Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Podvodníci se vás snaží vyděsit

4. 03. 2015 | Technika
Roman Veselý, specialista na bezpečnostní produkty, komentuje stávající vlnu podvodných e-mailů.

Internetoví podvodníci neustále mění svou taktiku a přicházejí s novými triky. Aktuální „inovací“ je záplava e-mailů, které se snaží vzbudit v uživateli paniku, a tím jej přimět kliknout na podvodný připojený soubor. Text e-mailu tvrdí, že uživatel zakoupil na splátky zboží v e-shopu, nyní řádně nesplácí a provozovatel žádá o stržení dlužné částky z účtu.

Něco právní hatmatilky a podrobnosti v příloze – jak praví oblíbená věta podvodníků. Pokud zmatený či vystrašený příjemce zprávy bezmyšlenkovitě klikne na připojený soubor, spustí se škodlivý program. Bohužel je aktuální kampaň jednou z nejmasivnějších z poslední doby. Příslušný e-mail mířil k milionům českých uživatelů Internetu. Podvodníci jsou přitom navíc poměrně sofistikovaní, protože průvodní text byl psán gramaticky téměř správnou češtinou, a v tomto ohledu tedy nevzbudil v každém podezření; nakonec pár pravopisných chyb občas nacházíme i v legitimní korespondenci.

Podvodníci se vás snaží vyděsitÚtočníci rovněž třeba věděli, jak oblíbeným je určitý e-shop je v tuzemsku, a tak zneužívali mj. právě tuto značku. Řada příjemců dopisu na e-shopu opravdu nakoupila (a třeba i na splátky), takže jim průvodní text mohl přijít rámcově věrohodný.

Zatím nevíme, kolik obětí se takhle útočníkům podařilo napálit a jaké jim způsobili škody. Případ ale ukazuje, že od doby prvních triků typu I Love You nebo příloh slibujících nahé celebrity, podvodníci urazili značný kus cesty.
 
Dnes se vydávají za poštovní nebo přepravní služby, e-shopy i banky, tvrdí uživateli, že má zkontrolovat či aktualizovat své údaje, tváří se jako informace o zásilce, objednávce nebo reklamaci. Také e-mailová adresa odesilatele může vypadat jako legitimní, podvodníka dnes už nutně neodhalíte ani pomocí jazyka průvodní zprávy. Nástroje kybernetické kriminality se navíc prodávají na černém trhu jako služba a množství nebezpečných podvodníků tak roste s tím, že už se nemusí jednat o lidi technicky nijak speciálně zdatné.

Takže pozor:

-    Při otevírání příloh e-mailu buďte maximálně opatrní a přílohy z nějak podezřelých dopisů nebo dopisů od neznámých adresátů zcela ignorujte.
-    Rozhodně se vyplatí používat antivirovou ochranu došlé pošty i program (webový štít), který zablokuje škodlivé odkazy v e-mailu.
-    Jakmile se škodlivý program jednou spustí, může už útočník často Váš zcela ovládnout. To znamená třeba zašifrování jeho obsahu a požadavek výkupného nebo získání přístupových údajů k Vašemu on-line bankovnictví.
-    Navíc Váš infikovaný počítač může být i firemní a pak je riziko možných škod ještě mnohem vyšší.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !