8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Představení Pod Jižním Křížem – s hereckým obsazením negramotných trestanců

23. 05. 2007 | Kultura

DIVADLO BLANÍK

uvádí

POD JIŽNÍM KŘÍŽEM

podle románu DIVADELNÍK
Thomase Keneallyho


Příběh hry POD JIŽNÍM KŘÍŽEM je založen na skutečné události a odehrává se v tehdy nejvzdálenější trestanecké kolonii Britského Impéria – v místech “na druhé straně slunce a vzdálených osm lun od domova”.


Mladý námořní důstojník se rozhodne narežírovat první divadelní inscenaci na nově objeveném kontinentu. Podmínky u protinožců nejsou zrovna ideální – existují pouze dvě kopie hry, herecký ansámbl se skládá z negramotných trestanců a hlavní představitelce hrozí trest smrti oběšením. Přesto zkoušky komedie George Farquhara VERBOVÁNÍ pokračují – přes nepřízeň přírody i lidí.


POD JIŽNÍM KŘÍŽEM

Hra POD JIŽNÍM KŘÍŽEM byla Oceněna Cenou Lawrence Oliviera a inscenována významnými divadelními společnosti včetně Royal Court Theatre a na Broadway.


Autor Thomas Keneally obdržel v roce 1982 prestižní mezinárodní literární cenu Booker Prize za román SCHINDLEROVA ARCHA, podle něhož Steven Spielberg natočil proslulý film SCHINDLERŮV SEZNAM.


Hra POD JIŽNÍM KŘÍŽEM je založena na historickém faktu a všechny postavy v této hře – jak trestanci, tak důstojníci – skutečně existovaly. Premiéra komedie VERBOVÁNÍ George Farquhara inscenovaná trestanci roku 1789 v režii poručíka Ralpha Clarka je historicky doložena. Kromě zábavy však toto představení znamenalo zřejmě mnohem víc. Podle písemných výpovědí důstojníků První flotily to byl zároveň „pozoruhodný příběh o schopnosti divadla měnit a povznést – a to dokonce i ty, které společnost považuje za nenapravitelné“ . Nemilosrdný odpor, který musel Ralph Clark a jeho herci překonat, aby vytvořili první australskou inscenaci divadelní hry, je fascinující kapitolou v historii rodícího se národa.


POD JIŽNÍM KŘÍŽEM POD JIŽNÍM KŘÍŽEM














Počátek historie první vězeňské kolonie založené v Austrálii je podmanivě vylíčen v této hře, která vypráví o trestancích, kteří byli často odsouzeni za nepatrné přečiny, a o týrání, kterému je vystavují jejich žalářníci. Píše se rok 1788 a do nejodlehlejší části tehdejšího světa jsou odesláni britští trestanci i přes to, že někteří jsou tak mladí jako devět let a jejich zločinem je krádež kousku chleba. Po hrůzné plavbě na moři a při neustálém snižování přídělů potravin, si Guvernér kolonie kapitán Arthur Phillip uvědomí, že morálka jeho svěřenců je na nebezpečně nízké úrovni. S úmyslem pozdvihnout psychické rozpoložení trestanců i námořníků nařídí prezentaci divadelní komedie VERBOVÁNÍ, kdy se z vězňů stanou herci.


POD JIŽNÍM KŘÍŽEM

A zatímco podvodníci, prostitutky a zloději studují humorný příběh o verbování do armády, jejich mladý režisér se ocitá v podivném duševním rozpoložení. Hra pro něj začne zrcadlit bohatou a rozmanitou realitu života v této primitivní zemi a jeho uměle vytvořený „profesionální“ styk s vězni se přerodí do skutečného vztahu k přitažlivé trestankyni a herečce Mary Brenhamové.


Hrají:

Filip Blažek - poručík Ralph Clark

Vladimír Dlouhý - major Robbie Ross

Jiří Hána - kapitán David Collins a trestanec Robert Sideway

Václav Chalupa - kapitán Watkin Tench a trestanec Cézar

Robert Jašków - guvernér Arthur Phillip a trestanec John Wisehammer

Tomáš Pavelka/Tomáš Vacek - kapitán Jemmy Campbell a trestanec Ketch Freeman

Marcel Rošetzký - poručík Harry Brewer a trestanec John Arscott

David Schneider - vojenský kněz Richard Johnson

Yvetta Blanarovičová - trestankyně Líza Mordenová

Marie Málková - trestankyně Marie Brenhamová

Nina Martínková - trestankyně Kačka Smithová

Sandra Nováková/Barbora Ježková - trestankyně Dorota Bryantová

Hana Seidlová - trestankyně Matylda Longová

Michal Dlouhý - hlas australského domorodce


Poslední představení před letními prázdninami
se hraje ve středu 30. května 2007 v 19 hodin
v Divadle Blaník.


Více o Divadle Blaník a jeho představeních se dozvíte na oficiálních webových stránkách Divadla Blaník.


ZUZI
Chytrá Žena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
......p.Dlouhy....skoda vyborneho herce
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles