Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 11.05. 2024
Dnes má svátek Svatava
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Učíme se cizím řečem

9. 02. 2014 | Výchova

„Kolik jazyků znáš, tolikrát jsi člověkem.“

Známá věta, kterou pronášel jeden ještě známější český učitel, myslitel, filozof a spisovatel. Stejný člověk prosazoval i slovní spojení „Škola hrou“.

Mnozí z vás již jistě vědí, koho mám na mysli. Ti, kteří ještě tápou, se mohou podívat do své peněženky, a pokud tam najdou dvousetkorunovou bankovku, budou již jistě také v obraze. Ano, myslím tím Jana Amose Komenského.

Člověk si ani nedokáže představit, co pravdy se v těchto dvou rčeních skrývá a v dnešní době, kdy to bez znalosti jazyků nejde, dvojnásob. Jak ale učit jazyky hrou?

Asi bych v tomto případě ani nepoužívala slovo „učit“.

Představovali jste si někdy při učení, jak si otevřete hlavu a vědomosti vám do ní prostě naskáčou samy? Bez dřiny a hodin strávených nad danou látkou? Přesně to se může stát vašemu dítěti, pokud mu dáte vhodné podněty ve správnou dobu. Naučí se řeč bez učení a bude ji umět jako rodilý mluvčí.

Hezká představa? Myslíte, že to nejde? Já tvrdím, že to jde!

učíme se cizím řečemProtože žijeme v cizině, často se mě lidé ptají: „A co myslíš, bude malá mluvit česky nebo německy?“, popřípadě: „Mluvíte na ni německy? Ne? A jak se to má naučit?“

Mně tyto dotazy nedávají smysl. Vím, že dítě bude mluvit jak česky, tak německy. Já na ně mluvím česky, protože je potřebuji naučit češtinu a nehodlám mu motat hlavu svou němčinou, která navíc obsahuje mnohé chyby. Člověk se může snažit sebevíc, ale pokud se musel jazyk učit, nikdy ho nezvládne stejně dobře jako rodilý mluvčí.

V čem tedy spočívá ono kouzlo? Může se i vaše dítě naučit cizím jazykům bez práce, i když neopustí hranice státu?

Odpověď je jednoduchá. Ano, může!

Lidský mozek se v časovém horizontu postupně otevírá různým věcem a zhruba někdy mezi druhým a čtvrtým rokem života je hlava doslova otevřená učení jazyků. Také se vám stalo, že jste dítěti vyprávěli pohádku, pár dní na to ji chtělo opět slyšet a při vyprávění vás každou chvíli opravovalo, že jste minule to či ono slovo řekli jinak? Přesně tak to funguje. Dítě si v této době pamatuje celou pohádku slovo od slova a fixuje si tak slovní spojení, posloupnost, skloňování, časování, zkrátka vše, co daný jazyk obnáší. Pokud nabídneme dítěti více jazyků, stejným způsobem se naučí i další.

Toto období je jedinečné a ve chvíli, kdy se hlava pro učení jazyků zavře, musíme se danou řeč pracně učit sami a i přes veškerou snahu nikdy nedosáhneme stejně kvalitního výsledku.

Nedoporučuje se učit dítě více než tři jazyky. I když mnohá dítka jsou schopná pojmout i více řečí, tři by měly být maximem. Už i fakt, že umí dítě tři jazyky, a vidí jejich provázanost, mu značně usnadňuje učení dalších řečí. Každý, kdo se, krom mateřštiny, někdy učil alespoň další dva jazyky, ví, že se mu každá další nová řeč učila snáze, než předchozí.

Podstatné je nekombinovat jazyky. Pokud rodič s dítětem mluví česky, má s ním mluvit pouze česky. Pokud mu pohádky v televizi pouštíte po obědě anglicky, pouštějte mu pohádky v televizi po obědě anglicky a třeba němčinu můžete pouštět v podobě audionahrávek večer. Dítě musí vědět, že daná řeč souvisí s daným způsobem prezentace. Stačí krátká nahrávka a pohádka každý den.

Hodně dětí se naučilo druhému jazyku díky satelitům, aniž by si toho jejich rodiče vůbec všimli, tak proč by tomu nemělo být stejně i u vašeho dítěte?

Normální zdravé dítě je skutečně schopné se naučit více řečí bez učení, jen se s nimi musí ve správnou dobu v dostatečné míře a správným způsobem setkat.


Spinisek - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
souhlasim s tim, ze v detstvi je jedinecna sance naucit dite jazyku tak aby umelo jako rodily mluvci. Ja na nasi dcerku mluvim cesky, manzel nemecky a vzhledem k tomu ze zijeme v aglicky mluvici zemi, anglictinu bude mit vsude mimo domov a v televizi.
Obrázek uživatelky
profil
Jak už jsem řekla, myslím si, že pokud rodičům záleží na dítěti tolik, aby mu umožnili naučit se dalším jazykům, stojí jim i za to, aby ho naučili správně mateřštinu.. Logopedické ordinace určo fungujou.. Je to o rodičích ne o větším počtu jazyků.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Ano uznávám, že výuka cizích jazyků v Čechách má rezervy a pokud má malý človíček možnost se záhy učit cizím jazykům, samozřejmě souhlasím.
Ale zrovna nedávno byly zápisy do prvních tříd a následovalo velké procento odkladů právě z důvodů špatné výslovnosti a to se děje rok co rok. Zvládnout dobře první třídu je základ a správně vyslovovat písmenka je nutností. a není to jenom o "R".
Jak se rodiče věnují dětem ? Podstatně méně než dříve, ať už je k tomu vedou důvody jakékoliv, jsme vícegeneračně pedagogická rodina, děti skutečně odrostlé mám, každé s vlastní rodinou.
Pokud česká rodina žije trvale nebo déle v cizině a děti umí česky, samozřejmě chválím.
Obrázek uživatelky
profil
Předpokládám správně, že pokud máte děti, tak už odrostlé?
V takovém případě asi do určité míry Váš vlastenecký názor chápu.
Ale promiňte, když řeknu, že mi přijde trochu sobecký.

V době, kdy se vyžaduje znalost cizího jazyka i u pásu ve fabrice..
Máte před sebou šanci nabídnout potomku celý svět a budoucnost, kde si zvolí, co chce a nemusí se spokojit s mnohdy podhodnoceným životem.
Nevím, jak v ČR pokročila technika výuky jazyků na školách, ale valné to nebývalo. Naučit se jazyk byla otázka desetitisíců vražených do jazykové školy a stovek hodin času. I tak dotyčný student nikdy nezvládl řeč tak, jako dítě, kterému byl jazyk nabídnut.
Mimochodem, pokud má dítě rodiče, kteří se mu věnují natolik, aby šlo do první třídy a umělo, krom mateřštiny, ještě další dva jazyky, pochybuji, že nebude umět "R"...
Obrázek uživatelky
profil
určitě nejsem proti výuce cizích jazyků, je pravda, že v dnešní době jsou hodně potřeba, ale vadí mi, že spousta dětí jde do 1. třídy a neumí správně česky, pokud žije v Česku, v první řadě upřednostňuji správnou českou výslovnost
to, že dítě umí správně anglicky říci kráva, ale česky řekne "kláva" se mi nejeví v pořádku
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles