8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Hlavák už ostudu Praze nedělá

10. 07. 2009 | Novinky
Na pražském Hlavním nádraží se otevírají pro veřejnost další obchodní prostory. Nádraží tak získává tolik očekávanou luxusní podobu a do budoucna se stane výkladní skříní Prahy. Rodiče s dětmi jistě uvítají blízké moderní hřiště s prolézačkami, které je otevřené denně.

Nádraží bylo kritizováno pro svou nedobrou pověst, kriminalitu a především bezdomovce, kteří se povalovali i v zimě u dveří haly. V létě jste lidi bez domova potkávali hlavně v parku, všude pobíhající psi a odpadky byly na denním pořádku. Ušmudlané stánky a páchnoucí prostory nedělaly dobré jméno Praze a občanům, kteří se za toto nádraží styděli. Trvalo několik let než se našel investor, aby se zahájila rekonstrukce. Postupně dostává nádraží jinou tvář. Do prostor haly se díky rekonstrukci dostávají obchody a celkově se modernizuje prostředí pro cestující, které bude připomínat odletovou halu na letišti. Mění se samozřejmě i nástupiště a okolí nádraží.

Nyní je zkolaudována druhá etapa rekonstrukce nádraží. Byla zahájena v lednu 2008 a v jejím průběhu bylo vybudováno 3000 m2 nových obchodních ploch. Jedná se o prostory v severní části nádraží od nové odbavovací haly až po nástupiště. Celkem bude v následujících týdnech otevřeno 26 Hlavák už ostudu Praze neděláprovozoven včetně dvou nových toalet pro cestující. Součástí druhé etapy je také vybudování nových odbavovacích prostor a ČD centra, kde si cestující koupí jízdenky, získají informace o spojích a uloží zavazadla. Tyto prostory budou otevřeny pro veřejnost 24. června.

„Otevření této části Hlavního nádraží přináší zcela nový prostor pro cestující. Nabízíme evropský standard služeb, zásadní rozšíření komerčních služeb, posílení bezpečnosti a celkové zlepšení prostředí. Chceme, aby odsud lidé neutíkali, ale zůstávali a pobyt zde si užívali,“ dodává Andrea Odoardi, jednatel společnosti, která zajišťuje rekonstrukci.

Nyní se bohužel setkáte ještě s docela velkými frontami u pokladen, které na dobré náladě cestujícím nepřidají. Ale i to by se postupně mělo změnit, alespoň to slibují České dráhy. Při rekonstrukci vznikly zcela nové odbavovací prostory pro cestující, do kterých jsou v současné době instalovány pokladní terminály.

„Nové ČD centrum a pokladny otevřeme ještě před začátkem letních prázdnin. Cestujícím nabídnou zcela novou úroveň při odbavení podobnou systému a kvalitě na letištích. Nové pohyblivé chodníky mezi jednotlivými úrovněmi stanice zjednoduší také cestování vozíčkářům. Hlavní nádraží se nyní stává prakticky bezbariérovým. Vozíčkář se teď dostane bez nutnosti doprovodu z metra až k vlaku,“
říká Petr Žaluda, generální ředitel Českých drah.

Celkově se lepší zázemní pro cestující, na své si přijde i klientela s náročnějšími požadavky. Otevřeny jsou nové restaurace, které provozuje italská společnost, najdete tu i prodejnu s dárky, zastoupení mobilního operátora, nechybí prodejce brýlí, lékárna, a ve kdysi ušmudlaných prostorách najdete i obchod nabízející mladou sportovní módu. Samozřejmostí je i prodejna květin nebo pralinek. „Rádi bychom našimi službami přispěli k příjemnému pobytu na Hlavním nádraží a pohodlnému cestování,“ zdůrazňuje Petr Doležal, předseda představenstva společnosti, která zde už v pátek otevře zmíněnou lékárnu.

Jestli máte pocit, že se nádraží až tak nezměnilo, jste na omylu. V rámci 2. etapy rekonstrukce byla vybudována nová skleněná fasáda, zcela nové je také osvětlení a stropní podhledy, elektrické rozvody, revitalizována byla podlažní krytina. V  prostorách nádraží vzniklo jedinečné technické zázemí, které ovládá nový systém vytápění a klimatizace. Bezpečnost cestujících byla posílena instalací kontrolních kamer. Nové eskalátory ulehčí spojení mezi přízemím a prostory v prvním patře. Už samotná kultivovanost a čistota je bijící do očí a to se toho ještě hodně změní. Na jinak anonymním nádraží byly nyní zprovozněny také informační kiosky a tabule s informacemi o spojích. Do budoucna nádraží nabídne ještě další obchody, absolutně luxusní restauraci a promenádu.

Celková cena investice za revitalizaci stanice je cca 1 miliarda Kč, máme se tedy ještě na co těšit.

Zdroj: SOS

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !