Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

13. komnata Otakara Černého

24. 10. 2014 | Televizní tipy
Známý moderátor a šéfredaktor sportovní redakce musel od dětství překonávat ústrky totalitního režimu.

Otakar Černý je Kladeňák, původní profesí učitel. Vystudoval matematiku a fyziku a učil na učilišti. Celý život však tíhl ke sportu. S otcem chodil od pěti let na všechna sportoviště v Kladně, v sobotu volejbal, v neděli dopoledne házená, odpoledne fotbal a večer hokej. Narodil se v roce 1943 a jako chlapec ještě stihl chodit za maminkou do jejího modistického salonu. Vzpomíná na dámy, které si nechávaly u maminky šít róby: „Komunisti jí v osmačtyřicátém vzali nejen majetek, ale i styl života. Dřív měla modistický salon a byla to dáma. Pak musela dělat uklízečku.“ Toto období srovnává se svým nuceným odchodem z televize. V obou situacích cítil nespravedlnost, křivdu, bezbrannost.

V pořadu 13. komnata Otakara Černého se dozvíte, že 22. srpna 1968 se jako voják základní služby ženil, a když se zvesela jako novomanžel vrátil do kasáren, podepsal rezoluci na podporu Alexandra Dubčeka a proti vstupu spojeneckých vojsk. 1. září téhož 13. komnata Otakara Černéhoroku odešel do civilu a na jaře 1969 se ucházel o přijetí na místo sportovního redaktora do ČST. Dovolili mu pracovat jen jako externistovi sportovní redakce. V pořadu 13. komnata Otakara Černého se dozvíte, že s malou přestávkou kolem roku 2000, kdy z televize odešel, strávil v ČST a ČT přes čtyřicet let, z poloviny kvůli kádrovým problémům externě. Zprvu točil reportáže a na plný úvazek učil fyziku na učilišti v Kladně.

V roce 1971 vyhrál konkurz, ale nepřijali ho do zaměstnaneckého poměru, protože odmítl vstoupit do strany a měl za sebou škraloup ze srpna 1968. Pracoval v ČST jako externista dál, ale nesměl být na obrazovce vidět ani slyšet. Léta natáčel až pět reportáží denně takzvaně „inkognito“: vždy položil otázku, která pak byla ustřižena. A v záběru byla vidět jen jeho ruka s mikrofonem.

S neobvyklým moderátorem mají diváci spojený legendární a hojně sledovaný nedělní diskusní pořad „Co týden dal?“, v němž zaznívala Černého klasická otázka: „A co na to občan?“ Když se v červenci 2002 stal šéfem sportovní redakce České televize, novináři do něj jízlivě šili, že by v této funkci měl být někdo, kdo vypadá sportovně. Jeho ledabylá výslovnost rovněž nebyla nejvhodnější dispozicí pro profesionálního spíkra. Neměl ani novinářské vzdělání. V pořadu 13. komnata Otakara Černého se dozvíte, že mnohým vadil jeho přímočarý a někdy příliš lidový způsob komunikace, kterým se prezentoval v diskusních pořadech s politiky. Přestože jej to vnitřně trápilo, nikdy nepřemýšlel o tom, že by skončil. Chtěl zůstat svůj, stůj co stůj. Dodnes tráví v budově Kavčích hor dvanáct hodin denně jako konzultant v redakci sportu.   

Byť byl jeho život už od dětství a na dlouhá léta negativně ovlivněn dobou, v níž žil, komunistickou totalitou a neochotou s ní spolupracovat, nevzdal se a šel dál s dobrou náladou a vtipem, kterým se bránil naházeným „klackům pod nohama“. Našel si svojí osobitou cestu, ke které mu pomohly neformálnost, otevřenost a sebedůvěra.

Pořad 13. komnata Otakara Černého můžete sledovat 24. 10. 2014 od 21 hodin na ČT1!


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku 13. komnata Otakara Černého:

13. komnata Otakara Černého
13. komnata Otakara Černého
13. komnata Otakara Černého
13. komnata Otakara Černého
13. komnata Otakara Černého
13. komnata Otakara Černého
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !