Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Gogolova ŽENITBA je naprosto neuvěřitelnou událostí

9. 01. 2009 | Kultura

N. V. GOGOL

ŽENITBA

překlad Leoš Suchařípa


Naprosto neuvěřitelná událost o dvou dějstvích

Mezi klenoty světové divadelní komedie patří oblíbená hra ruského dramatika a spisovatele Nikolaje Vasiljeviče Gogola Ženitba, připravovaná novinka Divadle Na Jezerce.
Režisérem této tragikomedie o námluvách je Lukáš HLAVICA. Ten již slavil na Jezerce úspěch s inscenacemi her Nadílka, Mandragora a Takový žertík.

V hlavní roli Agáty, o niž se ucházejí čtyři nápadníci, exceluje Barbora HRZÁNOVÁ. Velké šance má u ní vládní rada Podkolatov v podání Radka HOLUBA. V Ženitbě dále hrají Marek TACLÍK, Miluše ŠPLECHTOVÁ, Jan HRUŠÍNSKÝ, Miroslav VLADYKA, Zdeněk HRUŠKA, Věra KUBÁNKOVÁ, Roman ŠTABRŇÁK/Martin SITTA, Tereza NĚMCOVÁ a Jiří KAFTAN.

Scénu vytvořil Michal Syrový, kostýmy jsou dílem Jitky Kotíkové, hudební spolupráce: Ladislav Greiner, fonetická spolupráce: dr. Zdena Palková.  
 
Gogolova ŽenitbaPodkolatov je mladý muž, kterého chce oženit jeho přítel Kočkarev. A Agáta je stydlivá čtyři a čtyřicetiletá slečna, které hrozí, že se stane starou pannou. Tu se zase snaží provdat dohazovačka Tekla.  Protože je velice aktivní, dosáhne toho, že se najednou o Agátinu ruku ucházejí čtyři nápadníci – bývalý důstojník pěchoty Onučkin, přednosta hospodářsko-správního odboru Nenažraný, bývalý námořní důstojník Žvanikin a vládní rada Podkolatov, kterému ale Tekla vůbec nepřeje. Každý z ženichů má ke sňatku svoji motivaci, ať už jsou to třeba peníze, vyšší životní úroveň a nebo touha po ženě. Ženitba skýtá nepřeberné množství skvělých divadelních situací a nechybí v ní typická Gogolova ironie.
„Ženitbu přeložil v roce 1979 Leoš Suchařípa a před 25 lety jsme v ní spolu hráli v Ústí nad Labem. Já jsem hrál tehdy Podkolatova a Leoš ztělesnil roli Nenažraného, kterou teď hraji já. Byli jsme přátelé, měl jsem ho jako učitele divadla i života. Byl bych rád, kdybych mohl Leoši Suchařípovi tuto inscenaci věnovat,“ řekl ředitel Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský o tomto velkém herci, který zemřel v roce 2005. Dodal, že uvažoval o Gogolovi a ruské klasice již od založení divadla. „A v současné době je pro ruskou klasiku na Jezerce vytvořen základ,“ uvedl Jan Hrušínský.
„Gogolova Ženitba, to je tragikomedie, fraška, absurdita, groteska, satira - něco v čem je smutek a smích dvojjedinou bytostí. Je to svět, kde lidé s urputnou vážností prožívají svá velká dramata za doprovodu hurónského smíchu,“ charakterizoval hru režisér Lukáš Hlavica.

„Slečna Agáta Tichonovna Kuperďaginová měří necelých 160cm, má hnědozelené oči, výrazný chrup a je jí sladkých 44 let,“ řekla herečka Barbora Hrzánová o postavě, kterou ztělesňuje, a dodala, že na Gogolově humoru se jí nejvíc líbí tragikomika.  
„Gogol pro mě v tuto chvíli znamená moc hezkou práci,“ uvedl Miroslav Vladyka a dodal, že se mu role Žvanikina, jednoho z nápadníků, líbí.
 

Inscenace ŽENITBA je věnována památce

Leoše Suchařípy.



Premiéra hry je v Divadle Na Jezerce 28. ledna 2009.  


ZUZI
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !