Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 06.05. 2024
Dnes má svátek Radoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Border kolie

23. 08. 2012 | Zvířátka

Border kolii si pořizuje stále víc a víc lidí. Je populární díky své inteligenci a nadšení do aktivit. Před jejím zakoupení musíte zvážit, zda máte čas, který toto plemeno potřebuje. Pokud nebude mít dostatek především psychického vyžití, bude velmi nešťastná a to vede k velkým problémům v soužití. (Demolice bytu nebo sebepoškozující sklony).

Historie Border kolie

První zmínky o pasteveckých psech s povahou, jakou mají border colie, se objevily už 36 let před Kristem. Plemeno, jak ho známe dnes, bylo vyšlechtěno na konci  19. století na hranici (od toho slovo „Border“) Anglie a Skotska. První organizace, která se zabývala registrací pracovních border colií, je ISDS. Plemeno bylo vyšlechtěno za účelem pasení ovcí a vedení stád. Proto se v FCI řadí do 1. skupiny -  plemena ovčácká, pastevecká a honácká.

Border kolieVzhled Border kolie

Borderky jsou rasa střední velikosti. Psi dosahují do výšky 54 cm, feny jsou o něco menší. Váha se pohybuje okolo 20 kg. Srst těchto psů může být krátká, středně dlouhá nebo dlouhá. Barev je skutečně hodně. Nejčastěji se setkáte s černobílou, ale můžete narazit i na: trikolor, modrobílá, modrobílá s pálením, hnědobílá, hnědobílá s pálením, lila, lila s pálením, blue merle, blue merle s pálením, red merle, red merle s pálením, slate merle, lila merle, sable merle, sable, ee red... Oči mají hnědé. U merle zbarvení jsou povoleny modré.

Povaha Border kolie

Border kolie jsou považovány za nejinteligentnější plemeno na světě. Jsou velmi učenlivé. Některé povely jsou schopné pochopit prakticky hned. Potřebují hodně pracovat (především hlavou), ale nepohrdnou ani fyzickými aktivitami. Jsou velmi přátelské.  Nesnáší psychické i fyzické tresty, protože jsou hodně citlivé. Velmi se upínají na svého pána. Pokud má tento pes správné vedení a dostatek aktivity, je to úžasný parťák do života.

 

Rozhodli jste se pro koupi border kolie? Border kolie

Její cena (s PP) je kolem 10 000,- -17 000,- Kč. Občas můžete narazit i na levnější pejsky. Je lepší štěně vybírat podle spojení, než jenom podle chovatelské stanice. Borderky často trpí na oční a kloubní vady, proto vždy chtějte vědět zdravotní stav jejich předků.

Často se setkávám s názorem, že se nehodí do bytu, ale spousty lidí (včetně mě) ji v bytě má a pejsci se netrápí.  

Bude šťastná, pokud jí vyberete nějaký kynologický sport, který ji bude bavit. Na výběr jich je opravdu hodně a některé můžete trénovat jen tak sami pro radost v pokoji, na louce, nebo na zahradě. Jsou to třeba: dog dancing (tanec se psem), agility, obedience (poslušnost), frisbee, fly ball... Až na vzácné výjimky se neztratí ani u oveček.  

TaraDorizp - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Border kolie:

Border kolie
Border kolie
Border kolie
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíkplemeno úžasné,aktivní,sousedka má fenku ta je ohromně chytrá a milá.Bohužel já je mít nemohu, nemohla bych se jim věnovat,jak by si toto plemeno zasloužilo.Bývám často celé dny v práci.SmajlíkAle moc se mi líbí.
Obrázek uživatelky
profil
Ta naše je hodně tolerantní - umí úžasně odpočívat (když je mi blbě, klidně celý den spinká) a naopak, když někam jdeme, je schopná na plno fungovat celý den. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Jednu takovou neřízenou střelu máme doma-je to opravdu velice aktivní tvor. Potřebuje velice aktivního páníčka.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles