Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 08.05. 2024
Dnes má svátek všichni osvobození
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Prašivá - hora v Moravskoslezských Beskydech

21. 10. 2012 | Česká republika

Mám moc ráda turistiku a celodenní šlapání po horách, tak jsem se Vám rozhodla popsat trošku menší horu v Beskydech, kde je možno si udělat krásný výlet jak v zimě, tak i v létě klidně i s celou rodinou. Hora nese název Malá Prašivá, nachází se kousek od obce Vyšní Lhoty na severu Beskyd. Měří 706 m n.m., takže vidíte sami, že je skutečně malinká, ale přitom tak půvabná. Nahoru vede opravdu krásná mírná vycházka kouzelnou přírodou. Taky zde můžete vyjet i na kole a nebo v zimě šlapat ve sněhu.

Na samotném vrcholu se nachází horská chata Prašivá a taky moc krásný kostel sv. Antonína Paduánského, který byl postaven už v 17. století.

Jméno "Prašivá" si hora získala tím, že se v dávných dobách na svahy hory do lesů vyváželi lidé nemocní tzv. "prašivinou". Lidově se Prašivé také občas říká i "Prašivka".

Praršivá - hora v BeskydechVraťme se ale ke kostelu sv. Antonína. Řekněme si něco málo k němu. Kostel pochází již z roku 1640 a stal se již kdysi dávno významným poutním místem. Postavil ho Jiří, hrabě z Oppersdorfu. Také se zde konají každoročně různé poutě a akce. Jediné co se mi nelíbí je, že přes léto se kolem kostela povalují různé odpadky, sáčky a smetí. Nechápu lidi, kteří takto poškozují přírodu. Je to smutné. Jedna pověst dokonce i praví, že zvon kostela je velmi účinný při zvonění na mraky, tzn. že dokáže odehnat nepříznivé a škaredé počasí. Kostel je také celý ze dřeva. Další známou pověstí je, že pokud nějaká dívka dojde ke kostelu přesně 13. června (den sv. Antonína) ke kostelu bosa, tak se do roka provdá. Tak si to dámy můžete vyzkoušet.

Něco malinko si také povíme k chatě, která je opravdu pohádkově krásná a taky musím podotknout, že zde výborně vaří, jak polévky, tak i hlavní jídla. Doporučuju. Chata na Prašivé byla postavena již roku 1922, ale uvažovalo se o ní mnohem dříve, ale bohužel válka a problémy okolo to nedovolily, tak se muselo čekat až na tento rok. Měla tři patra, v prvním patře byla jídelna a výčep, v tom druhém obytná část a ve třetím rozhledna na okolí. Mnoho lidí přispělo na stavbu chaty a mezi nimi mimo jiné i sám Petr Bezruč a nebo T.G. Masaryk. Dnes se chata těší velké návštěvnosti turistů a rodin s dětmi. Vevnitř chaty se lze i ubytovat, nachází se zde i dětský koutek. Hned za dveřmi chaty se nachází vycpaný exemplář medvěda, vždycky jak vejdu, okamžitě se ho leknu. Dokonce je v objektu i okolí internetová síť a WiFi, což je na horách velká vzácnost. Kapacita chaty je pro 23 osob, chata je otevřena každý den a jídelna funguje taky každý den, i o víkendech.

Horu Prašivá i blízké okolí Vám opravdu doporučuji jako krásný výlet pro celou rodinu i jednotlivce a samozřejmě jak v zimě, tak v létě. Tak se určitě přijeďte podívat.

Slunicko - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Prašivá - hora v Moravskoslezských Beskydech:

Prašivá - hora v Moravskoslezských Beskydech
Prašivá - hora v Moravskoslezských Beskydech
Prašivá - hora v Moravskoslezských Beskydech
Prašivá - hora v Moravskoslezských Beskydech
Prašivá - hora v Moravskoslezských Beskydech
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkný kraj Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
krásně bíloSmajlíki když taé daleko
Obrázek uživatelky
profil
hezky napsané.Od nás je to ale moc daleko,to je tak až na letní dovolenou,je to dobrý tip.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
A to viš, že na Prašive kostel zjedli?
Obrázek uživatelky
profil
Já se na chatu už koukala,že je na hezkém místě... od nás je Prašivá kousek od ruky,ale s noclehem by se to dalo zvládnout...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles