Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tajemství

19. 11. 2021 | Knižní tipy
Název: Tajemství
Autor: Radka Třeštíková
Datum vydání: 11 / 2021
Nakladatelství: Motto
Formát: 125 x 205 mm
Počet stran: 496
Vazba: vázaná s potahem z jiného materiálu
Cena: 359 Kč

Napínavé vyprávění o lidech v horách a horách mezi nimi, které už nejde obejít, ale dá se z nich spadnout a dá se v nich ztratit. Stejně jako v té šílené spoustě tajemství, co si v sobě pečlivě střeží dospělí i děti. Budete se modlit, aby vám aspoň někdo z nich něco prozradil a aby si řekl o pomoc hlasitěji než úplným tichem. Všichni občas potřebujeme někoho, kdo nás zachrání.

Nejprodávanější česká spisovatelka současnosti Radka Třeštíková vystavěla ve své sedmé knize příběh plný napětí, bolestných otázek a charakterově dokonale vykreslených postav. Parta kamarádů a jejich dospívajících dětí řeší v odlehlé chatě staré konflikty, nové vztahy a neodpuštěné křivdy. Autorka vás ve svém zatím nejrozsáhlejším románu vezme na dlouhou cestu za tím největším tajemstvím.

TajemstvíO autorce knihy Tajemství:


Radka Třeštíková se narodila a vyrůstala na Jižní Moravě, v  Praze vystudovala práva a sedm let se jim profesně věnovala. Svoji prvotinu vydala v roce 2014, největšího ohlasu zatím dosáhla svou třetí knihou Bábovky, která se stala literární událostí roku 2016. Mimořádně úspěšný byl i následující román Osm s detektivní zápletkou a Veselí, ve kterém se hlavní hrdinka vrací z Prahy do Veselí nad Moravou, odkud autorka pochází. V roce 2020 vyšla její šestá kniha Foukneš do pěny o cestě za vlastním já až na konec světa.



Ukázka z knihy Tajemství:


Najednou vůbec neví, jak dál a jak se ocitla právě tady, v životě s Daliborem. Ona jen koketovala, ani to nemyslela vážně, ale odejít od něj nemůže, to by si musela celou tu hrůzu přiznat. Ve zpětném zrcátku sleduje jeho zmenšující se postavu, co se zakymácí pod lampou pouličního osvětlení a zmizí kdesi ve tmě. Vystoupí z auta a běží za ním setmělou vesnicí, zastaví se až na jejím konci na hranici lesa. Zadýchaně se rozhlíží kolem sebe. Odkudsi zleva se ozve šustění a spěšné kroky, blíží se k ní, Dita se rychle otočí, ale skrz tmu pořádně nevidí, dostane strach. „Miloušku?“ zavolá zmateně. Pak si začne tiše zpívat.


Márty vypije horký čaj, na tři kousnutí do sebe nacpe obloženou housku a na chvíli si zaleze na kanape pod deku. Z nástěnky vedle dveří na něj upřeně zírá rozesmátý Dušan. To Natálie sem dala jeho fotku, prý by měl Dušan radost, že to byl jeho sen, pracovat u horské služby, ale Márty myslí, že mu sem tu fotku nalepila schválně, aby jeho obličej každý den viděl. Zavře oči a pokouší se usnout, celá místnost se s ním houpe, klepe se zimou a je zmáčený potem, v puse má navzdory vypitému čaji znovu sucho, ale už nemá sílu vstát a jít si pro další, cítí, jak se pomalu propadá dolů do další noční můry, kde hory splývají s oblohou a je slyšet křik, co se mu v ozvěně pořád vrací.
„Potřeboval bych spíš panáka,“ řekne Víťovi, který ho přijde vzbudit, a vezme si od něj pláštěnku.
„Ve službě?“ Víťa ve službě nepije, on nepije vůbec. Vždycky byl zodpovědný a opatrný, žádný blázen, co by zbytečně riskoval a vystavoval sebe nebo někoho jiného nebezpečí.
Márty ze svého šuplíku vytáhne placatici rumu, ani se na Víťu nepodívá a rovnou si z ní lokne. „Takže zase hledáme i přes noc?“

„Jo.“
„Skvěle,“ hlesne, ale že by mu to přišlo skvělé, tak to tedy nezní.
„Nechceš si jít lehnout?“
„Vleže nikoho nenajdu.“
„Jak myslíš.“ Víťovy oči zabloudí k nástěnce. „Možná bych mohl upéct kachnu místo toho hřbitova zítra.“
„Ty umíš upéct kachnu?“
„Ne,“ přizná Víťa. Takovou, jakou jim upekli dole v chatě, neumí ani Dušanova máma, říkal Dušan.
„Tak vidíš.“
„Anebo bychom se mohli oholit, co říkáš. Mám to jak trosečník.“
„Jo, to můžem.“ Márty vstane a protáhne si bolavá záda.
„Prý jde o útěk, možná dokonce o pokus o sebevraždu, mluvil jsem s klukama od policie.“
„Takže se před náma bude schovávat, skvěle,“ zopakuje Márty, ještě jednou si lokne a placatici schová do šuplíku.
„Co když budeš řídit?“
„Nebudu, nemám dron.“
„Jaký dron?“

„To máš jedno.“ Márty mávne rukou a pořád ještě s horeč-kou zamíří ven ze služebny. Cestou pozdraví pár chlapů z jiných horských služeben, s některými si přátelsky plácne, přitom se v jejich očích pokouší vyčíst, jestli ví o něm tamto a co si o něm vlastně myslí, a když se na schodech srazí se ženskou, která mu před pusu vrazí mikrofon, pokouší se utéct.
„Neutíkejte mi,“ zarazí ho ona tak nepříjemně káravým tónem, že se Márty přece jen zastaví, aby před ní nepůsobil jako úplný slaboch.


Tuto knihu Tajemství zakoupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Albatros media.

Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !