Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Praktický domácí lékař od A do Z

21. 01. 2020 | Knižní tipy
Název: Co nám pomůže, když…
Praktický domácí lékař od A do Z

Autor: Jarmila Mandžuková
Datum vydání: 1 / 2020
Nakladatelství: Start
Formát: 145 x 210 mm
Počet stran: 224
Vazba: vázaná
Cena: 269 Kč

Kniha je praktickou příručkou plnou jednoduchých rad na drobná trápení i nepolevující zdravotní problémy. Vychází z toho, že nejdůležitější léčební prostředky najdete v kuchyni či v přírodě kolem nás a oživuje moudré rady našich babiček. Díky informacím uvedeným v této knize si můžete vylepšit zdravotní stav a také předejít mnoha zdravotním potížím.

Co nám pomůže kdyžŘada lidí je přesvědčena, že pro udržení zdraví je nezbytné konzumovat vitaminové a minerální doplňky. Desetiletí vědeckého výzkumu však ukazují, že zdraví příliš neprospívají, a mohou být dokonce škodlivé. Navíc konzumovat umělé vitaminy je zbytečné, pokud vám nějaký konkrétní nedoporučí váš lékař. Ušetřené peníze raději investujte do ovoce a zeleniny, jejich pravidelnou konzumací dostanete do svého těla dostatek potřebných vitaminů a minerálů. Čím více čerstvých potravin do těla dodáte, tím „čerstvěji“ se také budete cítit.

Při léčbě nemoci a k posílení zdraví a imunity si v lékárně nemusíte kupovat bylinky v kapslích, ale mnohem jednodušší, zdravější a levnější, je vypěstovat si některé bylinky doma nebo vyrazit do přírody a bylinky si natrhat a usušit. Mnohonásobně tak budete pečovat o svoje zdraví – pobyt na čerstvém vzduchu je velmi prospěšný a v bylinkách nebo lesních plodech sbíraných pro svoje nejbližší se zrcadlí pozitivní energie. A tu tam nezapracuje ani nejlepší výrobce potravinových doplňků.

Vracejte se v myšlenkách do minulosti, do svého dětství a vzpomínejte, jak vaše babička léčila běžné neduhy, na které používala jen to, co bylo doma nebo v přírodě „po ruce“. Staré lidové léčebné metody jsou poklady, rodinné stříbro, na které bychom neměli zapomínat, ale naopak je předávat další generaci. S pokorou k moudrosti našich předků a bohatství naší přírody jsem přistupovala k psaní této knihy. Snažila jsem se do knihy zahrnout vše, co nám může opravdu pomoci a nevyžaduje pravidelně navštěvovat lékárnu a utrácet nehorázné peníze za něco, co vlastně vůbec nepotřebujeme.

O autorce knihy Praktický domácí lékař od A do Z


Ing. Jarmila Mandžuková (* 1959) se dlouhodobě zajímá o gastronomii, zdravý životní styl a alternativní metody léčby. Od roku 1990 se věnuje psaní, je autorkou řady knih, publikuje v odborných časopisech a přednáší.


Ukázka z knihy Praktický domácí lékař od A do Z


Co nám pomůže, když...
… nás bolí uši  

Bolest uší se určitě řadí mezi ty nejméně příjemné. Nejčastějším důvodem bývají záněty, které mohou postihovat zvukovod a střední ucho. Ačkoliv bolestí ucha jsou nejvíce trápeny děti, může se objevit i u dospělých. Pokud je bolest doprovázená horečkou, je nezbytné vyhledat lékaře.

* Potraviny jako lék
•  Česnek má široké možnosti léčivého působení a pomáhá i při bolesti ucha. Stroužek česneku podélně překrojte, zabalte do tenké látky (gázy nebo obvazu) a vložte do bolavého ucha. Česnek obsahuje protizánětlivé látky, které pomáhají odstranit zánět a mírnit bolest. Podobný účinek má také cibule.
•  Pozvolna ohřejte sůl na příjemnou teplotu, vložte ji do papírového sáčku a přiložte na bolavé ucho. Mělo by to přinést úlevu.
* Bylinková lékárna
•  Kopretina řimbaba pomáhá při zánětu středního ucha. Do silného nálevu či naředěné tinktury namočte vatičku, vložte ji do ucha a nechte působit asi půl hodiny. Do ucha lze též zasunout čerstvý list této rostliny a nechat působit několik minut.
•  Echinacea pomáhá při opakujících se zánětech uší, zvláště u dětí. Je oblíbená zejména pro okamžitý účinek, navíc posiluje odolnost organismu. Užívá se v podobě tinktury či lihového extraktu.
* Babské rady
•  Naše babičky si poradily i s bolestí ucha a používaly dříve oblíbenou francovku. Malý smotek vaty pokapaly francovkou a vložily do ucha. Ucho přikryly složeným kapesníkem a převázaly šátkem „na zajíčka“. A pokud neměly po ruce francovku, postačila jim domácí slivovice.
… a ještě něco navíc
•  Zalehlé uši jsou velmi nepříjemné a mohou být způsobeny ušním mazem – zátkou. Uši si chvilku opatrně fénujte, stačí pár sekund a maz se rozpustí.
•  Uši si jemně masírujte, stimulace podporuje prokrvení a snižuje pocit tlaku v uších. Tato masáž pomáhá nejen při bolestech uší, ale i hlavy. Pro větší efekt můžete oblast kolem bolestivého ucha masírovat éterickým levandulovým olejem několikrát denně.


Tuto knihu Praktický domácí lékař od A do Z zakoupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Start a na stránkách autorky Jarmily Mandžukové.

ZUZI
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !