8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak lépe rozumět anglicky?

22. 07. 2007 | Novinky

Připadá Vám tato situace povědomá? V angličtině děláte pokroky, gramatiku dobře znáte, porozumět textu pro Vás není problém, mluvíte docela plynule, ale: Poslech je stále problém!


POZOR! Všichni registrovaní uživatelé na www.chytrazena.cz budou mít možnost si ZDARMA a nezávazně vyzkoušet online vybranou lekci angličtiny – a to po celý měsíc srpen 2007.


Nejprve si uvědomte, že nejste sama. Porozumění poslechům je pravděpodobně nejtěžším úkolem téměř pro všechny, kteří se učí angličtinu jako cizí jazyk. Tak teď víte, že nejste sama. Nejdůležitější je poslouchat, a to znamená tak často, jak jen to je možné.


Strategie

Jakmile začnete poslouchat pravidelně, budete možná stále frustrována tím, že rozumíte jen omezeně. Co byste měla udělat? Zde je několik rad, které dávám svým studentům.


Jak lépe rozumět anglicky?

Smiřte se s tím, že nebudete rozumět všemu.

Zůstaňte v pohodě, když nerozumíte – i když nerozumíte dlouhou dobu.

Nepřekládejte si to do svého rodného jazyka.

Naslouchejte podstatě poslechu. Nesoustřeďujte se na detaily, dokud neporozumíte hlavním myšlenkám.


Pamatuji se, že jsem měl problémy s porozuměním mluvené němčině, když jsem poprvé přijel do Německa. Na začátku, kdy jsem nerozuměl ani slovo, jsem trval na tom, že si to budu v duchu překládat. Tento přístup měl obvykle za následek zmatení. Po prvních dnech jsem objevil dvě nesmírně důležité skutečnosti. Za prvé, překládání vytváří bariéru mezi posluchačem a mluvícím. Za druhé, mnoho lidí se neustále opakuje. Když člověk zůstane klidný, tak jsem si všiml – že i když jsem nepozorný, mohu obvykle porozumět tomu, co mluvící řekl. Objevil jsem některé z nejdůležitějších věcí na porozumění poslechu. Překládání vytváří překážku mezi tebou a osobou, která mluví.


Jak lépe rozumět anglicky?

Když posloucháte jiného člověka, který mluví cizím jazykem (v tomto případě anglicky), máte pokušení si to ihned překládat do své mateřštiny. Toto pokušení je daleko silnější, když zaslechnete slovo, kterému nerozumíte. To je přirozené, že chceme porozumět všemu, co bylo řečeno. Nicméně když překládáte do své mateřštiny, tak zaměřujete svoji pozornost pryč od mluvícího a soustředíte se na překládání, které probíhá u Vás v mozku. To by bylo hezké, kdybyste mohla mluvícího zadržet. Ve skutečnosti však ta osoba mluví dál, zatímco Vy překládáte. Tato situace vede patrně k menšímu – ne většímu – porozumění. Objevil jsem, že překládání vede k něčemu, jako je zablokování mozku, což mi někdy nedovolí porozumět vůbec ničemu.


Tipy


Poslouchejte něco, co se Vám líbí.

Pravděpodobně největší výhodou, jak použít poslechy ke zdokonalení tvých jazykových dovedností, je to, že si můžete vybrat, co chcete poslouchat a kolikrát to chceš slyšet. Když posloucháte něco, co se Vám líbí, tak pravděpodobně budete také vědět více slovíček, které jsou vyžadovány.


Naslouchej klíčovým slovům

Používejte klíčová slova nebo klíčové fráze, které Vám pomohou porozumět hlavním myšlenkám. Jestliže porozumíte „New York,“ „služební cesta,“ „minulý rok,“ tak se můžete domnívat, že osoba mluví o služební cestě do New Yorku minulý rok. To se Vám možná zdá zřejmé, ale pamatujte, že porozumění hlavní myšlence Vám pomůže porozumět detailům, kterými mluvčí pokračuje.


Jak lépe rozumět anglicky?

Poslouchejte souvislosti

Představme si, že Váš anglicky mluvící kamarád říká „…tento skvělý tuner jsem koupil u JR. Byl opravdu levný a teď mohu konečně poslouchat vysílání Národního veřejného rozhlasu.“ Nerozumíte, co je tuner. Když se zaměříš na slovo tuner, možná budete frustrována. Nicméně jestliže se zamyslíte nad kontextem, tak pravděpodobně porozumíte. Například – koupil je minulý čas od koupit, poslouchat není problém a rozhlas je jasné. Teď rozumíte: Koupil něco – tuner – aby mohl poslouchat rádio. Tuner musí být druh rádia! Je to jednoduchý příklad, ale ukazuje, na co se musíte zaměřit. Ne na slova, kterým nerozumíte, ale na slova, kterým rozumíte.


Kde najdu poslechy?

Najít kvalitní a vyvážené poslechy není lehké. Na trhu je celá řada audio učebnic a zázračných pomůcek. Nejefektivnější se jeví poslouchat rodilé mluvčí a toto nabízí například portál Studium ONLINE ve svých denních poslechových lekcích Direct English Listenings, kdy denně obdržíte poslech v mp3, přepis, překlad a cvičení s frázemi.
Nyní tento portál vydává zbrusu novou řadu audio učebnic i denních lekcí Hlas Ameriky efektivně a to ve spolupráci se zmíněným rádiem.


Kořeny Special English

19.října 1959, rádio Voice of America (Hlas Ameriky) odvysílalo první program Special English. Byl to experiment. Cílem bylo rádiem komunikovat čistou a jednoduchou angličtinou s lidmi, jejichž rodným jazykem nebyla angličtina. Programy Special English se rychle staly nejpopulárnějšími programy VOA. A stále jsou. Díky těmto poslechům se naučíte porozumět americké angličtině a naučíte se celou řadu zajímavých faktů o životě, historii, ekonomice apod. USA.


Tři prvky dělají Special English unikátní

Jak lépe rozumět anglicky?

Všechny poslechy využívají slovní zásobu v omezeném množství slov a to 1500 slov. Většina z nich jsou slova jednoduchá, která popisují předměty, děje nebo emoce. Některá slova jsou těžší a popisují objevy v medicíně a vědě. Autoři Special English píší příběhy v jednoduchých větách. Neužívají idiomy. Poslechy jsou nahrány v pomalé mluvě, která odpovídá asi 2/3 běžné rychlosti jazyka. Díky tomuto se dobře naučte rozpoznávat jednotlivá slova, lépe si je zapamatujete a porozumíte textu.


K poslechům navíc získáte anglicko-český slovníček, překlady poslechů, úkolové listy a řešení k nim.


Shrnutí

Možná se Vám zdá, že má myšlenka, jak poslouchat, Vás přesvědčuje, abyste nerozuměla všemu. To je zcela správně. Stoprocentní porozumění je něco, k čemuž směřuje úsilí do budoucna, a ne teď. Poslechy potřebují ohromné množství procvičování a trpělivosti. Umožněte si ten přepych, abyste nebyla nervózní, když nerozumíte, a budete překvapena, jak rychle začínáte rozumět.


Časté poslouchání je nejdůležitějším způsobem,
jak zdokonalit poslechové dovednosti.
Užívejte si poslechové možnosti a pamatujte
– uvolněte se..…


POZOR! Všichni registrovaní uživatelé na www.chytrazena.cz budou mít možnost si ZDARMA a nezávazně vyzkoušet online vybranou lekci angličtiny – a to po celý měsíc srpen 2007. Více informací obdrží pouze registrovaní uživatelé na svůj email.


Zdroj: Studium ONLINE

Lucie Nosková
Chytrá Žena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
vzdyt tech slovicek v beznem dennim provozu slysi vic jak dost, chybou je, ze jim casto ani nerozumi
Obrázek uživatelky
profil
taky by se mi hodilo oprášit si angličtinu
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles