky
profil
Díky za dobré rady, chci si pořídit nový aparát a tak budu vědět, čím se při nákupu řídit. V prodejně moc neporadí, jen vychrlí spoustu technických detailů, které mi nic moc neřeknou.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles