8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tajemný Rhett Butler

6. 04. 2009 | Knižní tipy
Autor: Donald Mc Caig
Nakladatel:  Ikar
Počet stran:  408
Vazba:  Vázaný
Formát, hmotnost:  150x234 mm, 526 g
Rok vydání:  2009
Cena: 254.-

Autor Donald McCaig (1940, Montana) napsal několik románů z jižanského prostředí, dědicové práv Mitchellové si ho vybrali hlavně kvůli jednomu, za nějž získal cenu za nejlepší jižanskou prózu – jde o knihu Jacob’s Ladder: A Story of Virginia During the War (Jakubův žebřík – doslovný překlad). Další autorovy knihy jsou: Nop’s Trials, Nop’s Hope a Canaan.


Dlouho očekávaný román Rhett Butler vychází z díla Margaret Mitchellové. Vznikal dvanáct let a představuje významnou událost pro miliony čtenářů Jihu proti Severu, jehož nadčasový příběh rozšiřuje a doplňuje.
Donald McCaig zde mistrovsky zobrazuje život a dobu tajemného Rhetta Butlera. Na počátku románu je Rhett svobodomyslný chlapec, který miluje močály a slapy v Low Country v Karolíně. Jeho nesmiřitelný otec však touží vše a všechny ovládat, což vede k nesmírné tragédii. Rhettovýma očima čtenář může vnímat i další postavy: dceru dozorčího Belle Watlingovou, Rhettovu odvážnou a rozhodnou sestru Rosemary, syna osvobozeného otroka Tunise Bonneaua, Rhettovy kamarády z dětství, kteří mu rozuměli lépe než kdo jiný, a v neposlední řadě Jacka Ravanela, lamače ženských srdcí.
Je tu samozřejmě také Scarlett. Katie Scarlett O´Harová je tvrdohlavá a vášnivá žena, jejíž život je propojen s Rhettovým. Je mu podobná více, než by přiznala, a miluje ho silněji, než kdy pochopí.

Práva na knihu Rhett Butler (Rhett Butler’s People) se prodala do třiceti jazyků, v Americe se do dnešního dne prodalo 300 000 výtisků.

V recenzích přirovnávají McCaigova Rhetta Butlera k hrdinovi románu Jane Austenové Pýcha a předsudek – panu Darcymu. McCaig z něj udělal romantického hrdinu – vystupuje jako cynik, ale ve své podstatě je to citlivý člověk. (To se taky většině recenzentů a čtenářů nelíbilo, protože Mitchellové Butler je cynik do morku kostí a není v něm nic moc dobrého.)

McCaig byl ve skutečnosti třetí autor, kterého dědicové práv oslovili, aby napsal pokračování románu Jih proti Severu. Jako první se pokusila pokračování napsat Emma Tennant, ale dědicům připadal její text příliš britský – zřejmě v něm bylo málo citu. Později se toho úkolu pokusil zhostit Pat Conroy, ale nakonec text nedodal a od projektu odstoupil. Nelíbily se mu podmínky, na kterých dědicové trvali – žádný homosexuální vztah, žádný incest, žádný vztah mezi příslušníky různých ras.

Recenzenti McCaiga velice chválí za historickou věrnost a přesnost, kterou Mitchellovou předstihl na celé čáře. Nelíbí se jim však, že vztah Rhetta a Scarlett nestojí tolik v popředí. Nicméně McCaigovi zcela zjevně šlo o to, aby čtenářům odhalil tajemství Rhettovy mysli, a k tomu potřeboval řadu dalších postav, ke kterým se Rhett nějak vztahoval. Podle mě McCaig využil touhy většiny čtenářek, které při četbě Jihu proti Severu doufaly, že Rhett Butler není tak úplně zlý a musí existovat něco, co ho nutí, aby se choval tak, jak se chová. Chtěly v něm vidět toho pana Darcyho.

Ukázka:

Hodinu před úsvitem, dvanáct let před počátkem války, projížděl přímořskou oblastí Jižní Karolíny zastřešený kočár. Cestu podél řeky Ashley ozařovala jen jeho postranní světla. Otevřenými okénky se dovnitř valila mlha, jejíž kapičky se usazovaly na tvářích, zádech a rukou pasažérů...

...Kopyta dusala, postroje vrzaly a Hercules do toho zpíval: "Zvedněte je, darebáci, zvedněte je." Takhle se ozývá lelek. Lelek - neslyšel John historku o Shadu Watlingovi a lelkovi?

"Měl jsem dobrý život," řekl Rhett.

John Haynes mlčel, protože podle něho byl Rhettův život v troskách.

"Dobré časy, pár dobrých přátel, milovaná sestřička Rosemary..."

"Co bude s Rosemary, Rhette, když tu nebudeš?"

"Na to se mě nesmíš ptát!" Rhett se otočil k tmavému okénku. "Kdybys byl na mém místě, co bys proboha dělal?"



ZDROJ: Knižní klub.cz

DanielkaZ
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
fakt je to interesantný človek
Obrázek uživatelky
profil
Vypadá to zajímavě. Miluju Jih proti Severu. Asi si to přečtu.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles