8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Městská divadla pražská – Návod na přežití…..

29. 08. 2007 | Kultura

Návod na přežití je jedno z divadelních představení Divadla Rokoko. Městská divadla pražská pro Vás na podzimní sezonu připravila mnoho zajímavých divadelních představení, a to jak v divadle Rokoko, tak v divadle ABC. My Vám nyní přinášíme jen malý průřez představeními.


Více o Divadlech ABC a Rokoko a jejich představeních se dozvíte na oficiálních webových stránkách Městských divadel pražských.



Návod na přežití

Mayo Simon


Dojemné! – Inteligentní! – Bystré! – Vtipné – Zábavné!


Městská divadla pražská

Těmito slovy přivítala roku 1992 newyorská kritika černou komedii “Old Lady Guide To Survival” (doslova: Návod pro staré dámy, aby přežily). Jejím autorem byl známý americký scénárista a dramatik MAYO SIMON, který v hlavní postavě své hry - Netty složil hold své téměř stoleté matce Lauře. Tato statečná žena mu byla velkým vzorem v tom, že se nesmí poddávat tíze stárnutí, nerezignovat, ale bojovat až do konce ze všech svých sil. Vlastně až na sklonku života se stala známou spisovatelkou, přestože byla téměř slepá a musela své příběhy diktovat na magnetofon.


Ve své komedii otevřel s noblesním nadhledem, bez sentimentu, věcně a moudře řadu vážných témat, která se týkají každého člověka – dříve či později. Jak se vyrovnat s úbytkem sil a schopností, které přináší nemoc a stárnutí? Jak zvládnout samotu a postarat se sám o sebe? Jak nebýt závislý? Jak rozpoznat, co je skutečné přátelství? Jak si ve všech situacích zachovat vlastní důstojnost? Není to právě lehké, ale zdaleka to není beznadějné, jak nám předvádí dramatik.


Hrají

Netty: Květa Fialová
Shprintzy: Jana Drbohlavová

Představení

26.09., 09.10., 24.10., 30.10. 2007 – Divadlo Rokoko




U nás v Kocourkově

na motivy filmu podle předlohy Karla Poláčka napsal Jiří Janků


Tématem Kocourkova, tedy jakéhosi alegorického města či kraje, kde se lidé chovají podivně, nelogicky nebo zvráceně, se v literatuře zabývala celá řada autorů. Trestanec na útěku se dostane do městečka, které očekává příjezd slavného rodáka. Využije situace a obratným manévrováním mezi místními politickými veličinami a líbivými demagogickými projevy dosáhne v krátkém čase toho, že je zvolen starostou - tak se dá stručně popsat děj zdařilé filmové komedie režiséra Miroslava Cikána s výborným J. Werichem v hlavní roli. Původní scénář Karla Poláčka měl mimořádné literární kvality a čas bohužel ukázal, že jeho aktuálnost nebyla krátkodobá. Hloupost, touha po moci a politický exhibicionismus časem bohužel nevymizely a dnes se s nimi setkáváme nejen na komunální úrovni, ale i ve vrcholné politice. To byl také jeden z důvodů proč dramaturgie MDP přišla se záměrem převést toto dílo do divadelní polohy.


Městská divadla pražská

Dramatizace Jiřího Janků nakládá s filmovou předlohou velmi volně, zachovává sice hlavní dějovou linku, ale současně ji doplňuje o nové prvky a postavy s maximální snahou o zachování ducha poláčkovské poetiky.


Hrají

Kaplan: Hynek Čermák
Jalovec: Jaromír Meduna
Adam: Otakar Brousek ml.
Pletka: Oldřich Vízner
Palivec: Roman Štabrňák
Macourek: Jiří Hána
Ešpandr: Lubomír Lipský
Dr. Nykys: Martin Písařík
……… a další


Představení

21.09., 24.09., 23.10. 2007 - Divadlo ABC




Miláček Ornifle

Jean Anouilh


Jean Anouilh patří k moderním klasikům francouzské literatury. Jeho tvorba, ne vždy úplně vyrovnaná, je nejsilnější tam, kde se uchyluje k moderním parafrázím starých námětů či klasických divadelních her. Mezi nejzdařilejší patří Eurydika, uváděna před lety v Realistickém divadle, Beckett, nedávno inscenovaný ve Vinohradském divadle, či Skřivánek, jehož poslední verzi uvedlo divadlo Rokoko. Miláček Ornifle je zdařilou variací jednoho z nejstarších evropských mýtů, mýtu juanovského.
Městská divadla pražská Anouilhův Juan je hvězdou moderního showbyznysu, jeho Sganarelle je obchodníkem s kýči, Elvíra hysterickou sekretářkou, potulný mnich, připomínající konečnost lidské existence, na sebe bere podobu moderního, neortodoxního duchovního. Ale jedno zůstává děsivě stejné - bezbřehý cynismus, módní ironizování všech hodnot, absolutní pohrdání morálkou, všechno to, co sice má velkou přitažlivost, okouzlující humornou stránku, ale zároveň prvek sebedestrukce.


Hrají

Ornifle: Vladimír Čech
Machetu: Jiří Klem
Otec Dubaton: Hanuš Bor
Supo: Pavla Tomicová


Představení

22.09., 1.10. 2007 - Divadlo Rokoko




Marvinův pokoj

Scott McPherson


Poslední hra amerického dramatika, který krátce po jejím napsání podlehl viru HIV. Hra, která se zabývá do jisté míry tabuizovaným tématem - otázkou konečnosti lidského bytí, až dosud vytěsňovanou na okraj našeho zájmu. Zákeřná nemoc a nevyhnutelnost smrti, s níž měl autor bezprostřední zkušenost, není podávána tragickou, ale naopak humornou formou. Neústí do deprese.
Městská divadla pražská Poslední, co chtěl spisovatel světu zanechat jako své poselství, bylo ujištění, že nejvyšší životní devizou je láska, a nejdůležitější věcí je rodina. Nemůžeme stanovit délku svého života, ale to, jak ho prožijeme, je plně v našich rukou. A kvalita života je přímo úměrná množství lásky, kterou jsme nikoli obdrželi, ale kterou jsme byli schopni dát. Příběh dvou sester, zcela rozdílných, které spojí teprve těžká nemoc, se stal předlohou ke slavnému filmu a zlákal řadu velkých hvězd, např. Meryl Streepovou, Diane Keatonovou či Roberta de Niro, aby v něm přijali role.


Hrají

Bessie: Dana Batulková
Lee: Veronika Gajerová
Hank: Kryštof Hádek
Ruth: Luba Skořepová
Dr. Wally: Lubomír Lipský
……. a další


Představení

25.09., 17.10. 2007 - Divadlo Rokoko




Skapinova šibalství

Moliére


Městská divadla pražská

Zatímco se dva bohatí kupci a otcové, Argant a Geront vydávají na obchodní cesty, jejich synové zůstávají doma bez dozoru a věnují se svým citovým záležitostem. Vytváří se jednoduchá zápletka dvou mileneckých dvojic, kterým pomáhá ke štěstí Skapino, sluha s nevyčerpatelnou životní energií a obdivuhodnými nápady. Splétá různé intriky, spravedlivě trestá lakotu, ale hlavně zamilovaným dvojicím pomůže ke zdárnému sňatku.
Skapinova šibalství mají všechny známky typické Molièrovy tvorby, tedy vysmívání se všemožným lidským vadám, kritiku zvráceností, falše, pokrytectví, lakoty a dalších špatných vlastností, vtipně vedené dialogy a především hlubokou znalost lidských povah a charakterů. Od premiéry v roce 1671 dokázaly intriky, kličky a úskoky vykutáleného sluhy pobavit milióny diváků po celém světě.


Hrají

Skapino: Vasil Fridrich
Argant: Jan Vlasák
Geront: Jaroslav Vlach
Oktavius: Jiří Hána
……… a další


Představení

10.09., 28.09., 24.10. 2007 - Divadlo ABC



Více o Divadlech ABC a Rokoko a jejich představeních se dozvíte na oficiálních webových stránkách Městských divadel pražských.


ZUZI
Chytrá Žena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !