Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zdeněk Svěrák – FILMOVÉ PŘÍBĚHY

24. 11. 2015 | Knižní tipy
Název knihy: Zdeněk Svěrák – FILMOVÉ PŘÍBĚHY
Autor: Zdeněk Svěrák
Nakladatelství: Fragment
Datum vydání: 12. 10. 2015
Rozměry: 145x205 mm
Vázaná s potahem z jiného materiálu
Počet stran: 344
Cena: 299 Kč

Oblíbený bestsellerový autor Zdeněk Svěrák má pro vás další skvělou knihu! Tentokrát se můžete těšit na beletristické zpracování filmových povídek – předloh k filmům Kolja, Obecná škola a Vratné lahve; plus Po strništi bos, která na své filmové zpracování teprve čeká. Typický humor Zdeňka Svěráka a jeho hravost, kterou ve svých knihách používá, slibují poutavé čtení!


Filmová povídka je předloha pro budoucí film. Režisér si ji čte a představuje si – většinou líp než její autor – jak by vyprávění vypadalo na plátně. Když usoudí, že dobře, ve spojení s dramaturgem donutí autora ke změnám a škrtům a k napsání scénáře.

Čtenář této knížky dostává povídky už ve finální podobě, a bude si většinou vybavovat, jak je natočil řežisér Jan Svěrák.

Zdeněk Svěrák – FILMOVÉ PŘÍBĚHYUkázka z knihy Zdeněk Svěrák

– FILMOVÉ PŘÍBĚHY:


OBECNÁ ŠKOLA

„Pochroumaná. Tak mnoho zdaru!“
Třída vstane a pan ředitel odejde. Repetent Rosenheim se přiloudá ke škole. Už chce vejít, ale pak si všimne, že okno do třídy, a to v místech, kde je katedra, je pootevřené. Přikrčí se a – osvícen dobrým nápadem – doplíží se až pod okenní rám. Tam hvízdne na prsty a vmžiku jako koč- ka zmizí ve dveřích. Nový učitel vyhlédne ven, ale nikoho nevidí. Rosenheim vezme vehementně za kliku a vrazí do třídy v pevném přesvědčení, že bude legrace. Hlásí: „Nějakej blbeček nám tu pod voknem hvízdá. Tak jsem vzal šutr...,“  zarazí ho nezvyklé ticho. Všichni spolužáci sedí s rukama za zády, hlavy obrácené k němu, a od katedry ho k sobě střídmým,
ale nekompromisním pohybem ukazováku zve cizí vojenský činitel.

Rosenheim jde uličkou k němu, ale ještě neztratil glanc, ještě se usmívá. „Jak se jmenuješ, chlapče?“ zeptá se celkem mírně učitel.
„Rosenheim.“
„Jdeš pozdě, Rosenheime, víš o tom?“
„Vo fous,“ ohradí se tázaný.
Třída se tomu chce zasmát, ale Hnízdo to jediným přejezdem svých očí v zárodku potlačí. Učitel pohlédne na své letecké hodinky s fosforovými číslicemi v černém poli a řekne: „O čtyři a půl minuty.“ Pak učitelova chlupatá ruka sáhne na stůl pro něco, co tu nebývalo.
Je to rákoska.

„Nastav ruku.“
Rosenheim nevěří svým očím, v jakých změněných poměrech se octl, ale ruku nastaví. Na dlaň dopadne štípavý úder.
„Druhou...“
I druhou Rosenheim nastaví.
„Dvě za pozdní příchod,“ vysvětluje učitel a pokynem ruky si vyžádá další nastavování.
„Dvě za hvízdání pod oknem...“
„To jsem nehvízdal já!“ vzepře se delikvent.
„A dvě za lhaní,“ uzavře Hnízdo při šesté ráně.
Jsou to očividně rány bolestné, protože otrlý Rosenheim má slzy  v očích. Cestou do lavice si je setře rukávem a zvolá v potlačovaném pláči:

„Bít se nesmí. Se řekne doma!“
„Má pravdu, ten chlapec,“ přikývne učitel a začne přecházet po třídě, vrzaje pravidelně kůží svých holínek.
„Tělesné tresty jsou na našich školách nepřípustné. Až na jednu výjimku. A tou je tato třída. Třída, která přivede svou učitelku do blázince, se naopak bít musí a je na to výnos ministerstva školství. Jestli vás to zajímá, je to výnos číslo 284/C/45.“ Za naprostého ticha ohne učitel Hnízdo rákosku do oblouku a pokračuje:

„Budu vás trestat tímto středověkým nástrojem, dokud se budete chovat jako ve středověku. A jelikož to budu dělat nerad a jen pro vaše dobro, bude pravidlem, že mi každý za exekuci poděkuje a pak si podáme ruce na znamení, že naše přátelství trestem neutrpělo újmu. Předvedeme si to na těchto dvou chlapcích, kterým nevadí, že mluvím, a klidně se baví.“

Tuto knihu Zdeněk Svěrák – FILMOVÉ PŘÍBĚHY koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Albatros Media.
Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !