Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 06.05. 2024
Dnes má svátek Radoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Samant Michaela - Jak chutná masala

15. 05. 2013 | Knižní tipy
Název knihy: Jak chutná masala
Autorka: Samant Michaela
Nakladatelství: Motto
Brožovaná vazba
Formát: 165 x 240 mm
Rok vydání: 2013
Počet stran: 144
Cena: 219 Kč

Poutavý příběh o tom, jaké to je vyměnit máminu bábovku a svíčkovou za indické puri bhaji, ale i o tom, co všecko s sebou může přinést začátek „nového života“ v Indii. O cestě mladé Slovenky za životním štěstím, která se rozhodla, že se z Indie již domů nevrátí.
Cesta mladé Slovenky za životním štěstím začala jako dobrodružství. Z dopisování po internetu s upřímným a laskavým Sunilem se záhy stalo plánování cesty do Indie. Hned po prvním setkání bylo jasné, že Michaela se už zpět domů nevrátí.

Počáteční smíšené pocity a nelehké okamžiky, které provázely její rozhodnutí, střídají úsměvné příběhy o tom, jak vlastně zjistila, že neumí vařit, jak složité je v Indii nakupovat maso nebo jak ji nadchly indické trhy se zeleninou a kořením. Možná ani vám nic neříkají slova jako nán, mattar nebo dahí. Nebojte se, autorka vám indická kulinářská tajemství odhalí přímo prostřednictvím zajímavých receptů, které jsou každodenní součástí její domácnosti.

Samant Michaela - Jak chutná masalaO autorce knihy Jak chutná masala:


Michaela Samant
(1979) se narodila v Myjavě, městečku ležícím v údolí Kopanic. Vystudovala myjavské gymnázium a po škole pracovala jako úřednice. V roce 2002 se rozhodla odejít do Indie za mužem, do kterého se na dálku zamilovala, aniž měla představu, jak to dopadne a co ji čeká. Provdala se za něj a mají spolu dvě dcery, Saloni a Sanabhí. Jako pravá indická manželka a žena v domácnosti tráví většinu času v kuchyni. To ji také nakonec vedlo k tomu, že začala psát blog s názvem Recepty z Indie, který je věnován především indické kuchyni.


Ukázka z knihy Jak chutná masala:


Podzim roku 2000 byl doposud nejtěžším obdobím v mém životě. Rodiče odjeli na dovolenou na Kanárské ostrovy a já jsem zatím trávila čas sama doma, jelikož moje v té době už vdaná sestra žila s manželem ve svém bytě. Pár dní uteklo docela klidně, cítila jsem se, jako bych si zkusila život ve vlastním bytě – chodila jsem do práce, starala se o domácnost. Ale po několika dnech klid pominul a naši babičku jednoho odpoledne odvezli do nemocnice s bolestí v noze. Na bolavé nohy trpěla dlouho. Vždycky kráčela pomalu
a pamatuju si, jak jsem s ní občas chodila na nahřívání a různé jiné procedury, když jsem byla ještě malá holčička.

Sledovala jsem přístroj, který jí „hladil“ bolavé koleno, a potom jsme šly pomaličku domů. Babička byla výborná kuchařka. Vždycky měla něco drobného upečeného, když jsme přišly, a stravovala jsem se u ní i během školních let, když jsem měla zdravotní problémy. Vařila mi dietu, která ani nechutnala jako dieta, ale jako výborná domácí strava, připravovaná pečlivě
a s láskou. Vařila nám – vnoučátkům – i o letních prázdninách. Oběd byl na stole vždy přesně ve dvanáct hodin. Musely jsme si umýt ruce, sednout ke stolu a beze slova pomalu
jíst. Ona sama seděla na stoličce vedle sporáku a čekala, než se nacpeme, a až potom dojedla zbytek oběda. Nikdy nic nevyhodila. Když na ni vzpomínám, myslím si, že babičky
a matky jsou to nejvzácnější, nejlepší, co jsme do vínku mohli dostat. Moje babička se jmenovala Ľudmila a ta dobrá víla, která tohle jméno pošeptala mojí prababičce, určitě věděla, proč vybrala právě takovéhle jméno. Lidská a milá – taková byla moje babička Ľudmila.

Podzim roku 2000 byl smutným zlomem v životě nás všech, kteří jsme babičku tolik milovali. Když letadlo s mými rodiči přistálo na bratislavském letišti, cestou domů jsme jim
museli říct, jak to vypadá s babičkou. Nebyly to dobré zprávy. Po příjezdu domů si matka ani nezula boty a v brzkých ranních hodinách běžela do nemocnice. Následujících pár dní
to vypadalo, že všechno bude v pořádku a babičku pustí domů. Když jsme jednoho víkendového odpoledne já a moje matka šly babičku navštívit do nemocnice, ležela tam taková maličká, jakási scvrklá pod velkou peřinou. Lékař nám oznámil, že operace proběhla dobře a babičku si budeme moct brzy odvézt. Viděla jsem na matce, jak se jí ulevilo. Nakoukly jsme ještě do pokoje. Babička spala, dotkla jsem se její ruky a šly jsme domů. Nechtěly jsme ji budit, vždyť za pár dní bude zase s námi.

V neděli ráno zazvonil telefon. Matka zvedla sluchátko a sestřička z nemocnice se jí zeptala: „Vy jste měli u nás babičku?“ Měli… Měli?… Byla jsem z toho překvapená, smutná,
celá tak nějak popletená. Babička odešla. Slzy se nedaly zastavit, když jsem na pohřbu slyšela slova o jejím životě, o tom, jak měla ráda svá vnoučátka. Ten den jsem vůbec neměla pocit, že slzy jsou úlevou a nebolí. Bolelo úplně všechno. Ještě dnes, když na ni při psaní těchto řádků vzpomínám, vyťukávám písmenka na klávesnici a po tvářích mi tečou slzy. Moje babička byla jedna velká část mého života předtím, než jsem odjela do Indie. Chtěla bych, aby tu byla, poznala naše děti, mého manžela a viděla, jak jsem se naučila vařit. I když je to nemožné, v srdci ji budu navždy nosit s sebou.

Více informací nejen o této knize Samant Michaela - Jak chutná masala se dozvíte také na stránkách nakladatelství Motto .

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !