8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Polévky v dětském jídelníčku

2. 02. 2010 | Výživa

Polévky jsou důležitým a u dětí většinou oblíbeným pokrmem. Podáváme je před hlavním jídlem k obědu. Povzbudí chuť k jídlu a připraví trávicí trakt pro přijetí hlavního chodu. Polévka je důležitou součástí jídelníčku i pro malé děti, které nedovedou ještě správně žvýkat potravu. Z polévky děti mohou přijmout cenné živiny.

Polévku vybíráme tak, aby chuťově a výživově doplňovala celý oběd – k hlavnímu masitému pokrmu podáváme lehkou zeleninovou polévku, naopak lehké bezmasé jídlo doplníme hustější a sytější polévkou z masa, luštěnin či krémovou zeleninovou polévkou. Menším dětem nedáváme příliš velké porce polévky (jejich malý žaludek zaplní již 5-10 lžic polévky), aby je příliš nezasytily. Tím bychom je neodradili od dalšího chodu. Polévky jsou vhodným pokrmem i k večeři, a to hlavně v zimě, kdy je můžeme doplnit zakoupeným nebo doma připraveným pečivem. V horkých letních dnech přijdou jistě vhod osvěžující a výživné polévky z čerstvého ovoce. Dětem se nedoporučují podávat tučné a silné vývary z masa a kostí, instantní vývary z kostek a polévky „ze sáčku“.

Dochucení polévek

Věnujeme důležitou pozornost dochucení polévek pro děti. Snažíme se používat nedráždivé koření, především zelené bylinky (natě kořenové zeleniny, libeček, pažitku, bazalku, saturejku, kopr…) a úplně vyloučíme pepř a jiná ostrá koření. Zvláštní pozornost věnujeme solení, děti odmalička učíme solit velmi málo a směsi typu Vegeta,  které obsahují velké množství soli, a také glutamát sodný (glutasol) pokud možno nepoužíváme. V prodejnách zdravé výživy lze koupit Solčanku či Vegi-vegi a další podobné směsi vodné i pro děti.  


Měli byste vědět, že …

… čisté masové vývary jsou pro děti nevhodné, neboť obsahují mnoho tuku, purinů a dalších nevhodných látek. K přípravě vývaru používáme jen libové maso, vývar zředíme vodou a doplníme zeleninou.

... z masového vývaru snadno odstraníme přebytečný tuk, když jej necháme zchladnout a usazený tuk z něj sebereme.

... kromě kořenové zeleniny (mrkve a celeru) přidáváme do polévky i další druhy zeleniny, výborná je hlávková a růžičková kapusta, brokolice, květák, hrášek a podobně. Kořenovou petržel a pastinák malým dětem do polévek nedáváme.

… část čerstvé zeleniny můžeme přímo na talíř nastrouhat či jemně nasekat a přelít uvařenou polévkou, čímž zvýšíme její výživnou hodnotu. 

... pokud nemáme po ruce čerstvou zeleninu nebo pokud spěcháme, lze použít zmrazenou zeleninovou směs.

… hotovou polévku vždy doplníme pokrájenými natěmi zelených bylinek a již nevaříme. Přidáváme-li do polévky libeček, dáváme ho jen velmi malé množství, neboť je výrazně aromatický.

... podáváme-li k polévkám jako vložku osmahnuté kostičky chleba nebo žemle, opékáme je na pánvi s nepřilnavým povrchem bez tuku na mírném ohni a za stálého míchání. Jen tak budou krásně křupavé.


Jarmila Mandžuková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Vím, že když je polévka, sní mi prcek i zbytek a pěkně mlaskáSmajlíkJídla bez polévky sní 3 lžíce a říká, že to stačíSmajlíkTakže zeleninka a nudle je náš hit!Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
polievky sú dôležité
Obrázek uživatelky
profil
Když mám vnučky tak chtějí polévku i k večeři.
Obrázek uživatelky
profil
ňam, asi se do nich zítra pustím ...
Obrázek uživatelky
profil
Když přijede vnučka, tak máme prostě vždy nudlovou polévku, už nám všem leze krkem, ovšem onase zeptá, zda je nudlová, tu pěkně sní, o těch ostatních řekne, že má dost.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles