8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Příprava pneumatik automobilu na zimní sezonu

9. 10. 2012 | Technika

Zimní sezona se nezadržitelně blíží. Je tedy ten pravý čas si právě teď uvědomit prostý fakt. A to sice, že kvalitní a včasné přezutí je základním faktorem bezpečné jízdy. Mnoho řidičů však při koupi pneumatik ještě stále přemýšlí pouze o výši pořizovací ceny a ve svých ekonomických otázkách ve snaze najít vhodný kompromis přechází z obligátní otázky, zda-li přezout či nepřezout, k otázce kde a za kolik? 

O správnosti rozhodnutí včasného přezutí na zimní pneumatiky hovoří všeobecně známá fakta, která vyznívají ve prospěch investování do bezpečí. Nejlepší cestou k nákupu kvalitního přezutí je návštěva osvědčeného pneuservisu, kde řidiči ochotně poradí a pneumatiky odborně vymění kvalifikovaný personál. Výměna letních pneumatik za zimní by se měla zpravidla provádět v podzimním období, nejlépe pokud venkovní teplota trvale klesne pod 7°Celsia.

Uplynulé roky ukázaly, že řidič neudělá chybu, když na zimní přezuje už během září. Nejen, že se vyhne případným dlouhým objednacím termínům, které jsou na sklonku října už obvyklé, ale v rámci včasné návštěvy servisu může zrealizovat i servisní prohlídku a přípravu vozu na zimní sezonu.  Základní pravidlo zimního obutí je označováno 4x4x4, tedy čtyři stejné pneumatiky, maximálně čtyři roky staré, s hloubkou dezénu čtyři milimetry. Stabilitu vozidla v zimních měsících, kdy dochází k většímu počtu dopravních nehod na komunikacích lze vyjma včasného přezutí, přinejmenším docílit taktéž například i seřízením podvozkových částí automobilu – zejména těch, jejichž stav zima prověří nejvíce.  

výměna zimních pneumatikZnačení standardizovanými štítky

Při výběru vhodných pneumatik je třeba být v souladu s regulací Evropské Unie. Tato vyhláška platí pro všechny pneumatiky, které budou prodávány v rámci EU, a to ak pro pláště evropské výroby, tak i pro pláště mimoevropských výrobců. Nové štítky budou informovat o třech základních parametrech pneumatik – valivém odporu, který má vliv na spotřebu paliva, přilnavosti za mokra, která je důležitým bezpečnostním parametrem a klasifikací hluku. Odborníci vítají značení standardizovanými štítky pozitivně, nicméně poradenství odborníků podle nich bude i nadále významné.

Zároveň podotýkají, aby byly plně využity všechny vlastnosti pneumatiky, musí se o ně i správně pečovat. Proto je důležité zohlednit 2 další důležité parametry – péči o podvozek vozidla a prodlouženou záruku. Jen správně seřízený podvozek (geometrie, brzdy, tlumiče) společně se správným tlakem v pneumatice zajistí optimální využití investice do zimních plášťů.

Servisní semafor a servisní prohlídka

Mezi standardně nabízené služby pneuservisů patří takzvaný servisní semafor – základní, bezplatná diagnostika stavu nejdůležitějších částí automobilu. Oblast pneuservisní nabídky není jen o prodeji a přezutí nových pneumatik, ale o komplexní péči o pneumatiky v průběhu celého roku. Stav podvozku automobilu významně ovlivňuje jak bezpečnost jízdy, tak i využití pneumatik. Nesprávně seřízená geometrie náprav může zkrátit životnost pneumatik až o 80 %. Servisní semafor se soustřeďuje nejen na kontrolu tlumičů a geometrie nebo seřízení světlometů, ale i brzd. Absence jejich kontroly může být markantním bezpečnostním faktorem na silnicích. Pneuservisní nabídka mimo jiné zahrnuje i pojištění či uskladnění.

Uskladnění pneumatik

Vzhledem k nedostatku úložných prostor, s nímž se potýkají lidé zejména ve městech, je velmi preferovanou službou sezónní uskladnění pneumatik přímo v pneuservisech. Při převzetí jsou pneumatiky umyty, aby vlivem usazené soli či jiných nečistot nepodléhaly předčasnému stárnutí materiálu, korozi ráfků a tím i snižování jízdních kvalit. Samozřejmostí je komfortní skladování v optimalizovaných prostorách. Před opětovnou výměnou provedou technici veškerou související přípravu do příjezdu zákazníka, čímž výrazně ušetří jeho čas.

Zdroj, foto: Best Drive



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
už sa propravujem
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles