Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 09.05. 2024
Dnes má svátek Ctibor
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Sladká droga aneb K čemu vede nadměrná konzumace cukru

4. 01. 2014 | Knižní tipy
Název knihy: Sladká droga
Podtitul: K čemu vede nadměrná konzumace cukru
Autorka: Fontana
Překlad: Lucie Simonová
Nakladatelství: Portál
Rok vydání: 2013
Brožovaná vazba
Počet stran: 160
Cena: 248 Kč

Hned na začátku knihy se dozvíme, že spotřeba cukru ve vyspělých západních zemích rok od roku roste, na hlavu je to v Evropě víc než 40 kg ročně na osobu. Potravinářskému průmyslu se daří zabránit tomu, aby se cukr stal oficiálně uznávanou látkou, na niž si lze vypěstovat závislost. Autorka vypočítává typická kritéria závislosti a seznamuje čtenáře s tím, jaká nebezpečí mu při zvýšené konzumaci cukru hrozí.

Rozlišuje mezi mlsouny-závisláky, průměrnými konzumenty a askety. Čtenář se pomocí několika testů snadno dozví, do které kategorie sám patří. Se znalostí věci autorka také srozumitelně vysvětluje chemické aspekty průmyslové výroby cukru a problematiku látkové výměny, funkce hormonů inzulinu, leptinu a glukagonu, zabývá se také problematikou cukrovky (diabetes mellitus).

Zkoumá také, v jakých výrobcích jsou ukryty průmyslové cukry a zabývá se výživou dětí a mladistvých a „sladkými pastmi“, které jsou nenápadně nastraženy v obchodních řetězcích. Kniha obsahuje mnoho kazuistik a příkladů, které objasňují nebezpečí, které nám při nadměrné konzumaci cukru hrozí.

Martina Fontana - Sladká drogaUkázka z knihy Sladká droga:


Dieta? Ne! Změna? Ano!

Cože? Už není třeba držet dietu? Opravdu se dá žít bez diet? Ano, přesně tak! A proč? Protože diety prostě nefungují.  Nebo jste snad našli dietu, díky níž jste se zbavili všech nadbytečných kil a zároveň jste se osvobodili  od závislosti na sladkém? Takovou dietu, díky níž byste si navíc trvale osvojili základy zdravého a vyváženého stravování?

Ne? Není divu, protože žádná „ideální superdieta“ prostě neexistuje. Tečka. A zjevně ji ani nemůže nikdo vymyslet. I když to každý rok několikrát vypadá, že konečně nastal průlom a konečně byla objevena „dieta všech diet“. Veškerá naděje se ale časem vždy ukáže jako marná. Pro „dietetické experty“ to však samozřejmě není důvod k rezignaci, naopak: nikdy je neunaví vymýšlet stále nové a nové diety. Nemohlo by to být tím, že se na starostech ostatních lidí s nadváhou dá očividně vydělat hodně peněz? V každém případě přicházejí na trh každoročně desítky nových diet (je jich zhruba kolem pěti set) – a tento trend nemá konce.

Ještě výrazněji než množství diet stoupá počet lidí s nadváhou a obezitou. Můžeme zde snad tušit nějakou souvislost? Zcela jasně: pokud by existovala nějaká dieta, která by byla snadno (!) a s trvalými výsledky (!) použitelná pro většinu lidí, nebyla by většina z nás štíhlá a hubená? Zcela určitě! Takže musíme trvat na tom, že pokud by diety fungovaly, neexistovala by nadváha!

Žasnete? Nebo si říkáte: „Je to pravda, mé dietní úspěchy byly – pokud vůbec – pouze krátkodobé …!“ Nechejte na sebe tato slova v klidu ještě jednou působit – snad by se vám pak mohlo rozsvítit. Znamená to tedy…? Ano, přesně tak! Pohodlně se opřete a nadechněte se. Konečně můžete skončit se svou dietní odyseou! Už se nemusíte trápit s jarní, letní, podzimní a zimní dietou! Už nemusíte míchat žádná instantní jídla, polykat pilulky a strádat a neustále si něco odříkat. Nemarněte svůj život tím, že se budete stravovat proti svému přesvědčení! Udělejte pro sebe něco laskavého: neztrácejte již ani jediný den, jediný měsíc a jediný rok svého vzácného života tím, že si budete navozovat špatné svědomí, protože si myslíte, že musíte jíst jinak, než ve skutečnosti jíte!

Skutečně existují lidé, kteří sladkého ďábla (a ostatní závislosti) porazí pouze svou vlastní vůlí. Ale nepodléhejte panice – to se podaří pouze málokomu. S vámi to je pravděpodobně stejné jako s většinou ostatních lidí: „Pokud se nebudu při jídle kontrolovat, začnu strašně přibírat! A navíc budu zcela jistě jíst nezdravě!“ Běží vám právě tyto a podobné věty (po krátkém okamžiku úlevy) hlavou? To je zcela normální, protože náš mozek je naprogramován na věčné „ALE“, které nás má znejistit. A sladký démon vám možná našeptává: „Haló, co se děje? Přece se nemohu vzdát takových dobrot!“

Dobrá zpráva je, že vždy existuje možnost, jak v klidu změnit své stravovací zvyklosti a odstranit i nejrůznější pochybnosti, které vás nahlodávají. Všechny špatné návyky, vzorce chování a předsudky (tedy všechny špatné programy ve vaší paměti) můžete odhodit, nahradit je novými zásadami, a tím si sami pomoci k lepším stravovacím návykům! Jednou z nejdůležitějších změn bude změna vašeho postoje ke všem potravinám obsahujícím cukr, a samozřejmě i k těm ostatním nezdravým! Jakmile se (konečně!) osvobodíte od závislosti
na cukru, od této nesmírné dychtivosti po sladkém, které ovládá váš život, stane se něco pozoruhodného: budete se cítit lépe, zdravěji a silněji! Do vašeho života se dostane pohyb, ucítíte, že již konečně nejste zajatcem potravinářského průmyslu a že sebou již nenecháte manipulovat!

A zcela „mimochodem“ se stane ještě něco úžasného: jelikož už cukr nemůže trýznit vaše tělo, mást ho a škodit mu, něco se ve vás aktivuje; hladina cukru v krvi se konečně přestane měnit jako při jízdě na horské dráze a ustálí se na normální zdravé míře. Znamená to, že vám rovněž začne lépe fungovat spalování tuků – což je samozřejmě skvělý výhled! Tento krásný stav společně s faktem, že jste se zbavili mnoha zbytečných kalorií, s sebou samozřejmě přináší i ztrátu mnoha přebytečných kil.

Více informací nejen o této knize Martina Fontana - Sladká droga se dozvíte také na stránkách nakladatelství Portál.

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !