8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Umíte poskytnout první pomoc?

11. 07. 2009 | Knižní tipy
Název knihy: První pomoc
Podtitul: 2., přepracované vydání
Autor: Jan Bydžovský
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2009
Rozměry: 14 x 21 cm
Počet stran: 76 str.
Cena: 79 Kč

Informovanost a pohotová reakce nejsou nikde účinnější než v případě ohrožení lidského života a zdraví. Tato neocenitelná publikace, jejímž autorem je zkušený profesionální záchranář, přehledným a vyčerpávajícím způsobem seznamuje s obecnými zásadami poskytování první pomoci. Autor respektuje doporučení aktuálních směrnic pro resuscitaci ILCOR, všem potenciálním laickým zachráncům se tak dostává do rukou ucelená příručka sestavená na bázi nejnovějších poznatků. Zpracováno podle Resuscitation guidelines – nových směrnic pro resuscitaci doporučených pro výuku.


Informace o autorovi:

prvni-pomoc

Jan Bydžovský

absolvoval gymnázium, střední zdravotnickou školu - obor všeobecná sestra, vyšší zdravotnickou školu - obor diplomovaný zdravotnický záchranář. V současné době studuje poslední ročník Lékařské fakulty UK v Hradci Králové, obor všeobecné lékařství. Současně pracuje ve funkci zdravotní sestry u lůžka interní JIP v nemocnici v Kutné Hoře. Zabývá se především medicínou akutních stavů a přednemocniční neodkladnou péčí.

 

Ukázka z knihy:

 

Obecné zásady poskytování první pomoci
První pomoc je definována jako soubor jednoduchých a účelných opatření, která při náhlém ohrožení nebo postižení zdraví či života cílevědomě a účinně omezují rozsah a důsledky ohrožení či postižení.
Důležitý je při vyšetřování psychologický vliv na pacienta. Neměli bychom zastírat závažnost situace, ale měli bychom být otevření a podat pacientovi informace o jeho zdravotním stavu, zejména pokud pacient svůj stav bagatelizuje a ošetření odmítá, v tomto případě bychom jej měli přesvědčit o nutnosti ošetření; naopak vážně zraněného bychom měli uklidnit  - informace o jeho stavu by jej mohly rozrušit a jeho stav zhoršit. Vždy se představíme, pacientovi vykáme, jednáme vždy klidně a zdvořile, nikdy se nenecháváme vyprovokovat fyzickou nebo slovní agresí, snažíme se o vybudování vztahu důvěry a pokusíme se vcítit do pacientovy situace, ale nezatěžujeme jej svým soucitem.
Pokud ošetření pacient odmítá, měli bychom posoudit, je-li schopen rozumného úsudku a je-li si vědom svého jednání a neohrozí-li ho vážně jeho odmítnutí ošetření. Všechna ošetření provádíme zásadně na sedícím nebo ležícím pacientovi (prevence poranění při pádu) a tak, aby viděl, co děláme. Měli bychom se vyvarovat toho, aby na nás byla patrná bezradnost či zděšení. Vyvarujeme se též jakýchkoliv diagnóz, předpovědí, nejasných úsudkůa diskusí mezi zachránci.


Tuto knihu První pomoc koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Grada.

PetraC
ChytráŽena.cz





Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
ano....prakticky na umele Andulce
Obrázek uživatelky
profil
teorii jsme měli v práci namakanou,ale když jsem poprvé dávala první pomoc,tak se mi kolena třásla ještě několik hodin potom. Taže teorie a opakování není nikdy dost.
Obrázek uživatelky
profil
Teorie první pomoci je mi jasná a měla bych také umět pomoci. Horší je, že se bojím, abych spíše neuškodila.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles