Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 11.05. 2024
Dnes má svátek Svatava
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak ušetřit v domácnosti a rodinný rozpočet

14. 08. 2012 | Finance
V tomto článku jsem se rozhodla věnovat hlavně šetření, radám ohledně šetření v domácnosti apod. Dneska je velice těžká doba, všechno se zdražuje, spousta užitečných věcí se ruší, které domácnostem pomáhaly, a nejhorší na tom je, že platy nerostou (aspoň ve většině případů)...

Proto bych Vám ráda nastínila pár mých pravidel, která dodržuju, aby naše rodinka co nejvíce ušetřila, čekáme miminko a každá korunka se hodí. Ovšem tyto zásady dodržuji už několik let a hodně úspěšně.

Nakupování potravin v akci

Většinou když mi přijdou domů letáky z různých obchodů, tak je hned jak je čas prostuduju a na lístečky si napíšu, co kde je levnější a v akci a pak obchody obejdu a vše potřebné nakoupím. Bydlím v lokalitě, kde máme skoro všechno po ruce, i když do některých obchodů máme cestu delší, ale já se snažím chodit všude pěšky a proto mám hned další výhodu, ušetřím za jízdné a mám i zdravý pohyb.

Jak ušetřitDoma auto nemáme, takže obchody obcházím po svých nebo autobusem. Na akcích se dá ale opravdu hodně ušetřit, než nakupovat pořád v jedné večerce apod. Hodně se mi to osvědčilo a měsíčně ušetřím dost peněz.
 
Spousta lidí pije samé minerálky, koly, džusy a podobné kupované nápoje. My pijeme převážně vodu z kohoutku a nebo maximálně vodu se šťávou, za prvé je to zdravější a rozhodně levnější. Na této věci se dá ušetřit doopravdy dost peněz. Kupované pití dávám jen návštěvám nebo když jedeme třeba na výlet, tak si ho vezmeme, jinak ale moc ne... A navíc z kupovaných sladkých vod se tloustne, takže ani svému zdraví neprospějete.

Sprchování místo koupání

Na vodě taky ušetříme dost, hlavně proto, že se převážně sprchujeme a ne koupeme v plné vaně.  Ale to snad každý rozumný člověk ví a nemusím to rozvádět. Taky nepouštíme vodu na prázdno, ale vždy, když ji nepoužíváme, zastavíme kohoutek (i při čištění zubů).

Používání tlakového hrnce

Používáním tlakového hrnce neboli tzv. "tlakáče" ušetříte dosti spotřebu na plynu nebo elektřině. Hlavně proto, že maso nebo zelenina nebo cokoliv jiného je uvařeno rychleji a nebo předvařeno (před položením do trouby) rychleji. Investice do tlakového hrnce se určitě vyplatí. (více o vaření v tlakovém hrnci se dozvíte v našem článku: Tlakový hrnec - jak se v něm vaří?).

Vaření doma, žádné hotovky a obědy v restauracích

Rozhodně se vyplatí stará dobrá domácí strava. Za prvé se hodně ušetří z hlediska potravin a taky hotovky jsou poměrně drahé, když si to v klidu spočítáte. My doma vaříme většinou na dva dny a někdy nám stačí i obyčejná polévka jako hlavní jídlo. Nepotřebujeme pořád jenom maso, vaříme i luštěniny, dušenou mrkev a podobná i levnější jídla. Většinou jíme kuřecí maso, vepřové a výjimečně hovězí.
V restauracích je hodně draho na obědy na každý den, ale neříkám, že jako povyražení jednou za čas to vadí. Taky si občas zajdeme na pizzu nebo oběd.

Soutěžení na internetu

Hodně do rozpočtu si občas taky pomůžu soutěžemi a různými věrnostními programy na internetu. Občas se zadaří a něco vyhraju, např.kosmetiku, věcičku do kuchyně apod. A to, věřte mi, taky hodně pomůže.                  Nebo třeba využívání výrobků a vzorečků zdarma. Vyzkouším novou věc a ještě ušetřím. Na těchto skvělých stránkách už taky nějakou tu dobu sbírám bodíky a občas si udělám radost dárky, které tyto stránečky nabízí. Já nejsem prostě zvyklá sedět na internetu jen tak zbůhdarma. A tyto stránky jsou skutečně skvělé, pobavím se tady a ještě získám skvělé dárečky.

Nemít zapnutou televizi jako kulisu

Hodně elektřiny ušetříme taky na tom, že máme televizi či rádio zapnuté jenom tehdy, když se na ně skutečně díváme nebo posloucháme. Mnoho lidí má televizi jen jako kulisu a jsou přitom v jiné místnosti, a to je velký žrout a požírač elektřiny.

Myčka na nádobí

Někdo tvrdí, že bere hodně vody nebo proudu, ale já už mám myčku dva roky a můžu potvrdit, že ne, nám ušetřila mnoho vody, starostí i práce. Nejsem líná, ale investice do myčky se doopravdy vyplatí. Nádobí, které myjeme ve dřezu, to je skutečně nákladná věc a to nemluvím ještě o oplachování. A nebo o mytí nádobí přímo pod tekoucí vodou, tam skutečně odejde hodně litrů vody a zbytečně...  Myčku rozhodně doporučuji. Samozřejmě kvalitní a úspornou.

úsporná žárovkaÚsporné žárovky

Taky máme všude úsporné žárovky místo těch klasických obyčejných. Berou o dost méně energie a déle vydrží, a i když jsou dražší, tak se investice rozhodně vyplatí.

Nerozmrazujte potraviny v mikrovlnce

Další výborný tip na to, jak ušetřit. Mikrovlnka bere opravdu hodně energie a proto je lepší si maso apod. raději den předem vytáhnout z mražáku.
Pište si své rodinné výdaje, sledujte rodinný rozpočet. Pořiďte si sešitek či knihu, kde si budete zapisovat, kolik jste za co utratili a kde. Na konci měsíce pak udělejte součet a průzkum a zjistíte např. za jaké zbytečnosti nejvíce utrácíte a co Vás nejvíce stojí. Vedu si tento deníček už od začátku našeho manželství a opravdu mi to pomáhá, je to pro mě takový důležitý přehled...

Věrnostní karty do obchodů

Zřiďte si do obchodů apod. (které to nabízí) věrnostní karty či karty, na které budete dostávat různé výhody nebo body. Takových karet mám mnoho a ušetřit se na tom dá také hodně.

To by bylo snad všechno z mých tipů na ušetření, doufám, že jsem na nic nezapomněla a doufám také, že Vám to třeba pomohlo nebo poradilo. Budu i ráda za to, kdyby to některou čtenářku inspirovalo a také napsala článeček se svými tipy, já se ráda poučím a přiučím. Takové věci a rady mě zajímají. Snad se Vám článek líbil a dal Vám i něco nového.

Slunicko - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Rady jsou to dobré, ale pokud máte nevýhodné dodavatele elektřiny, plynu apod., tak jsou prd platné. Doporučuji kalkulačku usetreno.cz, kde se vám srovnají všichni dodavatelé služeb a třeba i mobilních tarifů Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
V naší domácnosti si také potrpíme na šetření, hlavně manžel neustále kontroluje a zjišťuje, kudy nám utíká penízků nejvíceSmajlík .. naprosto s tvým článkem souhlasím a nedávno jsem brouzdala po netu a našla jsem zajímavý článek o šetření - 10 tipů jak ušetřit v domácnosti, tak Vám ho sem pro inspiraci přidám, nikoho nenutím, kdo chce, ať mrkne, mě rozhodně zaujal Smajlík

http://www.2kenergy.cz/novinky/10-tipu-jak-usetrit-v-domacnosti-25.html
Obrázek uživatelky
profil
jsou podle mě spíše ztrátou času, taky soutěžím, když mám čas a už jsem vyhrála i hodnotnější ceny (nejvíc za 2000 jednu věc), potřebovala bych vyhrát auto nebo lépe dům Smajlík co se týče výher, je to pro mě příjem průměrně max. 300 kč za měsíc za rok, to je velmi málo
Obrázek uživatelky
profil
co se týče jídla, je důležité také nevyhazovat (to se mi také přiznávám méně daří) a co se týče úklidu, někdy se nemusí použít saponát - okna myji octem, nepoužívám aviváž (prý to ani není dobré), celkově se saponáty spíše šetřím, například nemyji záchod jako v reklamách - tak, že opíšu kruh v té míse, jestli chápete Smajlík prostě stačí méně saponátu i na wc a je perfektně čisté, šetřit se dá docela hodně, zajímali by mě ještě další tipy, tlakáč nemám, protože znám lidi, kterým vybuchl a pak jsou i náklady (malování kuchyně) a navíc to údajně také není dobré, prý to není přirozená příprava jídla (to říká kuchařka Michopulu), navíc hrnek stojí možná 600 kč a výše, já vařím na plynu, takže je to levné, ještě pořadím vařit čaj na sporáku (plynu) ne v elektrické konvici, myslím, že hodně žere
Obrázek uživatelky
profil
to je ten můj největší žrout peněz i nervů Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles