8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zeměplocha od Terryho Pratchetta

14. 06. 2008 | Knižní tipy
Pro všechny Chytré Ženy, které rádi čtou a již nevědí, po které knize šáhnout. Zeměplocha je jiný svět, ve kterém si lze odpočinout, pobavit se a také se zamyslet nad různými analogiemi s naším světem, třeba nad analogii s náboženstvím, smrtí, Vánocemi, policií, filmovou tvorbou, magií, psychologií apod.

Zeměplocha je považována za nejlegračnější a nepodivuhodnější fantasy v této i jakékoliv jiné galaxii.

Co to ta Zeměplocha vlastně je: Zeměplocha je placka ležící na zádech čtyř velkých slonů, kteří stojí na krunýři obrovské želvy Velké A´Tuin, která spokojeně kráčí vesmírem. Na Zeměploše je mnoho věcí podobných jako v našem světě, a přece tak odlišných od všeho, s čím jste se doposud setkali. Kdo četl byť jedinou knížku z tohoto světa, chápe, o čem mluvím.

Zeměplocha - ZimodějNa Zeměploše najdeme mnoho zajímavých míst. Nemůžu se nezmínit o městě Ankh-Morporku (nejstarší město na Zeměploše), o horách Beraní hlavy (sídlo Čarodějek, mimochodem úžasných), o Klači (velké mnohonárodnostní císařství), o Okraji (což je jak správně tušíte okraj Zeměplochy ), o hoře Cori Celesti (nejvyšší hora Zeměplochy, která drží nebeskou klenbu a je to sídlo Zeměplošských bohů), Neviditelné univerzitě (zde sídlí mágové Zeměplochy)… Kdybych se měla zmínit o všech místech, byli bychom tu ještě dlouho. Nejlepší způsob, jak se s těmito místy poznat a seznámit se s nimi, je si o nich přečíst.

Než toto moje psaní zakončím, dovolím si ještě zmínit pár postav, které jsou se Zeměplochou neodmyslitelně spjati. Mými nejoblíbenějšími postavami jsou čarodějky – Bábi Zlopočasná, Stařenka Oggová a Magráta Česneková. Čarodějek žije samozřejmě na Zeměploše mnohem více, tyto jsou ale nejznámější a jejich příběhy jsou skvělé. Měla jsem tu čest zhlédnout také divadelní představení “Soudné sestry”, které pojednávalo právě o Čarodějkách, a bylo úžasné. Dále nemohu zapomenout na nedostudovaného mága Mrakoplaše, který se objevuje nejenom v prvních dílech Zeměplochy. Dále všichni mágové, se kterými jsem měla možnost se setkat. Nezapomenutelnými postavami jsou také trpaslíci, trollové, elfové, SMRŤ, lord Vetinari, členové Cechů – ať už se jedná o Cech vrahů, Cech zlodějů, Cech šašků apod. Každá z postav je jedinečná a neopakovatelná.

Tímto jsem Vám chtěla trochu přiblížit Zeměplochu, o které je již napsáno více jak třicet děl a samotné názvy jsou zajímavé: Zloděj času, Soudné sestry, Čarodějky na cestách, Magický prazdroj, Pohyblivé obrázky, Zimoděj, Otec prasátek apod. Kdo z vás momentálně nemá chuť na román, historii, detektivku nebo literaturu faktu, vřele doporučuji tyto knížky. Je to jiný svět, avšak poznáte v něm mnoho z našeho, ale z nadneseného a někdy velmi nafouknutého pohledu. Nepůsobí to ale groteskně, právě naopak, dojdou vám věci, nad kterými jste ani nepřemýšleli.



Mikye - čtenářka
Chytrá Žena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Dámy,připoměly jste mi dobu dávno minulou.Taky jsem četla kdysi několik knížek ze Zeměplochy a po přečtení tohoto příspěvku mě přepadla melancholie.A k Zeměploše se vracím.Díky za skvělí typ.
Obrázek uživatelky
profil
tak vidím, že jsi asi půjdu zítra půjčit do knihovny SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Paradoxy, absurdní situace, vtip, napětí... Zeměplocha je super
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles