8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 30.04. 2024
Dnes má svátek Blahoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Radoslav Brzobohatý – chlap se širokým srdcem

10. 11. 2012 | Knižní tipy
Název knihy: Radoslav Brzobohatý
Podtitul: chlap se širokým srdcem
Autor: Jan Brdička
Nakladatelství: Čas
Vázaná vazba
Formát: 145 × 200 mm
Rok vydání: 2012
Počet stran: 168 stran + 16 stran fotopřílohy
Cena: 229 Kč

Radoslav Brzobohatý nebyl jen vynikající herec, který nám prostřednictvím svých filmových i divadelních postav rozdával radost více než půl století. Byl také citlivou osobností, v níž se snoubily ostré rysy a pevné zásady chlapa, který neuhýbá, a citlivá duše umělce, otce a manžela.

V této knize se tak dočtete nejen o jeho přebohaté herecké kariéře, ale také o tom, co v životě považoval za důležité, co ho těšilo či naopak trápilo, o velkých filmech let šedesátých i zlém období o dekádu později, o cestě našimi scénami od statování v Národním divadle a začátků na oblasti přes libeňské Divadlo S. K. Neumanna a milované Divadlo na Vinohradech až po jeho vlastní Divadlo Radka Brzobohatého

Radoslav Brzobohatý – chlap se širokým srdcemPotěší Vás také jeho vlastní slova o rodině, přátelství, milované profesi či třeba valašských kořenech, stejně jako příspěvky přátel z divadelní a filmové branže. Věříme, že po přečtení této knihy před Vámi bude stát Váš oblíbený herec v zase o něco jasnějších konturách.

Nové, doplněné vydání úspěšné knihy také přináší informace o posledních dvou letech jeho plodného a naplno prožitého života. Smutek z jeho nečekané smrti zůstává, ale Radoslav Brzobohatý zemřel jako chlap – vzpřímený a uprostřed práce, kterou miloval a kterou potěšil miliony diváků.

Ukázka z knihy Radoslav Brzobohatý – chlap se širokým srdcem:

Byla to nejen filmová, ale také společenská událost desetiletí. Něco, v co nikdo nedoufal a co naopak všichni považovali za nemožné, se stalo skutečností. Ta zpráva se rozletěla nejen po celém Česku, ale také po Slovensku, jako blesk. Lidé si o tom povídali doma, v práci, po hospodách, byly toho plné noviny…

Radoslav Brzobohatý a Jiřina Bohdalová spolu po čtyřiceti letech točí film! Radoslav Brzobohatý a Jiřina Bohdalová spolu třicet let po rozchodu, od něhož spolu nepromluvili ani slovo a kdy se jeden druhému na veřejnosti vyhýbal, zase začali mluvit! Ten film se jmenoval Vrásky z lásky a pro oba herce jej přímo na tělo stvořili režisér Jiří Strach a scenárista Marek Epstein.

Když režisér Strach přišel s nápadem dát Brzobohatého a Bohdalovou, tu legendární partnerskou a hereckou dvojici, dohromady, všichni si ťukali na čelo. „Ti dva spolu třicet let nemluví, když se je někdo na toho druhého zeptá, začnou se čertit a končí rozhovor, a ty je chceš dát před kamerou dohromady? Jsi blázen?“ říkali, ale Jiří Strach měl pro svého jmenovce s malým „s“ uděláno. S oběma herci už pracoval a soudě podle toho, že je nakonec ke spolupráci přiměl, věděl, jak na ně.

„Vím, že všichni chtějí vědět, jak se mi to povedlo, ale nechám si to pro sebe jako režijní tajemství,“ říká režisér a přiznává, že to nebylo lehké a že to rozhodně nebyla práce na jedno setkání. S Brzobohatým i Bohdalovou se sešel mnohokrát, než oba kývli. Ale nakonec kývli, a když s tou zprávou přišel za producenty, nechtěli mu věřit a mysleli si, že si z nich utahuje. Bylo tu ale jedno veliké ALE – oba herci sice souhlasili s tím, že si spolu zahrají, ale neexistoval scénář.

A teprve na jeho základě se měli Brzobohatý a Bohdalová rozhodnout, jestli do toho skutečně půjdou, nebo ne. Protože kdyby se jim předložený scénář nelíbil, z filmu by sešlo. A tak vsadil Jiří Strach na jistotu a s nápadem napsat film pro legendární dvojici zašel za jedním z nejlepších současných scenáristů – Markem Epsteinem.

Ten si Stracha, pro kterého už v minulosti napsal vynikající scénář k televiznímu filmu BrainStorm (mimochodem v něm jednu z hlavních rolí hrál Radek Brzobohatý), vyslechl a řekl, že něco vymyslí. A pak bylo několik měsíců ticho po pěšině. Režisér se Epsteinovi občas ozval, jestli už něco má, a on mu říkal, že už pomalu ví, o čem to celé asi bude.

A ve chvíli, kdy už se Strach začal loučit s myšlenkou, že z jeho snahy nakonec něco vzejde, Epstein zavolal, že má napsáno. „byl to veliký závazek. Věděl jsem, pro koho píšu. Věděl jsem, že oba půjdou jen do látky, které budou věřit. Obyčejně čekám, až si příběh najde mě, ale v tomto případě jsem musel hledat já jeho,“ přiznal Epstein. Tím to ale celé teprve začalo.

Tuto knihu Radoslav Brzobohatý – chlap se širokým srdcem koupíte v knihkupectví a na internetové stránce nakladatelství ČAS.

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Byl to opravdu pan herec, veliká škoda že odešel do hereckého nebe. Ach jo, herecká Garda nám odchází.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles