Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Loutkové divadlo dříve a dnes

6. 08. 2012 | Kultura

Nedílnou součástí dnešní moderní společnosti je kultura a do té patří samozřejmě i divadlo. V oblasti loutek a loutkového divadla se ale příliš neprosazuje a je spíše nevýrazná.

Na začátku je třeba si uvědomit, že loutky jsou nedílnou součástí i naší vlastní, tedy české historie. V dnešní době je preferováno zaměření loutek pouze na diváckou skupinu, kterou jsou děti, ale v minulosti to tak rozhodně nebývalo.

V Česku patřívaly loutky k tradičním formám divadelní zábavy po několik století. Ve světě však má loutkové divadlo kořeny už velmi dávno. Předchůdce loutky totiž vznikl už v pravěku. Právě proto je velmi nešťastné, že v dnešní době loutkové divadlo za jinými formami divadla tolik pokulhává.

Loutkové divadlo včera a dnesDnes je loutkové divadlo mezi širokou veřejností chápáno jako divadlo pro děti, což je ovšem trendem moderní doby. V dřívějších dobách to bylo zcela jinak. Loutkové divadlo bylo zábavou ryze mezigenerační. Skutečnost, že loutkové divadlo dříve nebývalo zdaleka jen pro děti potvrzuje například existence zachovaných kramářských písní, ve které se mimo jiné používaly i loutky a které zobrazovaly často příběhy velmi kruté a se špatným koncem.

Prapůvod divadla je datován v pravěku. Již v té době pravěcí lidé používali masky, aby se připodobnili zvířatům. V dnešní i době minulé byly loutky s maskami úzce spojeny a dodnes se v rámci loutkového divadla masek využívá opravdu hojně.

Lidé si pod pojmem "loutka" představí nejčastěji loutku vedenou na drátě a  shora, tuto loutku nazýváme marioneta. Další velmi významnou loutkou je v povědomí veřejnosti obyčejný maňásek, který navlečeme na ruku a zahrajeme s ním loutkové divadélko pro děti, nebo dokonce papírová loutečka na špejli. Ve skutečnosti ale existuje až neuvěřitelné množství typů a podob loutek, které se mohu lišit jak způsobem vedení, provedením nebo materiálem, ze kterého je vyrobena. Loutkou tedy může být cokoli, čemu vtiskne loutkoherec duši a oživí ji. Rozhodnete-li se tedy, že chcete hrát loutkové divadlo s tenisákem ovázaným šálou, dlažební kostkou nebo třeba banánem, nic vám nebrání.

Rozmanitost loutkového divadla lze snadno vysledovat z obsahové náplně loutkového festivalu v Chrudimi, který se koná každým rokem a to již šedesát let. I přesto, že nabízí možnost vidět velmi různorodou paletu loutek a nabízí dokonce semináře různě propojené s loutkovým divadlem, ani zde nemůžete vidět vše, co by se dalo nazvat loutkou. V Chrudimi je mimo jiné možné navštívit také úchvatné Muzeum loutkářských kultur.

Autor: Didye
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Loutkové divadlo dříve a dnes:

Loutkové divadlo dříve a dnes
Loutkové divadlo dříve a dnes
Loutkové divadlo dříve a dnes
Loutkové divadlo dříve a dnes
Loutkové divadlo dříve a dnes
Loutkové divadlo dříve a dnes
Loutkové divadlo dříve a dnes
Loutkové divadlo dříve a dnes
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
loutkové divadlo ani pohádky s loutkama- to nee...mají skoro vždycky (pro mě) děsný obličeje (chtěla jsem napsat ksichty...)naproti tomu se ráda kouknu na kreslené pohádky...
Obrázek uživatelky
profil
Mám ráda loutkový představení, nejraději jsem chodila v Brně do Radosti na Spejbla a Hurvínka, ale i jiné pohádky.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
jsi z chrudimi? já jo, tak bysme byly dvě CHŽ z CR
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles