Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 08.05. 2024
Dnes má svátek všichni osvobození
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Miloš Kratochvíl, Lucie Dvořáková - Fanfárie

6. 04. 2010 | Knižní tipy

Název knihy: Fanfárie
Autoři: Miloš Kratochvíl, Lucie Dvořáková
Edice České televize
Datum vydání: 22. 3. 2010
Vazba vázaná
Počet stran: 120 str.
Formát: 194 x 254 mm
Cena: 299 Kč


Se skřítkem Františkem z Kouzelné školky se společně vypravíme do čarovné země Fanfárie. Dozvíme se, jak Fanfárie vznikla a kdo byli její rozumní i trochu potrhlí králové. Jaké nápady měl třeba Fanfáříček a co se v té zemi přihodilo za panování královny Fanfáry Vařečky. František s Majdou vstupují do proměňovací bedny, rozbalují a zabalují tmu a poznávají Skákací zákony.


knihaFrantišek nás pozve na Den Bručounů a dojde i na sedmimílové boty pro cvalíka Emila Malíka. Ale to není ani zdaleka všechno. V této úplně první knize o úžasné zemi Fanfárii se dočtete mnohem více.  Příběhy skřítka Františka, tentokrát v zemi Fanfárii, volně navazují na úspěšnou knihu Františkova velká kniha pohádek, která obdržela Cenu Kolegia generálního ředitele České televize 2009 za nejlepší knihu z Edice ČT.


Ukázka z knihy:


Nejlepší bonbon je ten od kamaráda
"Hlavně, že mně předváděl Pramajdu lakomajdu, a sám je lakomec! Ale já mám dneska svátek, a i když to toho skrblíka nenapadlo, osladím si ho!“ Majda zamířila k malé skříňce, do níž si František schovával své největší poklady. Říkala si, že jako známý mlsoun tam určitě bude mít i ty nejlepší bonbony.


A byly tam! Ve zvláštním modrém kornoutu. Vypadaly jako nugáty. Kornout byl skoro plný. „Když si jeden vezmu, ani to nepozná.“ Majda vzala bonbon, položila si ho na jazyk jako největší svátost a zavřela oči, aby si tu slast co nejvíc vychutnala. „Majdo!“ vyrušil ji Františkův udivený hlas.
Otevřela oči. Skřítek stál před ní a mračil se. „Co to děláš?“ ukazoval na kornout a na otevřenou skříňku.


„Co? Dívám se a říkám si, jaký jsi lakomec! Nikdy by mě nenapadlo, že máš nejlepší bonbony na světě a nenabídneš mi! Ani když mám svátek…“ Majda sypala na Františka jednu výčitku za druhou. Najednou se zarazila. V puse měla trpko, jako by si lízla pepře. Mračila se teď víc a hůř než František.
„Je ti špatně?“ polekal se skřítek. „Jo. Po tom tvém bonbonu.“
„Po mém bonbonu? Vždyť jsem ti žádný nedal,“ divil se František.
„Vzala jsem si ho sama,“ přiznala Majda a ukázala na otevřenou knihu. „Fanfár Filuta tvrdí, že nejlepší bonbon na světě je bonbon od kamaráda. To my dva přece jsme… Ale asi to platí jen ve Fanfárii.“


„Nejlíp opravdu chutná ten od kamaráda,“ řekl František. „Když má třeba jen dva, je úplně jedno jaké, ale rozdělí se o ně s tebou a jeden ti dá. Ne když mu ho vezmeš. To ti pak zhořkne.“ „Hm… To se mi právě stalo. Nezlob se na mě. Promiň,“ omluvila se Majda. „Napadlo mě, že třeba jde o nějaké zázračné bonbony z Fanfárie, a ty je přede mnou schováváš.“  František se zasmál. „Koupil mi je děda Lubin naproti v cukrárně! Vem si! Na! Tenhle už bude sladký a spraví ti chuť.“  Bylo to tak.  „Jeden ty, jeden já,“ tahal František bonbony z kornoutu, dokud tam nezbyl poslední. O ten se taky rozdělili a Majda byla šťastná, že dostala k svátku ty nejlepší bonbony na světě.

 

Zdroj: Česká televize

 

Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Miloš Kratochvíl, Lucie Dvořáková - Fanfárie:

Miloš Kratochvíl, Lucie Dvořáková - Fanfárie
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
ASi jsem již stará, ale nemohu těm moderním pohádkám přijít a chuť, ovšem dětem se líbí, tak to musím přetrpět.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles