Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 06.05. 2024
Dnes má svátek Radoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Proč si pořídit pejska s PP?

24. 07. 2012 | Zvířátka

Průkaz původu neboli PP není jen pouhý papír, díky kterému můžete svého pejska brát na výstavy. Máte jistotu, že z jedince vám vyroste dané plemeno. A to jak vzhledově, tak i povahově. Také díky povinným zdravotním vyšetřením, které musela fena a krycí pes absolvovat, si můžete zjistit vše o stavu jejich kloubů nebo očí a jiných dědičných onemocnění. Pamatujte ale, že i 100% zdravým rodičům se může narodit nemocný potomek, takže to nepovažujte za záruku!

Lidé, co pejsky nechovají pro peníze (a věřte mi, že svědomitý chovatel na štěňatech opravdu nezbohatne, když vezme v potaz veškeré výdaje za bonitaci – uchovnění a také to, že fena si po porodu musí nějaký čas odpočinout a další nakrývání se nesmí uspěchat) zajistí štěňátkům tu nejlepší péči, která zahrnuje i perfektní socializaci, návyky a podobně. Než se rozhodnete pro konkrétní chovatelskou stanici, doporučuji Vám si o ní přečíst v různých kynologických diskuzích a pokusit se sehnat kontakt na člověka, který psa od ní už má (pokud to nebude A – tedy první vrh). Na škodu není ani nezávazná návštěva chovatele, který pokud je zodpovědný, si s Vámi o daném plemeni promluví, zjistí, do jakých podmínek a proč si pejska chcete koupit a rád Vám zodpoví na všechny Vaše dotazy.

Proč si pořídit pejska s PP?Pokud se tedy rozhodnete pejska koupit, určitě nedoporučuji vybírat jen podle vzhledu. Měl by Vás okouzlit především svou povahou a chováním. Zkrátka měla by to být láska na první pohled a to oboustranná!

Možná namítnete, že na koupi pejska s rodokmenem nemáte finanční prostředky. Samotná koupě psa je to nejmenší. Musíte ho živit, navštěvovat pravidelně veterináře... Můžete se rozhodnout pro různé psí sporty a cvičiště nejsou zadarmo. Cena psa s PP se od toho nepapírového navíc liší jen o pár tisíc korun. Pokud je nemáte, pejska si raději nepořizujte, protože v takovém případě mu zřejmě nebudete moci dopřát plnohodnotný život. 

Proč nekupovat pejska bez PP?

Často se v inzercích objevují inzeráty tohoto znění: „Prodám štěňátka bez PP, po zdravých rodičích s PP“. Proč tedy štěňátko také nemá rodokmen? Jsou dvě možnosti. Buďto majitelé psů byli pohodlní a nenechali své pejsky vyšetřit a uchovnit nebo jejich psi nebyli do chovu komisí připuštěni. Na vině mohly být zdravotní nebo povahové potíže, které by mohli přenášet na své potomky.

Také se můžete setkat s fintou, že zrovna to štěně, které jste si vybrali PP nemá, ostatní ano. Je to hloupost, protože doba, kdy se PP dával jen nejlepším štěňatům z vrhu, je dávno pryč. Dneska dostane každé štěně PP, jen se může stát, že kvůli nějaké zjevné vadě bude označeno za nechovného.

Netýká se to každého „chovatele“ bezpapírových psů, ale najdou se tací (a je jich bohužel hodně), kteří chovají pouze pro zisk. A to jsou tzv. množírny. Tito lidé mají často několik fen, kterým huntují zdraví nakrýváním při každém hárání. Ty poté předčasně umírají na velké zdravotní problémy. Štěňata v tomto prostředí nemají dobré podmínky, jsou zanedbaná a nesocializovaná. Není totiž možné, aby takový člověk zvládl plnohodnotně  několik vrhů najednou  odchovat. Navíc je prodávají často velmi brzy (tj. před osmým týdnem života). V tuto dobu musí být štěňátko ještě u maminky, jinak riskujete do budoucna velké problémy! Tím, že si štěňátko od množitelů vezmete, byť s dobrým úmyslem, budete je akorát podporovat v jejich další činnosti!

Pokud přesto trváte na psu bez PP, doporučuji návštěvu útulku. Tam je takových čistokrevných pejsků bez PP a voříšků spoustu. A pokud se bojíte už dospělého psa, malých štěňátek je tam také požehnaně! Uděláte dobrý skutek a nebudete podporovat množírny.

Autor:TaraDorizp
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Proč si pořídit pejska s PP?:

Proč si pořídit pejska s PP?
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Jsem z oboru a čím víc vím jak to funguje, tim míň PP věřím. Znám spoustu případů kdy na uchovněné feně měli třeba 4 vrhy a přitom věděli že štěňatům předává vlohy k hluchotě. I znám případy kdy fenu po krytí drahým samcem nakryjí doma jiným - projistotu... Tchýně má třeba psa z chovné stanice kde mají všechny psy nechutně obézní, sotva chodí (celkem bych chtěla vidět jejich aktuální rentgeny kyčlí). A uchovněné je má. Byla jsem z toho dost zděšená. Nejde o PP ale o to jaký chovatel je a jak to myslí vážně. PP dneska nezaručuje bohužel nic, vždycky jde o lidi. Vždycky se najdou poctiví i nepoctiví. Množírny jsou hnus, ale pokud si od takových obchodníků lidi budou kupovat tak nezmizí, bohužel.
Obrázek uživatelky
profil
na povaze rodičů si myslím až tak nezáleží, i když to mají trošičku v genech ale záleží jen opravdu co si ze psa uděláš. Naši psy oba z množírny pocházejí od služedních psů, pan množitel je policista, všechny ty jeho psy byli cvičený na útok na lidi a velice zlí, byli opravdu bojovní a napadali kdekoho. A z takto zlého a bojového psa je naprostý lízátko, který neublíží ani mouše Jessynka, takže tohle si myslím není pravidlo, že když jsou zlí rodiče, budou takový i štěnata, Ronovi oba rodiče byli také služební psy policistů a je z něj mazel pes. Předtím jsem měla taky 2 vlčáky ale to nemohu hodnotit, oba byli z útulku, kde jsme si je vzali jako štěnata, která našli někde u popelnice, z obou vyrostli krásní a zdatní vlčáci a také velice hodní a poslušní. Jen jsem poučená, že příště raději zvolím opět útulek nebo psa s PP nebo od normálního chovatele, který má doma jen 1 fenku a né 15 na množení štěnat pro peníze
Obrázek uživatelky
profil
ono ani tak nezáleží jestli je pejsek s PP nebo bez PP ale od koho ho máš, já měla doslova z množírny jak bylo ve článku napsáno. Pán choval 3 rasy a kolem 15 fenek a všechny jen na štěňata, fenky umírali předčasně, z důvodu že měli po každém hárání štěnata. Například fenka, matka našeho Ronečka zemřela již v 5 letech, dál jsem raději nepátrala, bohužel tento pán množí psy dál, vždy se najde nějaký blbec jako já který si psa od něj vezme, já o tom nevěděla, vše jsem zjistila až jsem si pro štěně byla a prostě si ho neodnést nešlo, až pak jsem se postupně o tomto chovateli dozvídala spoustu nepěkných věcí. Jessy jsem si po roce od Rona vzala od stejného chovatele jen proto, protože by jinak zemřela, zemřeli všichni její sourozenci a ona už také byla na pokraji smrti, prostě jsem ji chtěla zachránit, i když jsem věděla odkud pochází a že zřejmě po zdravotní stránce nebude úplně v pořádku, navíc jsem si ji odnesla ve 3 týdnech!! tam by nepřežila stejně jako ostatní
Obrázek uživatelky
profil
Manžel měl 2 pejsky a vždy s PP...ale momentálně pejska nechceme, už jsme 10let bez pejska, cestujeme..
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíkčlánek se mi líbil,jen jsem chtěla napsat svou zkušenost,jelikož jsem si štěně po agresivní matce vzala.Byl to skvělý kamarád našich dětí, aktivní pes,který se neměl čas nudit.Smajlíktřeba to byla vyjímka.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles