MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 14.05. 2024
Dnes má svátek Bonifác
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Potomci slavných - Adolf Hoffmeister

23. 08. 2017 | Televizní tipy
Významné osobnosti naší kulturní historie pohledem jejich dětí, vnuků a pravnuků (2003). Pořad Potomci slavných - Adolf Hoffmeister připravil V. Filip.


Adolf Hoffmeister (1902–1973) se narodil v rodině pražského advokáta. Studoval na gymnáziu a po maturitě pokračoval ve studiu na právnické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, kterou dokončil v roce 1925. Od poloviny 20. let minulého století spolupracoval s Osvobozeným divadlem, byl redaktorem Lidových a Literárních novin.


V roce 1939 emigroval do Paříže, kde byl sedm měsíců vězněn. Po kapitulaci Francie odešel do Maroka, pak přes Lisabon dorazil do New Yorku, kde pracoval jako redaktor v Úřadě pro válečné informace a jako hlasatel Hlasu Ameriky.

Domů se dostal po skončení 2. světové války, pracoval pro UNESCO, od roku 1948 byl velvyslancem ve Francii, pak vyučoval na Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze.


Potomci slavných - Adolf Hoffmeister

Měl možnost cestovat po celém světě. Např. kniha Pohlednice z Číny (1954) popisuje cestu českých kulturních pracovníků po této zemi. V roce 1962 navštívil jako člen vládní delegace i Jižní a Střední Ameriku.


Angažoval se v období Pražského jara 1968, kde se pokoušel o oživení ideálů avantgardy. V období normalizace byl vyloučen z KSČ a byl odstaven z veškeré veřejné, publikační i výstavní činnosti. Zemřel na infarkt 24. července 1973 na své chalupě v Říčkách v Orlických horách.

„Narodit se jako dítě v rodině známých nebo slavných rodičů, není vždycky velká výhoda. A člověku to dlouho trvá, než se s tím vyrovná, než přestane srovnávat sám sebe se svými rodiči a než si najde nějaké vlastní řešení, vlastní cestu,“ říká druhorozený syn malíře a literáta Adolfa Hoffmeistera (1902–1973). Nebylo to jistě lehké, protože Hoffmeister byl muž mnoha talentů – výtvarník, karikaturista, spisovatel, ale tím jeho aktivity zdaleka nekončily…

Z Hoffmeisterova druhého manželství se narodili dva synové – režisér a scenárista Martin a grafik a scénograf Adam.


Potomci slavných - Adolf Hoffmeister

uvidíte 23. 8. 2017 od 8,30 hodin na ČT2






Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Potomci slavných - Adolf Hoffmeister:

Potomci slavných - Adolf Hoffmeister
Potomci slavných - Adolf Hoffmeister
Potomci slavných - Adolf Hoffmeister
Potomci slavných - Adolf Hoffmeister
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !