Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 Kdy se letos slaví Den otců 2024?Kdy se letos slaví Den otců 2024? Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 29.05. 2024
Dnes má svátek Maxmilián
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Potomci slavných - Adolf Hoffmeister

23. 08. 2017 | Televizní tipy
Významné osobnosti naší kulturní historie pohledem jejich dětí, vnuků a pravnuků (2003). Pořad Potomci slavných - Adolf Hoffmeister připravil V. Filip.


Adolf Hoffmeister (1902–1973) se narodil v rodině pražského advokáta. Studoval na gymnáziu a po maturitě pokračoval ve studiu na právnické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, kterou dokončil v roce 1925. Od poloviny 20. let minulého století spolupracoval s Osvobozeným divadlem, byl redaktorem Lidových a Literárních novin.


V roce 1939 emigroval do Paříže, kde byl sedm měsíců vězněn. Po kapitulaci Francie odešel do Maroka, pak přes Lisabon dorazil do New Yorku, kde pracoval jako redaktor v Úřadě pro válečné informace a jako hlasatel Hlasu Ameriky.

Domů se dostal po skončení 2. světové války, pracoval pro UNESCO, od roku 1948 byl velvyslancem ve Francii, pak vyučoval na Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze.


Potomci slavných - Adolf Hoffmeister

Měl možnost cestovat po celém světě. Např. kniha Pohlednice z Číny (1954) popisuje cestu českých kulturních pracovníků po této zemi. V roce 1962 navštívil jako člen vládní delegace i Jižní a Střední Ameriku.


Angažoval se v období Pražského jara 1968, kde se pokoušel o oživení ideálů avantgardy. V období normalizace byl vyloučen z KSČ a byl odstaven z veškeré veřejné, publikační i výstavní činnosti. Zemřel na infarkt 24. července 1973 na své chalupě v Říčkách v Orlických horách.

„Narodit se jako dítě v rodině známých nebo slavných rodičů, není vždycky velká výhoda. A člověku to dlouho trvá, než se s tím vyrovná, než přestane srovnávat sám sebe se svými rodiči a než si najde nějaké vlastní řešení, vlastní cestu,“ říká druhorozený syn malíře a literáta Adolfa Hoffmeistera (1902–1973). Nebylo to jistě lehké, protože Hoffmeister byl muž mnoha talentů – výtvarník, karikaturista, spisovatel, ale tím jeho aktivity zdaleka nekončily…

Z Hoffmeisterova druhého manželství se narodili dva synové – režisér a scenárista Martin a grafik a scénograf Adam.


Potomci slavných - Adolf Hoffmeister

uvidíte 23. 8. 2017 od 8,30 hodin na ČT2






Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Potomci slavných - Adolf Hoffmeister:

Potomci slavných - Adolf Hoffmeister
Potomci slavných - Adolf Hoffmeister
Potomci slavných - Adolf Hoffmeister
Potomci slavných - Adolf Hoffmeister
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles