MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 17.05. 2024
Dnes má svátek Aneta
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Příprava pneumatik automobilu na zimní sezonu

9. 10. 2012 | Technika

Zimní sezona se nezadržitelně blíží. Je tedy ten pravý čas si právě teď uvědomit prostý fakt. A to sice, že kvalitní a včasné přezutí je základním faktorem bezpečné jízdy. Mnoho řidičů však při koupi pneumatik ještě stále přemýšlí pouze o výši pořizovací ceny a ve svých ekonomických otázkách ve snaze najít vhodný kompromis přechází z obligátní otázky, zda-li přezout či nepřezout, k otázce kde a za kolik? 

O správnosti rozhodnutí včasného přezutí na zimní pneumatiky hovoří všeobecně známá fakta, která vyznívají ve prospěch investování do bezpečí. Nejlepší cestou k nákupu kvalitního přezutí je návštěva osvědčeného pneuservisu, kde řidiči ochotně poradí a pneumatiky odborně vymění kvalifikovaný personál. Výměna letních pneumatik za zimní by se měla zpravidla provádět v podzimním období, nejlépe pokud venkovní teplota trvale klesne pod 7°Celsia.

Uplynulé roky ukázaly, že řidič neudělá chybu, když na zimní přezuje už během září. Nejen, že se vyhne případným dlouhým objednacím termínům, které jsou na sklonku října už obvyklé, ale v rámci včasné návštěvy servisu může zrealizovat i servisní prohlídku a přípravu vozu na zimní sezonu.  Základní pravidlo zimního obutí je označováno 4x4x4, tedy čtyři stejné pneumatiky, maximálně čtyři roky staré, s hloubkou dezénu čtyři milimetry. Stabilitu vozidla v zimních měsících, kdy dochází k většímu počtu dopravních nehod na komunikacích lze vyjma včasného přezutí, přinejmenším docílit taktéž například i seřízením podvozkových částí automobilu – zejména těch, jejichž stav zima prověří nejvíce.  

výměna zimních pneumatikZnačení standardizovanými štítky

Při výběru vhodných pneumatik je třeba být v souladu s regulací Evropské Unie. Tato vyhláška platí pro všechny pneumatiky, které budou prodávány v rámci EU, a to ak pro pláště evropské výroby, tak i pro pláště mimoevropských výrobců. Nové štítky budou informovat o třech základních parametrech pneumatik – valivém odporu, který má vliv na spotřebu paliva, přilnavosti za mokra, která je důležitým bezpečnostním parametrem a klasifikací hluku. Odborníci vítají značení standardizovanými štítky pozitivně, nicméně poradenství odborníků podle nich bude i nadále významné.

Zároveň podotýkají, aby byly plně využity všechny vlastnosti pneumatiky, musí se o ně i správně pečovat. Proto je důležité zohlednit 2 další důležité parametry – péči o podvozek vozidla a prodlouženou záruku. Jen správně seřízený podvozek (geometrie, brzdy, tlumiče) společně se správným tlakem v pneumatice zajistí optimální využití investice do zimních plášťů.

Servisní semafor a servisní prohlídka

Mezi standardně nabízené služby pneuservisů patří takzvaný servisní semafor – základní, bezplatná diagnostika stavu nejdůležitějších částí automobilu. Oblast pneuservisní nabídky není jen o prodeji a přezutí nových pneumatik, ale o komplexní péči o pneumatiky v průběhu celého roku. Stav podvozku automobilu významně ovlivňuje jak bezpečnost jízdy, tak i využití pneumatik. Nesprávně seřízená geometrie náprav může zkrátit životnost pneumatik až o 80 %. Servisní semafor se soustřeďuje nejen na kontrolu tlumičů a geometrie nebo seřízení světlometů, ale i brzd. Absence jejich kontroly může být markantním bezpečnostním faktorem na silnicích. Pneuservisní nabídka mimo jiné zahrnuje i pojištění či uskladnění.

Uskladnění pneumatik

Vzhledem k nedostatku úložných prostor, s nímž se potýkají lidé zejména ve městech, je velmi preferovanou službou sezónní uskladnění pneumatik přímo v pneuservisech. Při převzetí jsou pneumatiky umyty, aby vlivem usazené soli či jiných nečistot nepodléhaly předčasnému stárnutí materiálu, korozi ráfků a tím i snižování jízdních kvalit. Samozřejmostí je komfortní skladování v optimalizovaných prostorách. Před opětovnou výměnou provedou technici veškerou související přípravu do příjezdu zákazníka, čímž výrazně ušetří jeho čas.

Zdroj, foto: Best Drive



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
už sa propravujem
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles