Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Rebarbora – nejzdravější jarní zelenina

26. 04. 2011 | Zahrádka
Rebarbora neboli reveň je zelenina dovezená z Asie. Patří mezi trvalé rostliny, které se běžně pěstují i u nás. Ve starověku tuto zeleninu považovali za zázračný lék. Roste od tlustého krátkého oddenku a její velké listy jsou neseny dlouhým masitým řapíkem.

Má malé květy, které jsou nazelenalé a rostou na listnatém květenství. Dříve byla považována za potravu chudých. Rebarbora má ostře kyselou chuť. Jedlé jsou jen zdužnatělé řapíky zelené, růžové, až načervenalé barvy. Rebarbora raší celkem brzy z jara, takže můžeme odlamovat řapíky postupně do konce července, v tomto období se v rebarboře zvyšuje obsah kyseliny šťavelové.

Prospívá našemu zdraví

Obsahuje mnoho vitamínů ze skupiny B a tím posiluje naši vitalitu a obranyschopnost organismu. Je bohatá na vápník, mangan i hořčík. Je výborným dodavatelem vlákniny, která čistí organismus od škodlivých látek, proto se  hodí pro jarní očistné kúry. Dokáže příjemně zpestřit jarní jídelníček. Je močopudná a podporuje krevní oběh. Reveň je výborným pomocníkem v boji s nadváhou, neboť na sebe váže tuky. Prospívá také naší pokožce a vlasům. Není vhodná při nemocech s žlučníkovými a močovými kameny.

Rebarbora v kuchyni

Rebarbora je zelenina, která pikantně chutná. Silné dužnaté řapíky rebarbory nejprve oloupeme a nakládáme s nimi podobně jako s jablky. Připravuje se nejčastěji na sladko. Hodí se do moučníků, na náplně do knedlíků, koláče, ovocné polévky, kompoty, zavařeniny, marmelády. Rebarbora je také používána k výrobě vín. Můžeme ji přidávat také do zeleninových a ovocných salátů. K reveni se hodí nejlépe pomeranče a skořice jako koření. Syrovou i vařenou rebarboru můžeme také zmrazit. Rebarbora se doporučuje konzumovat s mléčnými výrobky, pro vysoký obsah kyseliny šťavelové.

Kořen rebarbory

Z rebarbory se zpracovává také kořen, a to jako droga. Používá se při snížení chuti k jídlu, poruchách zažívání a  zlepšení vylučování žluči.
Listy rebarbory obsahují jedovaté látky, proto se nesmějí jíst. Otrava rebarborou je nejčastěji způsobená kyselinami, které se nacházejí  v listu.


Rebarbora je zdravá zelenina, která prospívá našemu zdraví.



Marta – čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
s kyselinou šťavelovou a vápníkem je to pravda, musí se přidat bílkovina ta ji neutralizuje stejně jako ve špenátu, tzn. buchtu s rebarborou a na ni kopec šlehačky...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
rebarbora neprospívá nemocným se štítnou žlázou. Obsahuje velké množství kyseliny šťavelové a blokuje ukládání vápnílů v kostech.
Obrázek uživatelky
profil
já z ní mám ráda buchtu. Kdysi jsme jí měli na zahradě,bohužel zmizela.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles