Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pohádkový zvoneček

4. 12. 2013 | Knižní tipy

Název knihy: Pohádkový zvoneček
Autoři: Jana Semelková
Nakladatelství: Jas
Datum vydání: 21.11. 2013
Pevná vazba
Rozměry: 160 x 195 mm
Počet stran: 72

Sourozenci Viktorka a Viktor Hrdličkovi se mají. Odpoledne, hned jak dorazí domů z družiny a mateřské školy, pomáhají babičce a dědovi na zahrádce, chodí s nimi na výstavy, ale hlavně si společně vyprávějí – pohádky, veselé básničky, říkanky, rozpočitadla. A že jich děda Karel s babičkou Karlou znají nepočítaně! Jakmile se usadí babi do svého štrikovacího křesla, vezme do ruky jehlice a vlnu, děda odloží ve svém vyprávěcím křesle noviny, podvečerní vyprávění začíná.

V příběhu o rodině Hrdličkových jsou zakomponovány pohádky Karla Jaromíra Erbena a Boženy Němcové (například: Zlaté hvězdičky, Jak zvířátka přezimovala, O dvanácti měsíčkách, Dva mrazíci, Jak staříček měnil, až vyměnil…), verše Josefa Václava Sládka, Josefa Kožíška a řada říkanek a rozpočitadel z pokladů lidové slovesnosti.


Pohádkový zvoneček

Ukázka z knihy Pohádkový zvoneček


„A je tady prosinec,“ vzdychla v předvečer prvního dne posledního měsíce roku babička Karla, když otáčela list kalendáře visícího na stěně. Pohlédla oknem do zahrady, venku byla černočerná tma. Děda Karel si četl noviny a svou ženu nevnímal. Seděl v žlutomodře kostkovaném křesle, které stálo v rohu obývací jídelny pod stojací lampou. To velké křeslo byl ušák, kterému u Hrdličků neřekli jinak, než VYPRÁVĚCÍ. Z druhé strany lampy stálo červenožlutě kostkované křeslo, babiččino, kterému se říkalo ŠTRIKOVACÍ. V něm večer sedávala babička Karla a pletla.

Teď koukala z okna do tmy a přemýšlela, co všechno za těch několik dnů, co zbývají do Štědrého dne, musí zařídit, vyřídit, připravit. Nebylo toho jako každým rokem málo. Vtom se rozletěly dveře a jako velká voda se z patra přiřítil pětiletý černovlasý Viktor. Skočil dědovi na klín, trochu mu pomuchlal denní tisk a spustil dřív, než se ho kdokoli zeptal: „Máme u vás počkat, než mamka zapeče brambory.“

„To nás velice těší,“ usmál se děda na svého vnuka. „Ale ty noviny jsi mi muchlat nemusel, jak se teď dozvím, co je ve světě nového?“

„Taťka ti to vyguglí na internetu,“ ozvalo se ode dveří, kterými pomalu a důstojně vstoupila sedmiletá Viktorka. Chodila už do druhé třídy, nemohla přece lítat po schodech jako splašená kobylka, vlastně jako splašený bratr.

„Ale jdi mi s internetem někam!“ zabručel potichu děda Karel.

„Dědo, vyprávěj nám něco,“ žadonil Viktor a okouzleně na svého milovaného dědečka upíral hnědá kukadla.

„Pohádku?“ zeptal se děda.

„Jo, jo, jo!“ souhlasila obě vnoučata sborem a babička se k nim ráda přidala. Usedla do svého štrikovacího křesla, z košíčku vyndala klubko a pletací jehlice a čekala s vnoučaty na pohádkový příběh. Viktor se zavrtěl na dědově klíně, Viktorka přisedla ke křeslu na plyšovou kostku a starý pán mohl vyprávět.

„Tak když zítra začíná ten prosinec, chtělo by to asi nějakou zimní, líbila by se vám ta o Zlatých hvězdičkách?“ Tři hlavy souhlasně zakývaly a děda Karel s úsměvem spustil:


Více informací nejen o této knize Pohádkový zvoneček se dozvíte na stránkách nakladatelství JAS.

Notburga
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Pohádkový zvoneček:

Pohádkový zvoneček
Pohádkový zvoneček
Pohádkový zvoneček
Pohádkový zvoneček
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
jistě hezká knížečkaSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Kto vie, či vyšla aj v slovenčine, lebo pre našu druháčku je ešte česká knižka skoro.
Ale raz aj k tomu dôjde Smajlík.
Len to už zas budú iné knihy - pre väčších.
Obrázek uživatelky
profil
Zdá sa, že sa ľahko číta, žeby to mohol byť jeden z darčekov pod stromček??
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles