Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak skladovat ovoce a zeleninu ze zahrádky?

17. 07. 2009 | Zahrádka
Nejlepší způsob jak skladovat ovoce a zeleninu z vlastní zahrádky je zmrazování. Je to jednoduchý, šetrný a velice praktický způsob konzervace, při níž potraviny vlivem nízkých teplot neztrácejí na chuti.

Potraviny, které chceme zmrazit bychom měli vždy dobře zabalit. K balení použijeme mikroténové sáčky, alobal nebo nádobky z plastů. Takto upravené potraviny skladujeme obvykle při teplotě – 18°C. Zmrazit můžeme ovoce, zeleninu, mléčné výrobky, vejce, vařené pokrmy, pekárenské výrobky.

Když mrazíme čerstvé ovoce platí tady zásada, že používáme jen čerstvé a nepoškozené plody. Bobulovité plody, jako jsou maliny, ostružiny, angrešty nejlépe mrazíme stejně jako jahody.

Správným zmrazením si plody uchovají původní tvar a neslepí se. Jahody naskládáme na plech, který je určený na pečení tak aby se vzájemně nedotýkaly. Takto je předmrazíme. Potom je přeložíme do mikroténových sáčků a vložíme do mrazničky. Větší plody jako jsou jablka, hrušky, broskve, meruňky a nektarinky, nejprve 2 minuty blanšírujeme. Pak je oloupeme, vybereme pecku, jaderníky, nakrájíme na plátky a navrstvíme do nádoby. Pokapeme citrónovou šťávou, aby nezhnědly. Polejeme je směsí z jednoho dílu medu a tří dílů vody, ovoce musí být úplně ponořené. Takto připravené vložíme do mrazničky.

Jak skladovat ovoce a zeleninu ze zahrádky?Zeleninu zmrazujeme také jen čerstvou a nepoškozenou. Většinu zeleninových druhů lze dobře zmrazit, výjimkou jsou jen některé druhy používané k přípravě salátů. Jedná se o okurky, hlávkový salát nebo brambory, které se ke zmrazení nehodí. Mrazit můžeme velmi dobře kořenovou zeleninu, květák, brokolici, papriky. Očištěnou zeleninu důkladně umyjeme, potom jí krátce předvaříme.

Květák rozebereme na růžičky, do vody přidáme 1 lžíci citrónové šťávy a 4 minuty povaříme ve vařící vodě. Takto upravený nám vydrží po dobu 6 měsíců. Když máme zeleninu předvařenou, jen co se ochladí a okape, naplníme ji do sáčků nebo nádob, které pečlivě uzavřeme a vložíme do mrazničky.

Z mléčných výrobků se dá dobře zmrazit, máslo a také smetana ke šlehání.
Smetanku před zmrazením trochu ušleháme. Vydrží nám v mrazničce 3 měsíce.

Když potřebuje zmrazit vajíčka oddělíme bílky od žloutků, dáme do nich špetku soli a takto připravené zmrazíme v oddělených nádobách.

Velmi dobře můžeme také zmrazit hotová jídla, především polévky, omáčky a také zeleninové pokrmy. Méně vhodné jsou potraviny, které obsahují vejce nebo majonézu , mohou zvláčkovatět. V zeleninových pokrmech by však neměly být brambory, které se zmrazením mění na kaši. Pokrmy nikdy nezmrazujeme, pokud jsou teplé! Můžeme je také předchladit v lednici. Pod víčkem nádoby bychom měli ponechat 1 cm volný prostor. Tak je můžeme skladovat po dobu 6 měsíců.

Všechny koláče, dorty, pečivo i chléb se dá dobře zmrazit. Používáme vždy čerstvé výrobky, hned po vychladnutí. Koláče a dorty zmrazujeme rozporcované. Krémové dorty bychom neměly ponechávat v mrazáku déle jak 2 měsíce. Koláče, pečivo i chléb vytáhneme několik hodin před konzumací a necháme je nerozbalené rozmrazit při pokojové teplotě. Pekárenské výrobky vydrží až 4 měsíce.

Zmrazování je nejlepší zůsob jak skladovat ovoce a zeleninu nebo sezónní produkty po delší dobu. Mráz vitamínům neškodí, právě naopak, zmrazování je zatím nejlepší způsob jak je v konzervované zelenině a ovoci uchovat. Navíc je velice praktické, když si uděláme více porcí teplého jídla nebo upečeme chleba do zásoby a nespotřebované množství zmrazíme.

Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
také mrazím,mrazák je skvělý vynález
Obrázek uživatelky
profil
poslední dobou už jem mrazím, je to časově mnohem méně náročné a výsledek asi stejný...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Hodně zavařuju,ale i mrazím.
Obrázek uživatelky
profil
Hodně zavařuju,ale i mrazím.
Obrázek uživatelky
profil
Hodně zavařuju,ale i mrazím.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles