Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

První letní den 2013

20. 06. 2013 | Svátky

Letošní počasí si s námi opět nemilosrdně pohrává - snad ve snaze dokázat, že komunistické „Poručíme větru, dešti“ už dávno neplatí. Obyvatelé některých obcí naší republiky mají touto dobou stále plné ruce práce s odklízením škod napáchanými povodněmi a v hlavě úplně jiné myšlenky, než třeba kam vyrazit v létě na dovolenou nebo jak zhubnout do plavek.

Přesto většina z nás má to štěstí, že může řešit jen pomalu se blížící konec školního roku, nadcházející léto a s ním spojené mnohem příjemnější „starosti“. Jak je to tedy s prvním letním dnem?

První letní den 2013

První letní den 2013I když podle kalendáře léto ještě nenastalo, první letní den už máme letos vlastně za sebou. Zní to asi dost pomýleně, ale vysvětlím: podle kritérií ČHMÚ (Českého hydrometeorologického ústavu) první letní den je den, ve kterém maximální teplota vzduchu byla 25°C a vyšší. Podle těchto kritérií u nás tím letním dnem byl již 18. duben, kdy se teploty pohybovaly na celém území nejčastěji mezi 23 a 27°C a na většině stanic byly překonány dosavadní teplotní rekordy z roku 1934 (v průměru o 5°C). Nejvyšší naměřená teplota činila dokonce 28,7°C a zaznamenali ji v severočeských Doksanech. Tím se letošní 18. duben stal nejteplejším „letním“ dnem v historii.

Astronomicky připadá první letní den na začátek letního slunovratu, kdy se Slunce na své zdánlivé pouti po obloze u nás dostává nejseverněji  - takže jak si jistě pamatujeme ze školy, toto datum připadá na 21. červen 2013. Konec léta se váže k podzimní rovnodennosti (Slunce přechází přes rovník), která nastává v letošním roce 22. září 2013. V meteorologii a vůbec v běžném životě považujeme za letní měsíce červen, červenec a srpen. V mnoha zemích na světě se k velké části léta samozřejmě váží i letní prázdniny.

Během astronomického léta se zkracují dny a prodlužují noci. V létě si na své přijde nejedna romantická duše; je to totiž také období, kdy se nejlépe pozorují hvězdy a je největší výskyt padajících hvězd. Tak se nezapomeňte dívat - a až uvidíte padat hvězdu, něco si přát.


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíkhezký článek - dnes obšem trhnem rekord - UFSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles